Використання цифрових технологій вимагає нових стандартів захисту прав людини | НААУ

Використання цифрових технологій вимагає нових стандартів захисту прав людини

Дискусія
10:41 Пн 04.03.24 2680 Переглядів
Версія для друку

Активне використання цифрових технологій та криптовалют у всіх сферах життя породжує питання щодо прав і свобод людини в цифровому світі. Сучасні виклики вимагають ретельного їх дослідження, зокрема адаптації до глобального середовища, збереження основних цінностей і гармонії між індивідуальними правами та колективними потребами суспільства.

Такого висновку дійшли учасники конференції «Соціальна справедливість і цифрова економіка: кібербезпека, крипторегуляція, ШІ, права людини в епоху цифрових технологій», яка відбулась в рамках Тижня кібер-Шотландії 24 (Cyber Scotland Week 24).

Захід ініційований представником НААУ в Шотландії, Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Олександром Чернихом у співпраці з британськими науковими установами, державною установою «Інститут економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова Національної академії наук України», організацією «Українська сучасна цифрова наука» (UMDS), українською ІТ-компанією «LIGA ZAKON» та Європейською асоціацією молодих адвокатів.

Конференція складалась із 4 сесій і була присвячена тенденціям цифрової економіки, впливу діджиталізації на право, регулюванню віртуальних активів, кібербезпеки, кіберрозслідування, розшуку віртуальних активів, застосуванню санкцій у цифровому просторі.

Під час першої сесії заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій доповів про сучасні виклики перед українською адвокатурою і тими перевагами, які надала цифровізація процесів у галузі захисту прав і законних інтересів.

«Останні тенденції цифрової епохи суттєво змінили правовий ландшафт. Усі юристи повинні бути в курсі нових тенденцій та технологій. Обчислення та аналітика даних, Штучний Інтелект, блокчейн стали невід'ємною частиною нашого повсякденного ділового життя з постійним розвитком цифрового середовища, що супроводжується численними юридичними ризиками та проблемами комплаєнсу. Перед юристами стоїть завдання адаптуватися, вчитися та застосовувати нові підходи для ефективного виконання своїх обов'язків», - наголосив В. Гвоздій.

Водночас з розвитком цифровізації перед юридичною спільнотою стоїть задача захистити права людини.

«Юристи також мають особливі обов'язки як перед клієнтами, зокрема, обов'язки конфіденційності та лояльності, так і публічні обов'язки перед правовими інститутами наших юрисдикцій. Ці обов'язки покликані сприяти здійсненню правосуддя, верховенству права та загалом встановлювати професійні стандарти для юристів. Серед іншого, епоха цифрових технологій поставила перед нами, юристами, нові виклики у виконанні наших обов'язків. Юристи повинні приділяти велику увагу законам про кібербезпеку та конфіденційність даних, таким, як загальне регулювання захисту даних в Європі, а також орієнтуватися в таких питаннях, як право власності, маркетингові правила, захист від наклепу, переслідування та неповаги», - зазначив заступник голови НААУ, РАУ.

Директор Інституту економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова Національної академії наук України Володимир Устименко розповів про сучасні розроблення українських науковців у галузі цифровізації економіки, запобігання обходу санкцій та розвитку крипторинку.

Керівник проекту Офісу ООН з наркотиків та злочинності (UNODC) Олексій Фещенко окреслив міжнародні виклики у сфері кібербезпеки, проекти міжнародної протидії кіберзлочинності, технічні питання контролю за запобіганням відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

Народний депутат України Тарас Тарасенко, який є автором законопроекту «Про захист персональних даних», розповів про нову ініціативу, що передбачає реформування сфери збору та передання персональних даних відповідно до вимог ЄС.

Президент Європейської асоціації молодих адвокатів (EYBA) Сергій Барбашин відзначив роль і функції EYBA та її проекти, до яких залучені українські адвокати, що наразі втілюються у життя.

Голова правління ГО «Українська сучасна цифрова наука» (UMDS) Тетяна Дмитренко розповіла про залучення українських експертів до міжнародних проектів, зокрема з висвітлення обходу санкцій, розшуку криптоактивів, розроблення законодавства та імплементації міжнародних норм і стандартів у законодавстві різних країн.

Друга та третя сесії були присвячені правовому регулюванню діджиталізації та захисту прав людини в цифровий час, регулювання криптовалют. Адвокати Лариса Жданкіна, Дмитро Федчишин, Сергій Барбашин, Олександр Черних розповіли про новели законодавства та міжнародний досвід, який може імплементуватися в Україні. Судові експерти Сергій Денисенко та Бейзіл Мануосос охарактеризували реалії проведення судових експертиз із цифровими доказами, а науковці Тетяна Гудима, Ентоні Еванс, Пол Гілмор презентували доповіді щодо міжнародного регулювання банківського бізнесу та цифрових активів.

Під час четвертої сесії були розглянуті питання щодо процесу розшуку, арешту та стягнення віртуальних активів у міжнародній практиці. Доповідачами стали представники відомих компаній на ринку крипторозслідувань: Микола Демчук, Карлін Вейл, Пол Дінслі, Філіппа Вілкінсон та начальник управління Департаменту кіберполіції України Євген Панченко. Експерти розповіли про практику замороження активів, порядок підготовлення позовів, порядок розшуку і фіксації доказів для прийнятності в судовій системі Англії.

Під час п’ятої сесії були розглянуті питання викликів гібридної війни та загроз від відсутності міжнародного правового регулювання кіберзлочинності, про які доповіли: Олексій Фещенко, Артем Самородов, Кеннет Янг, Тетяна Дмитренко та Бейзіл Мануосос.

Факультетом адвокатів в Шотландії конференцію визнано заходом з підвищення кваліфікації шотландських адвокатів із зарахуванням відповідних балів до програми щорічного підвищення кваліфікації.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1882

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3163

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4572

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4830

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6277

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13692

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл