Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики готують зміни | НААУ

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики готують зміни

Дискусія
13:37 Ср 08.05.24 7936 Переглядів
Версія для друку

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

На це під час чергового круглого столу з актуальних питань земельного законодавства звернув увагу голова Комітету НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права Віктор Кобилянський.

Захід, організований Федерацією роботодавців України, був присвячений обговоренню низки законопроектів, напрацьованих ученими-практиками, а також тих, що готуються у Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру та будуть презентовані найближчим часом.

Предметом їхнього регулювання буде передання повноважень саморегулівним організаціям у сфері землеустрою та геодезії, демонополізація - надання повноважень сертифікованим інженерам, землевпорядникам і представникам органів місцевого самоврядування щодо здійснення реєстраційних дій для земельних ділянок, а також порядок проведення перевірок земельних ділянок, щодо яких були надані податкові пільги.

На думку В.Кобилянського, варто переглянути обмеження у використанні земельних ділянок, аспекти захисту права постійного користування землею, зокрема в процедурі викупу таких ділянок землекористувачами.

У продовження його тез учасники дискусії запропонували:

  • запровадити спрощений (без рішення сесії місцевої ради) механізм викупу земельних ділянок (п. 61 Перехідних положень ЗК). Це дозволить гарантувати реалізацію прав та зменшить корупційні ризики;
  • унеможливити безпідставне вилучення земель у правонаступників КСП (п. 21 Перехідних положень ЗК);
  • встановити різні види охоронних зон на земельних ділянках всіх категорій земель, закріпивши та удосконаливши при цьому концепцію дозволеного використання цих земель із одночасним встановленням конкретних обмежень прав землевласників і землекористувачів, а також закріпити спеціальні заходи правової охорони цих земель.

В обговоренні цих та інших питань земельного законодавства взяли в. о. голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко, адвокат, к.ю.н. Владислав Кононов, д.ю.н. Андрій Євстігнєєв, інші вчені та практики. Вони погодились, що узгоджені зміни стимулюватимуть інвестиційну привабливість аграрного середовища України та знизить існуючі корупційні ризики.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1519

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2811

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4227

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4481

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5925

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл