Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили адвокати | НААУ

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили адвокати

Дискусія
12:49 Чт 18.04.24 8965 Переглядів
Версія для друку

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

Такої думки дійшли учасники круглого столу на тему «Забезпечення дотримання прав людини в умовах воєнного стану», який відбувся за ініціативи Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen.

Спікери обговорили дотримання прав людини під час затримання особи і доставлення її до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Зокрема, йшлося про протиправні затримання людей не в місцях їх проживання або реєстрації. Також звернули увагу на тенденцію недопуску адвокатів до клієнтів у приміщення центрів, що порушує як адвокатські гарантії, так і право самої людини на правничу допомогу.

Адвокат Ігор Андрєєв поділився власним досвідом та успішними кейсами у протидії незаконному постановленню на облік і незаконним спробам мобілізації осіб співробітниками ТЦК, які зареєстровані та стоять на обліку в інших областях України. Він розкрив правову природу оголошення у розшук через АРМОР та розкрив механізм, які використовують співробітники центрів. Він надав поради, як уникнути виникненню конфліктних ситуацій, а якщо не вийшло, то як протидіяти силовому затриманню і побиттю.

Адвокат Дмитро Бакулін розібрав декілька кейсів у судових справах, де скасовувалися рішення військово-лікарських комісій щодо мобілізованих, а адвокат Вікторія Коновалова акцентувала увагу на важливості актуалізації інформації про себе в ТЦК, а також дослідила нюанси під час постановлення на військовий облік, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб.

Регіональний представник Комітету у Хмельницькій області Андрій Іваницький наголосив на важливості підвищення обізнаності громадськості щодо процесів мобілізації та військового обліку, а адвокат Алла Філатова відзначила зацікавленість колег темою порушення прав людини у цій сфері. Тож голова Комітету Сергій Барбашин запропонував узагальнити практику порушень прав людини під час заходів мобілізації.

Цей круглий стіл став першим із запланованого циклу заходів, присвячених порушенням прав людини в умовах воєнного стану.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1832

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3114

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4524

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4781

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6228

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13690

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл