Нотаріусів та держреєстраторів зобов’яжуть надавати адвокатам інформацію з реєстрів | НААУ

Нотаріусів та держреєстраторів зобов’яжуть надавати адвокатам інформацію з реєстрів

Законодавство
13:38 Пт 02.02.24 28596 Переглядів
Версія для друку

Під час направлення адвокатських запитів для отримання даних, які містяться у державних реєстрах, адвокати часто отримують відмови. Отримувачі запитів вказують для цього різні причини. Але ці відмови перешкоджають професійному виконанню професійних обов’язків!

На це звернув увагу народний депутат Олександр Юрченко, який зареєстрував у ВР проект Закону №10446 від 30.01.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо відповіді на адвокатський запит».

Документом пропонується доповнити:

  • ч. 1 ст. 24 Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність
  • ст. 8 Закону про нотаріат
  • ч. 3 ст. 32 Закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень
  • ч. 7 ст. 11 Закону про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, -

у яких передбачити обов’язок органів, які забезпечують ведення державних реєстрів, надавати повну інформацію та копії документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту (крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом).

Йдеться про Спадковий реєстр та інші єдині та державні реєстри, що функціонують у системі Міністерства юстиції України (для нотаріусів), Державний реєстр прав та Єдиний державний реєстр (для держреєстраторів).

Зазначається, що подання адвокатом адвокатського запиту є професійним правом адвоката, у зв’язку із наданням правничої допомоги на підставі договору про надання правової допомоги та надає адвокату право отримувати на адвокатський запит фактично будь-яку інформацію та документи, необхідні адвокату для надання допомоги клієнту.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 870

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1182

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 1944

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 4816

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 3016

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4444

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5011

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8134

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл