Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата | НААУ

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Cудова практика
9:13 Пт 28.06.24 3564 Переглядів
Версія для друку

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

Працівник банку втратив роботу і звернувся до центру зайнятості із заявою про надання статусу безробітного. Йому призначили допомогу по безробіттю як застрахованій особі. Але пізніше в центрі з’ясували, що особа має право на здійснення індивідуальної адвокатської діяльності, відтак, уважається самозайнятою особою. Після цього центр своїм наказом припинив реєстрацію адвоката як безробітного, мотивуючи рішення встановленням факту подання особою недостовірних даних та документів (той начебто приховав відомості щодо наявності свідоцтва на право на зайняття адвокатською діяльністю), а також припинив виплати допомоги.

Оскільки людина не захотіла повертати нараховане та виплачене матеріальне забезпечення, центр зайнятості звернувся до суду.

Перша інстанція стала на бік адвоката, бо той згідно даних податкової інспекції доходу від адвокатської діяльності не отримував. А призначення допомоги по безробіттю пов`язується саме із наявністю або відсутністю роботи (праці) в особи як можливості діяти. За аналогією необхідними умовами є не формальна реєстрація особи як суб`єкта підприємницької діяльності, а реальне зайняття підприємницькою діяльністю та отримання доходу (прибутку) від такої діяльності, який необхідний людині для забезпечення її фізичного існування.

Але в апеляції з такою позицією не погодилися. Там зауважили, що адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльністю, а тому відповідач не може вважатися незайнятою особою з часу отримання ним свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Незалежно від часу взяття на облік органами Державної фіскальної служби України. При цьому положеннями Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що право особи на зайняття адвокатською діяльністю зберігається з моменту отримання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю до зупинення або припинення нею права на зайняття такою діяльністю.

Тоді адвокат звернувся з касаційною скаргою.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду заслухав суддю-доповідача, перевірив наведені у касаційній скарзі доводи, проаналізував висновки щодо застосування норм законів «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», «Про зайнятість населення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на випадок безробіття», викладені у постановах КЦС і КАС, і вирішив передати справу на розгляд Великої Палати (ухвала від 06.06.2024 у справі №761/38813/21).

При цьому судді звернули увагу на кілька аспектів. По-перше, законодавство про адвокатську діяльність не передбачає жодних умов забезпечення (сприяння) зайнятості адвокатів. Тому саме лише отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю жодним чином не гарантує та не свідчить про здійснення відповідної професійної діяльності, одержання від неї доходу.

По-друге, нездійснення адвокатської діяльності або безробіття адвоката не є обставинами несумісності відповідно до вимог Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та не зобов`язують його подавати заяву про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю.

По-третє, статус безробітного, зважаючи на ст. 43 Закону «Про зайнятість населення», може набути особа за умов: 1) працездатний вік до призначення пенсії; 2) готовність та здатність приступити до роботи; 3) відсутність роботи і як наслідок - відсутність заробітку або інших передбачених законодавством доходів.

По-четверте, призначення допомоги по безробіттю пов’язується саме із наявністю або відсутністю роботи чи праці в особи як можливості діяти та отримання заробітку (доходу), який необхідний людині для забезпечення її фізичного існування (виконання особою оплачуваної роботи, надання послуг).

По-п’яте, необхідними умовами для визнання адвоката таким, що забезпечує себе роботою, є не формальна наявність свідоцтва, а реальна зайнятість такої особи, зокрема здійснення адвокатської діяльності та отримання доходу (прибутку) від такої діяльності.

По-шосте, про зловживання адвокатом при отриманні статусу безробітного та допомоги по безробіттю може свідчити лише його реальна зайнятість, тобто отримання доходу (прибутку) від здійснення адвокатської діяльності. При цьому тягар доказування недобросовісності набувача статусу безробітного покладається на платника відповідних грошових сум.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 2833

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 3113

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 116

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 4101

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 3565

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 4556

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 4614

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 4693

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл