Які можливості мають українські переселенці в Австрії розповіли адвокати та експерти | НААУ

Які можливості мають українські переселенці в Австрії розповіли адвокати та експерти

Дискусія
17:25 Вт 26.12.23 22962 Переглядів
Версія для друку

BLUE Card, яка надає статус тимчасово переміщеної особи для українців в Республіці Австрія, продовжено до березня 2025 року. Про це повідомила представник НААУ у цій країні Ганна Осетинська під час круглого столу «Правовий та податковий статус громадян України, які вимушено виїхали в Австрію».

Під час круглого столу у двох сесіях піднімались питання міграційного та податкового права в Австрії для тимчасово переміщених осіб з України.

Спікерами заходу були адвокат у Республіці Австрія, експерт у міграційному праві Каролін Сейфрідсбергер, експерт в управлінському консалтингу та нерухомості, викладач німецької мови Анна Герштеін, адвокат, спеціаліст з управління нерухомістю, експерт у сфері бізнесу та нерухомості Маркус Віенероітер, юрист, сертифікований податковий консультант Анна Кастор.

Найпоширенішим статусом для українських переселенців в Австрії є «блакитна карта». Це тимчасовий дозвіл на перебування в країні виключно для українських громадян. Карта дає право на:

-перебування в Австрії;

-отримання доступу до австрійського ринку праці;

-медичне страхування.

«Це дуже добре рішення для Австрії, але Австрія трошки повільна країна, трошки бюрократична і поки що австрійці не придумали ніяких можливостей, щоб можна було перейти з цієї «блакитної карти» на інший вид дозволу на перебування в Австрії. Ця карта дається тільки особам, які знаходяться в Австрії у зв'язку з війною. Якщо ситуація зміниться, то все закінчилося і Австрія скаже, що ми більше «голубі карти» не будемо видавати або не будемо продовжувати в зв'язку з зміною ситуації і людина більше не матиме права перебувати в країні. Крім того, «блакитна карта» дає можливість придбати в Австрії нерухомість. Але якщо «блакитні карти» більше не будуть видавати, то людина більше не зможе заїхати в країну для того, щоб жити у своїй квартирі», - розповів Маркус Віенероітер.

Основним і найважливішим видом на перебування в Австрії адвокат назвав червоно-біло-червону картку. Проте отримати її можуть лише висококваліфіковані спеціалісти.

«Є список професій, яких в країні не вистачає. Цю карту можуть отримати люди, які мають одну з цих професій. Але всі ці карти мають однакові вимоги. Тобто, для подачі заявки потрібно мати паспорт, свідоцтво про народження, підтвердження про те, що у вас буде місце проживання в Австрії, а також пропозиція від роботодавця. Є певна бальна система. Потрібно набрати відповідну кількість балів, яка складається з того, яка у вас освіта, який професійний досвід, яка була зарплата на вашій Батьківщині, який ваш вік, а також які знання мови», - зазначив Маркус Віенероітер.

На сесії з обговорення правового статусу громадян України як переміщених осіб експерти також ознайомили аудиторію з особливостями міграційної системи Австрії в частині типів та особливостей дозволів на проживання. Зокрема, були висвітлені умови набуття дозвілу на проживання для студентів/школярів, дозвілу на проживання без можливості працевлаштування та возз’єднання родини.  

На сесії з обговорення оподаткування доходів громадян України як переміщених осіб на території Австрії перед аудиторією було проговорено питання подолання колізії визначення податкового резидентства крізь призму Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Австрія про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на майно, базу оподаткування та розмір основних податків. Додатково було наголошено на особливостях процедури декларування доходів в Австрії переміщеними особами, відповідальності за порушення вказаного обов'язку й на умовах, які звільняють від такого обов'язку. Крім того, окремо увагу аудиторії було привернуто до розмежування видів і мінімального розміру доходів і майна, що підлягають декларуванню та оподаткуванню на території Австрії.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1802

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3085

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4495

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4752

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6200

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13690

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл