Реалізувати участь представника РБО на обшуках нереально – комітет НААУ | НААУ

Реалізувати участь представника РБО на обшуках нереально – комітет НААУ

Законодавство
9:47 Пт 22.03.24 5110 Переглядів
Версія для друку

Аби захистити бізнес від зловживань правоохоронців під час обшуків, Уряд хоче долучити до кримінального процесу інститут бізнес-омбудсмена. Але можливість практичної реалізації цього благого наміру викликає великі сумніви.

У Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу загалом схвально оцінили проект Закону №10440 від 29.01.2024 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення роботи Бюро економічної безпеки України». Документ заслуговує на підтримку, втім, окремі його положення потребують доопрацювання.

Проектом зокрема пропонується, аби такі слідчі дії як обшук володіння та тимчасовий доступ до речей і документів (ст. ст. 165, 236 КПК), якщо вони проводяться стосовно суб’єкта підприємницької діяльності, здійснювалися у присутності представника Ради бізнес-омбудсмена (РБО). Це, за задумом авторів ініціативи, має захистити бізнес від порушень з боку правоохоронців. Слідчий, прокурор повідомлятимуть РБО про такі слідчі дії за 4 години до їх початку. Представник РБО буде користуватися правами і виконувати обов’язки, передбачені цим КПК для представника юридичної особи.  Водночас, нез’явлення представника РБО не перешкоджатиме виконанню ухвали про дозвіл на обшук або про тимчасовий доступ до речей і документів.

У Комітеті НААУ висловили сумніви у можливості реалізації цих норм на практиці, оскільки за даними офіційного сайту РБО, команда установи складається лише з 32-х фахівців.

Окремо звертається увага на обмежені (порівняно із адвокатами) повноваження представника РБО. А це не може гарантувати дотримання прав субʼєктів господарювання. Сам же факт участі представника Ради жодним чином не зупинить орган досудового розслідування від можливих протиправних дій.

Окрім цього, РБО було утворено постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 691. Нею ж визначені завдання, функції та повноваження постійно діючого консультативно-дорадчого органу Кабміну. І це ставить норми КПК у залежність від підзаконного акта, що є нелогічним і може бути предметом маніпуляцій.

21 лютого Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності підтримав проект №10440, тож зауваження та пропозиції, висловлені НААУ, можуть бути використані під час доопрацювання законопроекту у разі його схвалення парламентом за основу.

Довідково. Відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабміну від 26.11.2014 № 691, Раду бізнес-омбудсмена створено з метою сприяння прозорості діяльності органів державної влади, суб’єктів господарювання, що належать до сфери їх управління, запобігання корупційним діянням та/або іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва.

Основним завданнями РБО є:

  • прийняття та розгляд скарг від суб’єктів підприємництва на дії або бездіяльність, зокрема рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що належать до сфери їх управління, а також їх посадових осіб;
  • надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування рекомендацій щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності з метою її вдосконалення та поліпшення умов провадження підприємницької діяльності, запобігання корупційним діянням та/або іншим порушенням законних інтересів суб’єктів підприємництва;
  • надання органам державної влади та органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання, що належать до сфери їх управління, рекомендацій щодо удосконалення та оптимізації процедур та/або способу, у який вони виконують свої повноваження, провадять підприємницьку чи іншу діяльність.

До складу Ради входять бізнес-омбудсмен, два його заступники та працівники секретаріату, яких РБО може відповідно до її потреб наймати на роботу.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1508

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2800

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4216

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4470

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5914

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл