Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката - нариси з конференції ABA | НААУ

Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката - нариси з конференції ABA

За кордоном
14:19 Вт 30.04.24 3552 Переглядів
Версія для друку

Цього місяця у Сан-Дієго (США) Американська асоціація юристів (American Bar Association, АВА) провела щорічну весняну конференцію на тему «Оволодіння майбутнім: революціонізація вирішення спорів у динамічному світі».

Фокус уваги був спрямований на механізми використання технологій, які необхідні для роботи, - відзначає член Комітету НААУ з питань альтернативного врегулювання спорів Вікторія Поліщук. Вона була учасником цієї міжнародної конференції, яка вважається найбільшим заходом з альтернативного врегулювання спорів (ABC) у світі.

Протягом всієї конференції провідні експерти у сфері АВС відзначали, що інструменти штучного інтелекту вже застосовуються у роботі.  ШІ допомагає медіаторам у соціальних мережах, провідні інформаційно-аналітичні системи для юристів  Lexis та Westlaw також використовують у своїх продуктах ШІ. UN Diplomat поставив експеримент із віртуальною реальністю, а в Китаї функціонує «розумний суд».

Дійсно, професія юриста та вирішення спорів з їхнім глибоким корінням у традиції історично підходили до нових технологій з обережністю. Однак невпинний темп технологічного прогресу вимагає постійної адаптації.

Від епохи Інтернету до появи штучного інтелекту кожна інновація була пов'язана з трьома викликами: людські помилки, зловживання з боку зловмисників і технологічні збої.

Але недавно віртуальна юридична практика та практика вирішення спорів зіткнулися з ще одним набором викликів, які пов’язані з нюансами віртуальних слухань (починаючи від технологічних навичок і закінчуючи дотриманням етикету та формальних процедур у віддаленому режимі). Віртуальні судові зали стикалися з перебоями через Zoom-кібератаки та інші цифрові порушення безпеки. У зв’язку із цим в ABA рекомендують безперервно навчатися на комплексних навчальних програмах з вивчення новітніх технологій і забезпечення етичних аспектів. Ці програми можуть включати семінари зі штучного інтелекту, етики, конфіденційності даних і правових наслідків використання новітніх технологій.

Окрім того, важливим є розроблення надійних протоколів використання цифрових технологій. Тут мають бути визначені конкретні політики та процедури для використання інструментів ШІ в юридичній практиці, а саме: у яких ситуаціях можна застосовувати штучний інтелект, як приймати рішення.

Також йшлося про законодавчі реформи, які необхідні для вирішення правових та етичних питань, пов'язаних із технологіями ШІ та етичних питань, із застосуванням технологій ШІ в юридичній практиці. Зокрема, чи слід використовувати ШІ у медіації і якщо використовувати, то у якому обсязі, чи може ШІ впливати на емоційну складову, хто може використовувати ШІ: медіатори чи сторони?

Інший вектор уваги на конференції - посилення та розширення програм альтернативного вирішення спорів при судах. Зокрема, у форматі панельної дискусії обговорювалися варіанти розвитку таких програм щодо використання тільки медіації чи й інших способів вирішення спорів, а також щодо складності справ, які можуть бути вирішені за допомогою АВС.

Останні дослідження, які проводилися ABA показують, що з усіх справ лише 1,5 % фактично доходять до суду.  Це означає, що 98,5 % всіх справ закриваються в якийсь момент між поданням позову і судовим розглядом. Відповідно для АВС відкривається широкий спектр справ, які можуть бути врегульовані без судового втручання. Це сімейні та бізнес-справи, спори ОСББ, спори з муніципальною владою, конфлікти в університетах, трудові спори, конфлікти з військовими.

Серед основних рекомендацій учасники конференції зазначили про необхідність розроблення, покращення програм АВС, що впроваджуються судами; забезпечення і проведення постійних тренінгів для медіаторів, адвокатів, суддів і працівників апарату суду; організацію співпраці з юридичними факультетами та громадськими організаціями, юридичними школами.

«Використання альтернативних способів вирішення спорів є надзвичайно важливим для України в умовах воєнного стану, - переконана В.Поліщук. - Станом на сьогодні в Україні правосуддя здійснюють 587 судів, 87 судів не працюють, зокрема, через активні бойові дії або розташування на тимчасово окупованих територіях. Крім того, питання використання штучного інтелекту в Україні в діяльності адвокатів теж є актуальне. Не менш важливим питанням є розвиток права та визначення правових позицій щодо імплементації штучного інтелекту у сферу правосуддя України».

Довідково. Конференція АВА є найбільшим заходом з альтернативного вирішення спорів у світі. Учасники збираються, щоб дізнатися про новітні технології та тенденції у сфері вирішення спорів, обмінятися ідеями з експертами та колегами, а також зміцнити професійні зв'язки. Конференція є місцем зустрічі лідерів у сфері вирішення спорів, медіаторів, арбітрів, омбудсменів, суддів, адвокатів і викладачів права.

Національна асоціація адвокатів України є багаторічним партнером American Bar Association (АВА), яка є одним із найбільших об’єднань юристів у світі. Американська асоціація юристів приймає до своїх лав не тільки американських юристів, а й інших країн світу.  6 лютого 2023 року Американською асоціацією юристів було прийнято Резолюцію 604 щодо використання штучного інтелекту.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 390

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 494

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 1674

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 2066

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 2854

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 5622

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 3791

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4976

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл