Як збирати докази з використанням ШІ дослідили адвокати | НААУ

Як збирати докази з використанням ШІ дослідили адвокати

Дискусія
15:41 Вт 25.06.24 4416 Переглядів
Версія для друку

У процесі використання інструментів штучного інтелекту для збору доказів адвокат повинен розуміти, що ціною надмірної довіри до ШІ та нехтування перевіркою інформації можуть бути порушення прав і інтересів клієнта або й його свобода.

Основні особливості використання ШІ для збору доказів розтлумачили адвокати під час круглого столу, організованого у Національній асоціації адвокатів України за підтримки Інституту економіко-правових досліджень НАН України ім. В. К. Мамутова.

Під час заходу були озвучені сучасні тенденції розслідувань, зборів доказів, міжнародної практики використання ШІ. До круглого столу приєдналися адвокати та науковці, а також міжнародні експерти, які спеціалізуються на зборі доказів і підготовці експертних висновків за допомогою штучного інтелекту. Модераторами заходу були представник НААУ в Шотландії, Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Олександр Черних і шотландський адвокат Кеннет Янг.

Доповідачі наголосили, що основна мета ШІ – допомогти оптимізувати щоденні рутинні задачі. Натомість потрібно постійно вдосконалювати свої знання в цій сфері, цікавитися новими програмами та їх можливостями й постійно підвищувати свій професійний рівень.

Експерт з питань правового регулювання використання штучного інтелекту Анна Удовенко розповіла що згідно з визначенням, закріпленим у Законі ЄС про ШІ, система штучного інтелекту – це машина зі здатністю до навчання, яка розроблена для функціонування з різним рівнем автономності і може для явних чи прихованих цілей створювати результати. Зокрема, такі як прогнози, рекомендації або рішення, що впливають на фізичне чи віртуальне середовище. Вона зауважила, що існує три типи доказів, які можуть знадобитися в судовому процесі і які можна збирати за допомогою систем штучного інтелекту:

1) докази із загальнодоступних вебсайтів (публікації в блогах і зображення, завантажені на вебсайти соціальних мереж);

2) речові докази (електронні листи або документи в цифровому форматі, які не є загальнодоступними і зберігаються на якихось серверах);

3) передбачувані дані про особу користувача та метадані, які використовуються для ідентифікації особи шляхом з'ясування джерела комунікації, але не змісту.

Експерт з розслідування злочинів, вчинених організованими групами Мартин Краг пояснив, як за допомогою штучного інтелекту за хвилини збирається інформація щодо зв’язків членів угруповань, як ці докази фіксуються і які вимоги існують для їх прийнятності судом.

Директор із продажів Airis Шахар Леві продемонструвала, як софт їхнього власного розроблення допомагає збройним силам і спеціальним службам Ізраїлю для розслідування масових злочинів і терактів, опрацьовуючи записи із соціальних медіа. Окрім цього, вона поділилася тим, як ШІ робить оброблення даних і висновки для користувачів за лічені секунди.

Директор швейцарської компанії Global Ledger Олексій Фісун розповів, яким чином здійснюється пошук викраденої криптовалюти. Він продемонстрував, як працює спеціальне програмне забезпечення.

Заступник начальника відділу модернізації господарського законодавства Інституту економіко-правових досліджень НАН України ім. В. К. Мамутова Тетяна Гудима звернула увагу на проблематику «галюцинацій» штучного інтелекту, яким чином Американський кодекс адвокатської етики це регулює та як такі питання вирішує судова практика.

Доповідачі проаналізували спірні питання, відмінність у підходах до використання ШІ при зборі доказів у Сполученому Королівстві та в Україні, а також визначили напрями для обговорення і внесення пропозицій як до законодавства, так і до Правил адвокатської етики.

Нагадаємо, що 13 березня 2024 року Європейським парламентом був ухвалений перший у світі Закон про штучний інтелект, основною метою якого є зробити ШІ безпечним для використання і забезпечити дотримання прав і свобод громадян. Положення закону встановлюють зобов'язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Нові правила передбачають заборону на певні застосунки ШІ, які загрожують правам громадян. Серед них, зокрема, системи біометричної категоризації, що ґрунтуються на чутливих характеристиках, а також нецільове збирання зображень облич з Інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 1593

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 1872

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 2863

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 2318

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 3285

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 3383

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 3441

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3322

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл