Головком наказав усунути несумісність статусу адвоката з військовою службою - ЗМІ | НААУ

Головком наказав усунути несумісність статусу адвоката з військовою службою - ЗМІ

Гарантії діяльності
16:37 Пт 24.05.24 13599 Переглядів
Версія для друку

Адвокатам, які пішли на військову службу до Збройних Сил України, але не зупинили адвокатську діяльність, доведеться виправлятися найближчим часом. Або такі «військові-адвокати» подають відповідну заяву до ради адвокатів, або їх командири ініціюють питання про їх притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Про відповідне окреме доручення Головнокомандувача Збройних Сил України від 10.05.2024 повідомляє видання Главком.

За інформацією журналістів, на підставі цього доручення у військових частинах командири почали видавати розпорядження про розʼяснення військовослужбовцям, що мають статус адвоката, положень статті 7 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Дана стаття містить вимоги щодо несумісності. З діяльністю адвоката несумісною називається зокрема військова або альтернативна (невійськова) служба. І у разі виникнення обставин несумісності адвокат у триденний строк з дня виникнення таких обставин зобовʼязаний подати до ради адвокатів регіону за адресою свого робочого місця заяву про зупинення адвокатської діяльності.

Також командири частин попереджатимуть військовослужбовців, які не виконали цю вимогу, про ініціювання військовою частиною перед відповідними радами адвокатів регіонів питань про притягнення до дисциплінарної відповідальності, а також інших заходів дисциплінарного впливу. Про вжиті заходи на виконання розпорядження пропонується доповідати письмово, надавши копії заяв про зупинення адвокатської діяльності з доказами їх направлення.

«Поєднання професій зумовлює неналежне виконання громадянином обов’язків як військовослужбовця із захисту суверенітету та незалежності держави, так і адвоката - із здійснення захисту, представництва та надання інших видів правничої допомоги клієнту», - переконана голова Комітету НААУ з питань захисту прав людини Ганна Колесник. - Вона звертає увагу на те, що специфіка цілей і завдань адвокатури вимагає максимальної незалежності адвоката у виконанні своїх професійних прав і обов’язків. Водночас, відповідно до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, одними із основних принципів є єдиноначальність і суворе підпорядкування.

На початку повномасштабної агресії Рада адвокатів України вирішила, не вважати у період воєнного стану порушенням вимог щодо несумісності проходження військової або альтернативної (невійськової) служби адвокатами та не застосовувати таку підставу для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності (рішення від 03.03.2022 №24).

«Навряд хтось поставить під сумінв думку про те, що тим з адвокатів, хто дійсно воює на фронті, немає коли займатися наданням правничої допомоги клієнтам, - пояснює Г.Колесник. - Але дехто з адвокатів сприйняв рішення №24 як дозвіл на суміщення військової служби з адвокатською діяльністю. І ті з них, хто «просиджує штани» у тилу, якимось чином потайки знайшли час на  додатковий заробіток. Більше того, вони навіть у суд дозволяють собі приходити у військовій формі, вважаючи таку поведінку цілком нормальною. Єдиний державний реєстр судових рішень містить чимало рішень, постановлених за участі таких адвокатів-військових. І такі адвокати відверто порушують пряму норму закону, іноді прикриваючи свою протиправну по суті діяльність патріотичними гаслами».

Через неоднозначність сприйняття змісту цього рішення пізніше було роз’яснено (рішення від 02.08.2022 №60), що звільнення від відповідальності не звільняє адвокатів від виконання вимог щодо зупинення адвокатської діяльності у зв’язку із виникненням обставин несумісності.

Тобто, якщо через термінову мобілізацію адвокат не встиг з очевидних підстав зупинити своє право на зайняття адвокатською діяльністю (подати відповідну заяву), то він не повинен нести за це дисциплінарну відповідальність, однак коли у адвоката-військовослужбовця виникне можливість – він має подати заяву про зупинення адвокатської діяльності.

Варто також відзначити, що зупинення права на адвокатську діяльність не позбавляє особу статусу адвоката. Така особа після зникнення відповідних обставин (наприклад, звільнення з військової служби) може безперешкодно повернутися до професії. Для цього не треба проходити якихось конкурсів або ж наново складати іспити. Достатньо буде лише повідомити раду адвокатів про своє рішення.

За загальним правилом здійснення адвокатської діяльності в умовах несумісності не допускається. А згідно п. 1 ч. 2 ст. 34 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» порушення вимог несумісності є дисциплінарним проступком адвоката, та є відповідно підставою для притягнення адвоката до відповідальності.

Отже несення військової служби та заняття адвокатською діяльністю (написання процесуальних документів, участь у судових засіданнях, в т.ч. через відеоконференцзв’язок) містить склад дисциплінарного проступку.

Докладніше про це читайте у статті «Чому не буває військових-адвокатів».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 3029

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 3310

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 122

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 4302

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 3763

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 4749

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 4807

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 4887

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл