У НААУ прокоментували «втручання» адвокатів у процеси мобілізації | НААУ

У НААУ прокоментували «втручання» адвокатів у процеси мобілізації

Гарантії діяльності
17:12 Пт 16.08.24 28800 Переглядів
Версія для друку

Нещодавно після чергового скандалу у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки заявили, що адвокати не повинні втручатися у процеси мобілізації та проходження військово-лікарської комісії. Заяву вже прокоментували у Національній асоціації адвокатів України.

Про це йдеться у матеріалі видання «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, у ТЦК навели чотири аргументи:

  • Процедури мобілізації та медичного огляду мають спеціалізований характер і вимагають відповідних знань та навичок, якими володіють уповноважені посадові особи та медичні фахівці.
  • Втручання адвокатів може призвести до порушення об'єктивності та незалежності процесу мобілізації та медичного огляду.
  • Процеси мобілізації та медичного огляду мають важливе значення для національної безпеки, і їхнє дотримання повинно бути поза впливом будь-яких зовнішніх осіб чи організацій.
  • Відповідно до пункту 58 Постанови №560 (мається на увазі Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабміну від 16.05.2024 №560, - прим. Ред.), особи, які мають право на відстрочку, подають особисто документи на ім'я голови комісії ТЦК та СП.

На думку заступника голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігоря Колесникова, позиція Волинського ТЦК стосовно адвокатів не витримує жодної критики, засвідчує найвищий рівень правового нігілізму в державі за часів незалежності України, а також може містити ознаки злочину, передбаченого 397 (Втручання в діяльність захисника чи представника особи) Кримінального кодексу, який не можна виправдати умовами воєнного стану.

«Адвокатура є конституційним інститутом, без якого неможливе правосуддя, без якого Україна не сприймається як правова держава. Це аксіома, - переконаний він. - І саме на адвокатуру Конституцією покладено завдання з надання професійної правничої допомоги. А це право громадян не підлягає обмеженню навіть в умовах воєнного стану. І, попри шалений тиск, адвокати сьогодні продовжують здійснювати захист законних прав громадян України, в тому числі і під час мобілізації».

Він нагадав, що відповідно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правничої допомоги, зокрема:

  • представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб в органах державної влади, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань;
  • ознайомлюватися на підприємствах, в установах і організаціях з необхідними для адвокатської діяльності документами та матеріалами;
  • складати та подавати заяви, скарги, клопотання, інші правові документи;
  • доповідати клопотання та скарги на прийомі в посадових і службових осіб.

«Називати реалізацію адвокатом своїх професійних прав із захисту прав людини «втручанням» в «обʼєктивні і незалежні» процедури мобілізації - це чистої води Орвелівщина, за якою намагаються приховати реальні проблеми держави і суспільства, - говорить І.Колесников. - Складнощі з отриманням документів, надмірна бюрократизація, непрофесійність чиновників, в тому числі, працівників ТЦК, - хіба не ці причини змушують наших громадян звертатися за професійною правничою допомогою до адвокатів? Коли військовозобов’язані відчувають себе незахищеними, коли не можуть скористатися допомогою на тлі порушення їхніх прав і свобод, - як це позначається на мотивації виконання конституційного обов’язку із захисту Вітчизни? Ось питання, над якими варто передусім нам замислитися».

Також заступник голови Комітету НААУ зауважив, що ігнорування ТЦК гарантій адвокатської діяльності, крім національного законодавства, також порушує міжнародні стандарти, визначені ООН в Основних принципах про роль юристів. А це свідчить про тиск та втручання в професійну діяльність, що унеможливлює належний захист прав та свобод людини і громадянина.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 848

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 866

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 923

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 2228

Законодавство

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

18:04 Вт 24.09.24 3349

Гарантії діяльності

У Волинському ТЦК створять місця для спілкування адвокатів з…

Спеціальне місце для проведення зустрічей між адвокатами та військовозобов’язаними зʼявиться у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

16:36 Вт 24.09.24 3694

Самоврядування

Які дані достатні для ідентифікації клієнта в ордері дослідила РАУ

Заповнюючи ордер на надання правничої допомоги, адвокат, якщо вважає за необхідне, може додатково вказати РНОКПП або код ЄДРПОУ клієнта як ідентифікуючу ознаку. Водночас, закріплювати це як обовʼязковий реквізит форми ордеру буде надмірним формалізмом.

15:58 Пн 23.09.24 5052

Законодавство

Адвокати не підтримали порушення прав акціонерів банків

В умовах воєнного стану законодавчі пропозиції удосконалити ті або інші суспільні відносини, аби захистити інтереси держави, часто приховують в собі обмеження прав громадян. І такі ініціативи навряд можна підтримувати.

11:37 Пн 23.09.24 4419

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл