Штраф за ототожнення адвоката з клієнтом: проект Закону внесено до ВР | НААУ

Штраф за ототожнення адвоката з клієнтом: проект Закону внесено до ВР

Законодавство
12:44 Ср 22.05.24 8471 Переглядів
Версія для друку

У Верховній Раді підтримали ініціативу Національної асоціації адвокатів України щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення заборони ототожнення адвоката і клієнта.

Голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Комітету ВР з питань правової політики Володимир Ватрас та ще 27 народних депутатів внесли до парламенту проект Закону «Про внесення змін Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення гарантій адвокатської діяльності» (реєстр. №11279 від 21.05.2024), підготовлений раніше у Комітеті НААУ з питань інформаційної політики та взаємодії із засобами масової інформації.

Згідно із документом, главу 15 Кодексу пропонується доповнити новим складом правопорушення, що посягає на встановлений порядок управління:

«Стаття 185-16. Порушення заборони ототожнення адвоката і клієнта

1. Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, ототожнення особою адвоката і клієнта, якому таким адвокатом надається професійна правнича допомога, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Справи про ототожнення адвоката з клієнтом мають розглядати судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів (ст. 221 КУпАП), а складати протоколи про ці правопорушення - голови рад адвокатів регіонів або уповноважені члени цих рад (п. 9-1 ч. 1 ст. 255 КУпАП).

Відзначається, що проблема ототожнення адвоката з клієнтом набула сьогодні особливої гостроти. Зокрема це пояснюється різким зростанням кількості кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, повʼязаних зі збройною агресією РФ, а також розглядом судових справ щодо обмеження прав осіб, повʼязаних з державою-агресором.

Кожен такий факт викликає занепокоєння у суспільстві, що часто проектується на адвокатів, які виконуючи свій професійний обов’язок здійснюють захист прав та законних інтересів своїх клієнтів. При цьому, йдеться не про епізодичні випадки такого ототожнення, а про системну проблему, яка потребує свого вирішення, оскільки завдає шкоди як окремим адвокатам, так і інституту адвокатури в цілому.

Ототожнення адвоката з клієнтом грубо порушує вимоги Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», суперечить міжнародним стандартам незалежності адвокатської професії в демократичній правовій державі, порушує гарантії незалежності адвокатської діяльності, гарантії кожного на професійну правничу допомогу та доступ до правосуддя, а також є тиском на адвокатів при виконанні ними своїх професійних обовʼязків.

Народні депутати погодилися, що така тенденція є руйнівною для засадничих принципів правової держави, де визнається і діє принцип верховенства права, несе загрозу незалежності інституту адвокатури.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на…

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

17:56 Вт 25.06.24 961

Регіони

У Києві відкрили музей адвокатів-економістів

На факультеті міжнародної торгівлі і права Державного торговельно-економічного університету з’явився Кабінет-музей адвокатів-економістів.

17:12 Вт 25.06.24 965

Законодавство

Отримати компенсацію за нерухомість на ТОТ стане простіше

У Верховній Раді схвалили ідею компенсації за знищене або пошкоджене майно на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ в обмін на відмову від права власності. Втім, пропонована процедура не позбавлена недоліків.

16:21 Вт 25.06.24 1076

Дискусія

Як збирати докази з використанням ШІ дослідили адвокати

У процесі використання інструментів штучного інтелекту для збору доказів адвокат повинен розуміти, що ціною надмірної довіри до ШІ та нехтування перевіркою інформації можуть бути порушення прав і інтересів клієнта або й його свобода.

15:41 Вт 25.06.24 1186

Законодавство

Перегляд ставок акцизу на тютюнові вироби передчасний - комітет…

Адаптація Податкового кодексу до законодавства ЄС в частині підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби може бути невчасною. Першочерговими завданнями для країни, яка перебуває у стані війни, має бути економічна стабільність і підтримка бізнесу.

17:14 Пн 24.06.24 2516

Cудова практика

Як підтверджуються повноваження адвоката з БПД, пояснив ВС

З 03.08.2023 доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, є документом, що підтверджує повноваження адвоката та додаткового підтвердження не потребує.

15:28 Пн 24.06.24 2660

Дискусія

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у…

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

14:52 Пн 24.06.24 4179

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 7644

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл