Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації роз’яснила РАУ | НААУ

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації роз’яснила РАУ

Доступ до професії
17:36 Пт 14.06.24 12097 Переглядів
Версія для друку

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

На звернення голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергія Вилкова таке роз’яснення дала Ради адвокатів України.

Порушуючи питання застосування дисциплінарних стягнень за несвоєчасне підвищення адвокатом кваліфікації, очільник ВКДКА виходив з того, що невиконання адвокатом цього професійного обов’язку є дисциплінарним проступком. Адвокати з різних причин, за різних умов можуть несвоєчасно, із запізненням виконати свій обов’язок щодо підвищення кваліфікації. При цьому, п. 32 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України передбачено, що адвокатам, які не виконали вимоги за попередні роки, надається можливість отримати сертифікати з підвищення кваліфікації за ці роки за умови успішних проходження спеціальних тестувань у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України за кожен рік невиконання. Тож у такий спосіб передбачено механізм усунення допущеного адвокатом порушення. Але адвокати часто тлумачить цю норму так, що у разі її виконання відсутній дисциплінарний проступок в цілому. Тож для усунення подвійного тлумачення голова ВКДКА пропонував уточнити згаданий пункт Порядку в частині того, що виконання п. 32 Положення не відміняє дисциплінарний проступок, який мав місце.

У Раді адвокатів України відзначили, що несвоєчасне, за межами встановленого пунктом 23 Порядку строку, виконання адвокатом свого обов’язку з підвищення професійного рівня за кожен календарний рік а за попередні роки є самостійними триваючими дисциплінарними проступками.

В теорії права триваюче правопорушення розуміється, як проступок, пов’язаний з тривалим та безперервним невиконанням суб`єктом обов’язків, передбачених законом. Тобто, триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи допустила бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності) та, відповідно, порушення закону. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку: усунення стану за якого об’єктивно існує певний обов’язок у суб’єкта, що вчиняє правопорушення; виконанням обов’язку відповідним суб’єктом; припиненням дії відповідної норми закону.

З урахуванням наведеного, РАУ дійшла висновку, що отримання адвокатом електронного сертифікату про підвищення кваліфікації за звітний календарний (з 01 січня по 31 грудня) та попередні роки є підтвердженням виконання ним встановлених вимог з підвищення професійного рівня. Відповідно це також є підставою для відмови у відкритті дисциплінарного провадження та його закриття, у разі якщо таке дисциплінарне провадження було відкрите.

Відповідні зміни були внесені до Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у…

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

14:52 Пн 24.06.24 197

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 5980

Законодавство

Закон про критерії малозначних спорів прийнято

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах» (проект №11026 від 19.02.2024).

16:41 Чт 20.06.24 7039

Законодавство

Ухилянтам пом’якшать покарання. Чому це правильно пояснили в НААУ

У санкції статті 336 (Ухилення від призову на військову службу) Кримінального кодексу, яка сьогодні передбачає лише позбавлення волі від трьох до п’яти років, можуть з’явитися штраф, а також громадські та виправні роботи.

16:58 Ср 19.06.24 8358

Законодавство

Доплати місцевим службовцям за рахунок грантів: складне, але…

Потреба у створенні інструментів фінансового заохочення публічних представників, які можуть працювати над залученням грантових та інвестиційних коштів на місцевому та регіональному рівні впирається у обмеження на додаткові виплати, передбачені реформою публічної служби в Україні.

12:13 Ср 19.06.24 7797

Дискусія

Як змінився ринок юридичних послуг розповів голова Комітету НААУ

Ситуація на ринку юридичних послуг, якщо порівнювати із 2022 роком, значно покращилась. Водночас, не спостерігається і значного дефіциту правників.

15:57 Вт 18.06.24 9230

Законодавство

Коли в Україні зʼявиться Містобудівний кодекс?

Робоча група при Комітеті ВР з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провела публічні обговорення, розробила пропозиції та розпочала підготовку Концепції Містобудівного кодексу України.

14:43 Вт 18.06.24 9130

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 12098

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл