Чому в Україні довго розглядають кримінальні справи, - думка суддів | НААУ

Чому в Україні довго розглядають кримінальні справи, - думка суддів

Дискусія
11:45 Пн 11.12.23 3997 Переглядів
Версія для друку

Основна проблема, яка зумовлює порушення розумних строків розгляду кримінальних справ українськими судами, - це нестача суддів, а відтак – надмірне навантаження. А от фактор зловживання адвокатами процесуальними правами схоже сьогодні перебільшений.

Судді двох столичних судів на запитання кореспондента видання «Закон і Бізнес» під час XIII Kyiv Criminal Law Forum озвучили основні причини, які зумовлюють тривалість розгляду справ у суді.

«У нас основна проблема - це шалене навантаження, - зауважила суддя Солом’янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк. - У Солом’янському суді близько 180-ти колегій, де ми розглядаємо справи по суті. Фізично ми не можемо призначати справи частіше, ніж один раз на місяць. Це і доставка тих осіб, які тримаються під вартою».

При цьому суддя не бачить проблеми зловживання адвокатами процесуальними правами, оскільки останнім часом не стикається з нею. «Коли, наприклад, ми узгоджуємо дати на п’ять засідань наперед по всім справам, на жаль, бувають такі випадки. Всі люди, і прокурори, і сторона захисту… Ну я не бачу останнім часом, щоб зловживали сторони. Бувають відкладення за їх клопотаннями, - зазначила суддя. - Але повторюсь, основна проблема все ж таки це шалене навантаження, нестача суддів, те, що змінюється головуючий, змінюється склади і знову по колу все повторюється».

Болючим питання довготривалості кримінального провадження називає і її колега з Голосіївського райсуду м.Києва Наталія Дмитрук. Вона все ж визнає, що затягування процесу сторонами (учасниками) існує.

Але актуальним вона назвала випадки розгляду справ за участі присяжних. «Це взагалі утопія, - говорить суддя. Чому? Тому що присяжні обираються на певний строк, ці строки закінчуються і добре, якщо цей список буде однаковий. Але якщо присяжні змінюються? В мене є кримінальне провадження, де я розпочала процедуру відбору присяжних з самого початку, хоча ми вже там і досліджували матеріали, і все інше… Як я не намагалась бігти швидше, щоб призначати цю справу, її слухали рік, може більше, але ми її слухали». Н.Дмитрук уважає, що хоча присяжні і мають статус судді, коли вже в процесі, але не вони не усвідомлюють покладених на них обов’язків, оскільки раптом може з’ясуватися, наприклад, «а у мене пари». «Я перепрошую, але у мене теж багато чого… Бувають такі моменти, що дивуєшся, злишся, а сенс?», - жаліється суддя.

Вона погоджується, із колегою стосовно перевантаженості суддів. «Про кількість (справ, - прим. Ред.) я взагалі мовчу. Це нікого не цікавить, крім суддів. У мене може бути щодня слухання по 15 справ і хочеться всім приділити увагу. Звісно, люди чекають, я це все розумію. Але прохання до вас, професіоналів, все ж таки мати терпіння. Хоча я не можу сказати, що я стикаюсь з тим, щоб хтось сильно чимось обурений. Ставляться з розумінням», - додала Н.Дмитрук.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 4696

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 4720

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 5753

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 6220

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 7202

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 9675

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 7838

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 5253

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл