Локалізація публічних закупівель: чи працює закон (результати дослідження) | НААУ

Локалізація публічних закупівель: чи працює закон (результати дослідження)

Законодавство
12:21 Вт 11.06.24 5203 Переглядів
Версія для друку

Вдосконалення механізму ведення реєстру виробників товарів з локалізацією не тільки зменшить рівень шахрайських схем у реєстрі, але й підвищить зацікавлення інвесторів до розвитку українського бізнесу.

Про це заявив голова Комітету НААУ з питань інвестиційної діяльності та приватизації Андрій Шабельніков, коментуючи підсумки слухань у Комітеті ВР з питань економічної політики на тему «Постзаконодавчий контроль у сфері дотримання вимог наявності місцевої складової (локалізації) в публічних закупівлях».

Під час заходу народні депутати, представники Мінекономіки, Держаудитслужби, Антимонопольного комітету, профільних асоціацій та виробників аналізували ефективність імплементації Закону від 16.12.2021 № 1977-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості».

Раніше парламентський комітет опитав субʼєктів господарювання, що беруть участь у закупівлях товарів з локалізацією, а також контролюючі органи. Респонденти поділилися міркуваннями щодо того, чи запрацював закон на практиці, які є здобутки і проблеми у його реалізації, а також у який спосіб можна виправити складнощі, що виникли.

Нагадаємо, закон запровадив ступінь локалізації виробництва - показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі.

До 2032 року були встановлені особливості здійснення закупівель товарів, які зобов’язують замовника дотримуватися ступеню локалізації виробництва, який має дорівнювати або перевищувати від 10% у 2022 році до 40% - після 2028 року. Ступінь локалізації виробництва повинен визначати самостійно виробник товару за встановленою у законі формулою.

Під час заходу його учасникам були представлені узагальнені результати опитування за основними групами: постачальники товарів, замовники товарів, державні органи контролю і нагляду.

Так, зокрема, 61,9% постачальників товарів відзначили, що запровадження локалізації взагалі не позначилося на їхній діяльності. Це пояснюється кількома факторами: не потраплянням продукції під дію закону, низьким порогом локалізації на початкових етапах, відсутністю необхідних підзаконних актів та роз’яснень державних органів.

Аби збільшити рівень локалізації деякі підприємства планують освоювати власне виробництво комплектуючих та обладнання (33,3%), хтось має намір кооперуватися з українськими виробниками (23,8%). Але є і такі, хто не має наміру вживати жодних заходів (14,3%). При цьому більше половини респондентів висловили впевненість, що до 2028 року рівень локалізації їхньої продукції становитиме щонайменше 40%, а майже чверть усе ж сумнівається, що зможе досягти цього показника. Повністю результати опитування можна переглянути тут.

Також учасникам комітетських слухань учасникам представили результати моніторингу  закупівель з локалізацією через систему «Прозоро», розповіли про вдосконалення механізму ведення реєстру виробників товарів з локалізацією, боротьбу з шахрайством в реєстрі, заходи контролю за дотриманням законодавства, а також обговорили пропозиції щодо можливих змін законодавства з питань локалізації.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у…

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

14:52 Пн 24.06.24 227

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 5985

Законодавство

Закон про критерії малозначних спорів прийнято

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах» (проект №11026 від 19.02.2024).

16:41 Чт 20.06.24 7043

Законодавство

Ухилянтам пом’якшать покарання. Чому це правильно пояснили в НААУ

У санкції статті 336 (Ухилення від призову на військову службу) Кримінального кодексу, яка сьогодні передбачає лише позбавлення волі від трьох до п’яти років, можуть з’явитися штраф, а також громадські та виправні роботи.

16:58 Ср 19.06.24 8364

Законодавство

Доплати місцевим службовцям за рахунок грантів: складне, але…

Потреба у створенні інструментів фінансового заохочення публічних представників, які можуть працювати над залученням грантових та інвестиційних коштів на місцевому та регіональному рівні впирається у обмеження на додаткові виплати, передбачені реформою публічної служби в Україні.

12:13 Ср 19.06.24 7800

Дискусія

Як змінився ринок юридичних послуг розповів голова Комітету НААУ

Ситуація на ринку юридичних послуг, якщо порівнювати із 2022 роком, значно покращилась. Водночас, не спостерігається і значного дефіциту правників.

15:57 Вт 18.06.24 9234

Законодавство

Коли в Україні зʼявиться Містобудівний кодекс?

Робоча група при Комітеті ВР з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провела публічні обговорення, розробила пропозиції та розпочала підготовку Концепції Містобудівного кодексу України.

14:43 Вт 18.06.24 9132

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 12098

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл