Розшук зниклих безвісти за особливих обставин: гарантії не можна звужувати | НААУ

Розшук зниклих безвісти за особливих обставин: гарантії не можна звужувати

Законодавство
15:48 Чт 04.07.24 418 Переглядів
Версія для друку

Законодавчі зміни за жодних обставин не можуть погіршувати становище осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, або ускладнювати процедуру їх пошуку. Відтак, тлумачення і застосування норм повинно бути позбавлене неоднозначності та колізійності.

На цьому наголосили у Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань захисту прав людини за підсумками аналізу проекту Закону №11093 від 19.03.2024 «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», який був ухвалений Верховною Радою за основу.

Проект Закону визначає повноваження Генштабу ЗСУ щодо створення пошукових груп за погодженням з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, щодо персонального складу пошукових груп, а також визначення порядку проведення пошукових робіт. Штабу надається право на організацію та здійснення переговорів з гуманітарними місіями, громадськими об’єднаннями та фізичними особами, які провадять діяльність або перебувають на тимчасово окупованих територіях, з метою розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Також пропонується, аби на період дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування, повноваження Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, щодо утворення та координації роботи пошукових груп (гуманітарних місій), а також щодо ведення переговорів здійснювалися органами, визначеними Кабінетом Міністрів України.

У Комітеті НААУ звернули увагу, що цим положенням автори мали на меті полегшити процедуру реалізації таких повноважень саме в умовах воєнного стану, враховуючи теперішню ситуацію у державі. Загалом, така ідея є абсолютно виправданою та дійсно необхідною.

У той же час, умови воєнного стану не охоплюють ситуацій надзвичайного характеру. Тому в разі їх виникнення гарантії, що передбачені Законом «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», будуть відсутні. У цілому ж суб’єктивна оцінка рівня негативного впливу на особу, що зникла безвісти, та обставин, які призвели до введення умов воєнного стану чи умов надзвичайного стану, є невиправданою. Адже життя людини, її здоров’я, а також вжиття дій щодо їх забезпечення є головним напрямом діяльності держави та її органів як в умовах воєнного стану, так і в умовах надзвичайного стану. Тому зміни до закону в цій частині потребують редакційного доопрацювання.

Повністю із зауваженнями і пропозиціями НААУ до проекту Закону №11093 можна ознайомитися за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Розшук зниклих безвісти за особливих обставин: гарантії не можна…

Законодавчі зміни за жодних обставин не можуть погіршувати становище осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, або ускладнювати процедуру їх пошуку. Відтак, тлумачення і застосування норм повинно бути позбавлене неоднозначності та колізійності.

15:48 Чт 04.07.24 419

Призначення

Гендерний Комітет отримав нового очільника

Головою Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань гендерної політики призначено адвоката, члена РАУ від Чернівецької області Анатолія Тельмана. Тетяна Андріанова, яка очолювала цей комітет, стала заступником голови.

16:21 Ср 03.07.24 1924

Дискусія

Кого торкнеться економічне бронювання пояснив голова Комітету НААУ

Поява законопроектів щодо «економічного бронювання» - вже крок уперед, який дасть можливість українській економіці вижити. Проте для всіх мають існувати чіткі правила.

10:58 Ср 03.07.24 2439

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 3683

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 3703

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 4601

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 8264

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 8422

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл