У 2023 році жодній особі не повідомили про підозру у злочинах проти адвокатів | НААУ

У 2023 році жодній особі не повідомили про підозру у злочинах проти адвокатів

Гарантії діяльності
15:12 Пн 08.04.24 4502 Переглядів
Версія для друку

Протягом 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості щодо 167 злочинів, вчинених проти адвокатів. У цей же період лише п’ять проваджень були розглянуті в суді. При цьому постановленням вироку завершилася лише одна справа. Решта були закриті.

Такі статистичні дані на прохання Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ були надані Офісом Генпрокурора та Державною судовою адміністрацією.

Йдеться про такі злочини проти захисника чи представника особи як:

  • втручання у діяльність (ст. 397 КК);
  • погроза або насильство (ст. 398 КК);
  • умисне знищення або пошкодження майна (ст. 399 КК);
  • посягання на життя у звʼязку з діяльністю, повʼязаною із наданням правничої допомоги (ст. 400 КК)

Так, в Офісі Генпрокурора надали відомості про кількість зареєстрованих проваджень за цими статтями та результати їх розслідування відповідно до звітності за формою №1 «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення».

Виявилося, що в 2023 році було зареєстровано 167 кримінальних правопорушень. При цьому жодній особі не було повідомлено про підозру. Також жодне провадження не потрапило до суду із обвинувальним актом. При цьому 67 справ було закрито.

Водночас на розгляді судів, за даними ДСАУ, перебували 13 кримінальних справ. З них було розглянуто 5 проваджень. Одне з них завершилося постановленням вироку, а чотири - закриттям. На кінець 2023 року у судах України знаходилося вісім нерозглянутих проваджень.

«Ми знаємо, як буває тяжко внести відомості до ЄРДР. Правоохоронці намагаються за будь-яку ціну не робити цього, аби не псувати собі статистику. Тим більше, коли йдеться про злочини їхніх колег проти нас, як процесуальних опонентів у кримінальних справах. Тож ті правопорушення проти адвокатів, що були все ж зареєстровані, напевно мали переконливі докази. Але співвідношення між кількістю зареєстрованих проваджень і нульовими показниками вручення підозр і переданих до суду матеріалів вражає, - говорить голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Євгеній Солодко. - Фактично це доказ тому, що держава в особі правоохоронних органів саботує розгляд злочинів, що вчиняються проти адвокатів. Ми вбачаємо, що адвокати є небажаними для держави учасниками системи правосуддя, особливо у кримінальній юстиції, і приведена статистика це яскраво ілюструє».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 350

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 360

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 451

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 442

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 1950

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 2163

Доступ до професії

Адвокати змінюють хід історії, нагадали у Центрі досліджень…

В рамках меморандумів про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та провідними вищими навчальними закладами країни, Центр досліджень адвокатури і права НААУ продовжує просвітницьку роботу.

11:46 Ср 01.05.24 2115

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникають з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 5042

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл