Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними? | НААУ

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

БПД
13:43 Ср 01.05.24 4518 Переглядів
Версія для друку

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

Ситуацію розглядали на останньому засіданні Ради адвокатів України 30 квітня.

Член РАУ від Хмельницької області, голова Комітету НААУ з питань безоплатної правничої допомоги Оксана Каденко пояснила, що цей адвокат попередньо намагався з’ясувати причини відмови, але в регіональному центрі БПД пояснили своє рішення відсутністю обґрунтованої необхідності, тобто потреби. Але такий аргумент не може сприйматися, адже водночас оголошуються конкурси. Тобто потреба в укладенні контрактів з адвокатами все ж існує. Можливо це було зроблено, аби позбавити адвоката доступу до інформації про проблеми в системі.

Тож у чому саме полягає «обґрунтована необхідність залучення адвокатів для надання безоплатної вторинної правничої допомоги», що застосовується системою БПД як критерій як для оголошення конкурсів, так і під час вирішення питання про укладання контрактів з адвокатами? О.Каденко також розповіла, що раніше цю необхідність пояснювали розсудом особи, яка приймає відповідне рішення. Такий парадокс, коли об’єктивна потреба фактично визначається суб’єктивними міркуваннями, потребує вивчення статистичних показників, а саме: скільки адвокатів виконують доручення, які ці доручення, зі скількома розриваються або не продовжуються контракти, цифри негативної оцінки внутрішнього моніторингу тощо.

Член РАУ від Тернопільської області Юрій Гордєєв, який також працює у місцевому центрі БПД, відзначив, що у їх практиці укладались контракти зі всіма адвокатами, які були в реєстрі, і хто виявив бажання. Він припустив, що в ситуації, що розглядається, існує якийсь особистий конфлікт. Водночас, Ю.Гордєєв висловив переконання, що якщо адвокат пройшов процедуру конкурсу, він здобув право працювати із системою і адмінперсонал повинен укладати контракт з кожним адвокатом. Його підтримала голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська, на думку якої не може бути жодних кількісних квот. І якщо адвокат включений до реєстру адвокатів, які мають право надавати БПД, то в центру виникає обов'язок укласти з ним контракт.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова запропонувала подивитися на проблему в контексті, чим РАУ може допомогти тим, хто опинився у подібній ситуації. Адвокати, які пройшли конкурс та були включені до реєстру, вони отримали право на надання БПД. І це право, в разі коли воно порушується, підлягає захисту. Хоча сам по собі конкурс також має сумнівну правову основу. Адже особа, яка отримала право на зайняття адвокатською діяльністю, очевидно може надавати також правничу допомогу в системі БПД. Втім, ці міркування інституту адвокатури навряд будуть сприйняті державним органом. У доцільності конкурсу сумнівається і  керівник Секретаріату НААУ, РАУ Вадим Красник. Він припустив, що розглядуваний випадок не єдиний серед тих дев’яти тисяч адвокатів, які присутні в реєстрі, і насправді багато з ким можуть бути не укладені контракти.

За підсумками обговорення питання, учасники засідання дійшли висновку, що в держави (в особі центрів з надання БПД) виникає обов’язок укласти контракти з адвокатами, які пройшли конкурс і були включені до реєстру адвокатів, які надають БВПД. Аби захистити адвокатів, відповідну норму варто закріпити у Порядку і умовах укладення договорів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу (постанова Кабміну від 11.02.2012 №8). З відповідними пропозиціями Рада адвокатів України звернеться до Уряду та Уповноваженого ВР з прав людини.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 2653

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 844

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 2298

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 3793

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8112

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 14856

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 9692

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 12148

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл