Штраф за ототожнення адвоката з клієнтом: проект Закону внесено до ВР | НААУ

Штраф за ототожнення адвоката з клієнтом: проект Закону внесено до ВР

Законодавство
12:44 Ср 22.05.24 8424 Переглядів
Версія для друку

У Верховній Раді підтримали ініціативу Національної асоціації адвокатів України щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення заборони ототожнення адвоката і клієнта.

Голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Комітету ВР з питань правової політики Володимир Ватрас та ще 27 народних депутатів внесли до парламенту проект Закону «Про внесення змін Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення гарантій адвокатської діяльності» (реєстр. №11279 від 21.05.2024), підготовлений раніше у Комітеті НААУ з питань інформаційної політики та взаємодії із засобами масової інформації.

Згідно із документом, главу 15 Кодексу пропонується доповнити новим складом правопорушення, що посягає на встановлений порядок управління:

«Стаття 185-16. Порушення заборони ототожнення адвоката і клієнта

1. Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, ототожнення особою адвоката і клієнта, якому таким адвокатом надається професійна правнича допомога, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Справи про ототожнення адвоката з клієнтом мають розглядати судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів (ст. 221 КУпАП), а складати протоколи про ці правопорушення - голови рад адвокатів регіонів або уповноважені члени цих рад (п. 9-1 ч. 1 ст. 255 КУпАП).

Відзначається, що проблема ототожнення адвоката з клієнтом набула сьогодні особливої гостроти. Зокрема це пояснюється різким зростанням кількості кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, повʼязаних зі збройною агресією РФ, а також розглядом судових справ щодо обмеження прав осіб, повʼязаних з державою-агресором.

Кожен такий факт викликає занепокоєння у суспільстві, що часто проектується на адвокатів, які виконуючи свій професійний обов’язок здійснюють захист прав та законних інтересів своїх клієнтів. При цьому, йдеться не про епізодичні випадки такого ототожнення, а про системну проблему, яка потребує свого вирішення, оскільки завдає шкоди як окремим адвокатам, так і інституту адвокатури в цілому.

Ототожнення адвоката з клієнтом грубо порушує вимоги Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», суперечить міжнародним стандартам незалежності адвокатської професії в демократичній правовій державі, порушує гарантії незалежності адвокатської діяльності, гарантії кожного на професійну правничу допомогу та доступ до правосуддя, а також є тиском на адвокатів при виконанні ними своїх професійних обовʼязків.

Народні депутати погодилися, що така тенденція є руйнівною для засадничих принципів правової держави, де визнається і діє принцип верховенства права, несе загрозу незалежності інституту адвокатури.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 2844

Дискусія

Як захистити права добросовісних набувачів у спорах про повернення…

Осіб, які придбали майно у власників, що не мали права на відчуження цього майна, називають «добросовісними набувачами». Як захистити їхні права у категорії спорів про повернення цього майна у державну власність?

11:58 Чт 13.06.24 4873

Дискусія

Нормотворчі ініціативи щодо політичних партій дослідили на…

Інститут політичних партій у демократичному суспільстві є колективним інструментом вираження політичної волі. І партії повинні мати можливість повною мірою реалізовувати право на свободу об’єднань і вільне висловлювання думок.

15:43 Ср 12.06.24 5796

Навчання

Сімейні спори заради відстрочки від мобілізації суперечать…

Виклики воєнного стану безпосередньо впливають на суспільні відносини та формування судової практики, в тому числі, і в сімейних спорах. Але найкращі інтереси дитини залишаються головним критерієм при ухваленні судами рішень.

12:41 Ср 12.06.24 6505

Cудова практика

Суд спростував тезу про дискримінаційний характер підвищення…

Адвокат, виконуючи протягом року обов’язок з підвищення свого професійного рівня, має можливість самостійно, без обмежень, на власний розсуд обрати той чи інший спосіб (усього їх чотирнадцять) підвищення кваліфікації.

11:52 Ср 12.06.24 6291

Гарантії діяльності

Щодо тиску НАЗК на суддів КС: заява Ради адвокатів України

11 червня Національне агентство з питань запобігання корупції поширило на своєму сайті новину під заголовком «Чи мають декларуватися члени кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури: на чий бік стане КСУ?», у якій закликало громадськість, журналістів та міжнародних партнерів уважно стежити за розглядом у Конституційному Суді України скарги члена Дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області Оксани Бухтоярової щодо конституційності деяких положень Закону України «Про запобігання корупції». Засідання КСУ за цією справою має відбутися о 10 годині 12 червня 2024 року.

8:48 Ср 12.06.24 6652

Законодавство

Локалізація публічних закупівель: чи працює закон (результати…

Вдосконалення механізму ведення реєстру виробників товарів з локалізацією не тільки зменшить рівень шахрайських схем у реєстрі, але й підвищить зацікавлення інвесторів до розвитку українського бізнесу.

12:21 Вт 11.06.24 5020

Дискусія

Як захистити права дитини, коли батьки нею маніпулюють?

Поки батьки вирішують особисті спори, права дитини порушуються і вона стає механізмом для вирішення конфліктів між дорослими. Як наслідок – дитина потерпає від психологічного і фізичного насилля. Як захистити права дитини, коли законні представники не діють в її інтересах?

11:39 Вт 11.06.24 5229

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл