Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати | НААУ

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Законодавство
18:04 Вт 24.09.24 3621 Переглядів
Версія для друку

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

Виправити це покликаний проект Закону №11500 від 19.08.2024 «Про внесення змін до статті 193 Господарського процесуального кодексу України щодо правонаступництва під час виконання мирової угоди».

Документом пропонується уточнити правила виконання мирової угоди на випадок вибуття однієї із сторін.

У цьому разі, на думку авторів ініціативи, суд має замінити таку сторону її правонаступником за заявою заінтересованої сторони до якої додається укладений сторонами договір до затвердженої судом мирової угоди. На підставі заяви буде виноситися ухвала про внесення змін до раніше затвердженої мирової угоди.

У Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань господарського права та процесу вважають запровадження таких змін доцільним, проте вони потребують уточнення.

По-перше, необхідно визначити форму (проста письмова, нотаріальна) угоди про заміну сторони у мировій угоді. Якщо угода, затверджена судом, передбачає вирішення питання переходу титулу на нерухоме майно або інші питання, що потребують нотаріальної форми правочину, доцільною вбачається нотаріальна форма угоди про заміну сторони, що вибуває із затвердженої судом мирової угоди, її правонаступником. 

По-друге, розгляд питання про заміну вибулої сторони мирової угоди її правонаступником має розглядається у судовому засіданні за обовʼязкової участі сторони, яка вибуває з мирової угоди і яка може підтвердити факт і зміст такої угоди про заміну. Отже, постає питання захисту інтересів сторони затвердженої судом мирової угоди, яка з неї вибуває, шляхом попередження можливого підроблення або спотворення змісту угоди про заміну такої сторони.

У звʼязку із цим необхідна або обовʼязкова участь сторони, яка вибуває, у судовому засіданні про заміну сторони мирової угоди її правонаступником або обовʼязкова нотаріальна форма угоди про заміну сторони.

По-третє, доцільно додатково вирішити питання строків розгляду судом заяви про заміну сторони мирової угоди її правонаступником, визначити ініціатора (сторона, яка вибуває, або її правонаступник) подання такої заяви а також правові наслідки постановлення судом ухвали про заміну сторони та інші процесуальні питання за аналогією із заміною сторони виконавчого провадження.

Ці зауваження і пропозиції направлені Комітету Верховної з питань правової політики для врахування під час доопрацювання законопроекту.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 1136

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 1139

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 1203

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 2500

Законодавство

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

18:04 Вт 24.09.24 3622

Гарантії діяльності

У Волинському ТЦК створять місця для спілкування адвокатів з…

Спеціальне місце для проведення зустрічей між адвокатами та військовозобов’язаними зʼявиться у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

16:36 Вт 24.09.24 3976

Самоврядування

Які дані достатні для ідентифікації клієнта в ордері дослідила РАУ

Заповнюючи ордер на надання правничої допомоги, адвокат, якщо вважає за необхідне, може додатково вказати РНОКПП або код ЄДРПОУ клієнта як ідентифікуючу ознаку. Водночас, закріплювати це як обовʼязковий реквізит форми ордеру буде надмірним формалізмом.

15:58 Пн 23.09.24 5069

Законодавство

Адвокати не підтримали порушення прав акціонерів банків

В умовах воєнного стану законодавчі пропозиції удосконалити ті або інші суспільні відносини, аби захистити інтереси держави, часто приховують в собі обмеження прав громадян. І такі ініціативи навряд можна підтримувати.

11:37 Пн 23.09.24 4425

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл