Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів систематизують у НААУ | НААУ

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів систематизують у НААУ

Призначення
10:32 Вт 02.07.24 347 Переглядів
Версія для друку

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

Відповідне розпорядження №113 голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підписала 1 липня.

Нагадаємо, відповідно до ч.5 ст. 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Протоколи про це правопорушення мають право складати голова ради адвокатів регіону або уповноважений член ради.

Новостворений комітет здійснюватиме моніторинг адміністративних правопорушень, скоєних стосовно адвокатів, досліджуватиме та узагальнюватиме виявлені факти, аналізуватиме причини, що сприяли їх вчиненню, розроблятиме відповідні превентивні механізми, а також рекомендації щодо усунення наслідків порушень.

В рамках роботи комітету планується організація тематичних заходів для обговорення питань запобігання порушенням інформаційних прав адвокатів.

«Наша робота полягатиме в узагальненні заяв адвокатів, яким відмовили у наданні відповіді на адвокатський запит, несвоєчасно відповіли або дали неповну відповідь, а також у систематизації практики складання адміністративних протоколів за ч.5 ст. 212-3 КУпАП, - прокоментував ініціативу створення комітету С.Осика. - Для цього ми вже вивчаємо питання можливості впровадження системи обліку цих адміністративних правопорушень, і плануємо організовувати тематичні тренінги для представників регіональних рад адвокатів».

Адвокатський запит є важливий інструмент адвокатської діяльності, вправне володіння яким є запорукою якісної правничої допомоги. Раніше в НААУ підготували методичні рекомендації з його підготовки і направлення. У липні 2023 року Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував прийняти за основу проект Закону №9356 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо удосконалення відповідальності за порушення розгляду адвокатського запиту».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 200

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 348

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 1456

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 6421

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 6657

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 216

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 7201

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 7257

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл