Юрист у США з ліцензією та без: поради для українських адвокатів | НААУ

Юрист у США з ліцензією та без: поради для українських адвокатів

За кордоном
17:45 Пн 04.12.23 9764 Переглядів
Версія для друку

Стати юристом (або адвокатом, що у Сполучених Штатах Америки є синонімічним поняттям) – це завдання надзвичайної складності. Виключень не роблять нікому. Навіть українцям, які перебувають у США із 24 лютого 2022 року.

Представник НААУ у США Віктор Шемчук під час вебінару «Доступ до адвокатської професії за кордоном», який проходив сьогодні, 4 грудня, розкрив специфіку роботи юриста у цій країні.

Він відзначив, що ключова особливість юридичної діяльності в США полягає в тому, що надання юридичних послуг можливе тільки адвокатом, ліцензованим Верховним Судом штату. Кожен штат та територія США має власне правове регулювання надання юридичних послуг, що зазвичай здійснюється верховними судами штатів. Найчастіше штати приймають свої правила з урахуванням модельних нормативних актів, розроблених Американською асоціацією адвокатів (American Bar Association, ABA). При цьому ліцензія надає право практики тільки в одному штаті. Для іншого штату треба складати новий іспит і проходити все з початку (якщо штати не визнають ліцензії один одного на обопільній основі).

Сім кроків до ліцензії

Отримання адвокатської ліцензії в США (practice law) передбачає такі кроки:

1. Вибір школи права, що пропонує програму J.D.

Цей етап є досить складним і відповідальним процесом. У першу чергу слід вивчити матеріали, програми та рейтинги основних юридичних шкіл штату, знайти те, що вам до душі і те, що принесе вам визнання та достаток. Вступивши у юридичну школу, ви навчатиметесь три роки та здобуватимете ступінь доктора юриспруденції (JD) після закінчення навчання.

Після 1,5 років навчання (що становить половину часу для отримання ступеня) ви матимете можливість записатись на спеціалізовані курси та подати заявку на випускні курси, які дають вам можливість спостерігати та брати участь у щоденних юридичних процедурах. Спеціалізовані курси школи охоплюють сфери банківського, комерційного, будівельного, трудового права, права власності, фінансового та комерційного права, сімейного права, прав людини, інтелектуальної власності, міжнародного права і права судноплавства, чи спорту та податкового права. Якщо вас цікавить конкретна галузь права, наприклад, екологічне право, вам може знадобитися взяти курс бухгалтерського обліку або заглибитися в науку про навколишнє середовище для отримання більш широких знань про галузь. Кандидати на допуск до іспиту повинні успішно закінчити повний курс з правової спеціальності та отримати ступінь J.D. У кожному штаті є свої нюанси.

2. Проведення офіційної оцінки вашої іноземної освіти.

Детальну інформацію щодо збору документів та інших вимог, що висуваються до кандидатів на цій стадії, можна знайти на сайті New York State Board of Law Examiners (BOLE) у розділі Foreign Legal Education. Аналогічні організації є в усіх штатах.

3. Подання заяви на складання адвокатського іспиту (Bar Exam Application).

Тут для юриста складності виникнути не мають. Форма на сайті.

4. Підготовка та складання основного іспиту (Uniform Bar Exam, UBE).

Детальний опис іспиту та процесу тестування викладено на сайті BOLE. З липня 2016 р. штат Нью-Йорк приєднався до юрисдикцій, які використовують для адвокатського іспиту модель Uniform Bar Exam (UBE), на відміну від частини інших штатів, які воліють проводити специфічний, неуніфікований іспит.

5. Виконання додаткових кваліфікаційних вимог для прийому до колегії адвокатів (NYLC, NYLE, MRPE, Pro Bono, Skills).

Ці вимоги включають в себе:

  1. проходження онлайн-курсу знання права штату Нью-Йорк (New York Law Course, чи NYLC). Курс доступний для всіх кандидатів, які зареєструвалися на сайті BOLE;
  2. складання іспиту на знання змісту курсу NYLC (New York Law Exam, або NYLE). Додаткова інформація – на сайті BOLE;
  3. складання іспиту на знання основ професійної етики та відповідальності (Multi-State Professional Responsibility Exam, або MPRE). Інформацію про цей іспит та терміни реєстрації розміщено на сайті National Conference of Bar Examiners;
  4. виконання вимоги New York State Bar Pro Bono (аналог нашої безкоштовної практики 50 годин). З порядком можна ознайомитися тут і тут;
  5. проходження кваліфікаційного тесту для перевірки професійних навичок (skills competency requirement test). На сайті BOLE можна знайти відповіді на запитання та рекомендації щодо проходження тесту.

6. Подання заяви на прийом до колегії адвокатів та проходження перевірки на придатність та відповідність стандартам професії (Character and Fitness Investigation).

Складний процес, але якщо ви вже дійшли до цього кроку, то назад дороги немає. Форми всіх заяв можна знайти на сайті BOLE.

7. Складання присяги адвоката (Swearing In Ceremony).

Церемонія виглядає урочисто і офіційно. Відбувається зазвичай у Верховному Суді штату. Після завершення церемонії новий адвокат отримує свідоцтво про прийняття його до колегії адвокатів штату Нью-Йорк і може розпочинати юридичну практику в цій юрисдикції.

4 види юридичної діяльності без ліцензії

Юристам, яких бентежить складність, фінансові витрати та тривалість процесу отримання адвокатської ліцензії в США (practice law), буде цікаво дізнатися, що юрист із дипломом української юридичної освіти має як мінімум чотири способи застосувати свій диплом у США.

Спосіб 1. Постійна обмежена практика у статусі консультанта з іноземного права (foreign legal consultant, FLC)

Цей спосіб передбачає, що іноземний юрист, спеціально зареєстрований при колегії адвокатів штату, може давати обмежені юридичні консультації щодо змісту права іноземної держави, в якій він був ліцензований. Щонайменше 33 юрисдикції у США вже ввели в дію правове регулювання з цього питання. При цьому 10 із них також дозволяють зареєстрованому іноземному юристу надавати юридичні консультації щодо права третіх країн та міжнародного права.

Спосіб 2. Тимчасова юридична практика щодо супроводу угод в американській юрисдикції

Ця опція, що часто називається fly-in-fly-out (FIFO), може виявитися затребуваною, коли іноземний юрист потрапляє до юрисдикції певного штату для участі в переговорах щодо операцій (купівля-продаж товарів, реалізація послуг, інвестиційний проєкт тощо). Але така тимчасова та обмежена юридична діяльність не дає підстав визнати, що він відкрив юридичний офіс або здійснює систематичну чи постійну юридичну діяльність у цій юрисдикції.

Спосіб 3. Тимчасове (одноразове) представлення інтересів клієнта у суді за дозволом суду у конкретному випадку (на підставі «pro hac vice»)

У юридичній практиці США вираз «pro hac vice» вживають при наданні судом дозволу юристові на одноразове представництво в суді чи надання консультацій у справі у випадку, якщо даний юрист не має загальної ліцензії у подібних справах.

Як випливає з перекладу цього латинського виразу («для цього випадку»), подібна форма тимчасового допуску іноземного юриста можлива за обставин, коли клієнт висловлює бажання, щоб його адвокат, який практикує в іноземній юрисдикції, отримав право з'являтися в американському суді для представлення його інтересів через проходження спеціальної процедури допуску в рамках конкретної справи, що розглядається (наприклад, у разі розгляду питань про виконання рішення іноземного суду або арбітражу, або якщо право іноземної держави було обрано як застосовне в договорі між сторонами). Але навіть у випадках такого обмеженого допуску до захисту інтересів клієнта в суді іноземний адвокат може працювати за умови обов'язкової співпраці з американським адвокатом, допущеним до місцевої колегії адвокатів даного штату, а також пройти перевірку на відповідність усім вимогам до «pro hac vice» адвокату, які висуваються в конкретному штаті «повноцінному» адвокату.

Спосіб 4. Обмежена практика у статусі юрисконсульта американської компанії чи організації (In-house Counsel)

Починаючи з 2002 року, коли American Bar Association внесла зміни до Модельних правил професійної поведінки (Model Rules of Professional Conduct, Rule 5.5(d), багато штатів пішли шляхом лібералізації своїх правил регулювання юридичної практики з тим, щоб дозволити, за дотримання низки обов'язкових критеріїв, мультиюрисдикційну юридичну практику для адвокатів, які вже отримали адвокатську ліцензію в одному зі штатів США.

Так, у адвокатів, які не мають окремої ліцензії на право ведення юридичної діяльності в певному штаті, з'явилася можливість надавати в такому штаті юридичні послуги корпоративному клієнту-роботодавцю та організаційно пов'язаним з ним афілійованим особам як юрисконсульт свого роботодавця (і, по суті, єдиного клієнта). Практика такого юриста зазвичай обмежена питаннями, не пов'язаними з представленням інтересів клієнта в суді (для чого вже може знадобитися додаткове проходження процедури «pro hac vice»). Але бувають винятки, що дають право такому юрисконсульту виступати в суді, захищаючи інтереси корпоративного клієнта.

Важливо розуміти, що законодавство США у сфері регулювання адвокатської діяльності постійно проходить етапи суттєвого реформування. У кожному штаті все своє, все не уніфіковано і вимагає пильної уваги. Тож слід перевіряти актуальність інформації безпосередньо на веб-сайтах Верховних Судів кожного штату США.

Кодекси професійної етики юристів у США

Кодекси професійної етики суддів, адвокатів і прокурорів зазвичай є уніфікованими, як Кодекси професійної юридичної етики. Сьогодні основним актом щодо професійної юридичної етики США є Модельні правила професійного поводження, прийняті Конгресом ABA 2 серпня 1983 р. з подальшими змінами.

З самої назви – «модельні» є зрозумілим , що у всіх штатах діють власні, але розроблені на основі цих модельних, правил юридичної/адвокатської етики і надаватися вони можуть по різному. Крім цього, а іноді замість цього правила, в окремих штатах етичні норми професійної діяльності юристів містяться в різних документах і правилах Верховного суду штату.

Називаються ці документи також по-різному: Етичні кодекси, Кодекси професійної відповідальності, Кодекси адвокатської етики й т.п.

Зазвичай кодекси за змістом побудовані однаково, і регулюють взаємини адвоката із клієнтом та суспільством, встановлюють обмеження щодо доброчесності і конфлікту інтересів.

За структурою кодекси складаються з таких розділів:

1. Повноваження.

2. Обсяг надання послуг. Пропонує обов'язкове підкорення вимогам і інтересам клієнта, а також указує на ситуації, що вимагають виключення з обсягу послуг.

3. Старанність. Пропонує адвокатові проявляти розумну старанність і оперативність, представляючи інтереси клієнта.

4. Подання інформації зі справи. Це правило вимагає від адвоката інформування клієнта в розумних межах про стан справи, включаючи усі можливості врегулювання цивільної суперечки або укладення угоди в суду по кримінальній справі.

5. Гонорар. Це правило вимагає від адвоката встановлення "розумного" гонорару, а також визначає фактори, які повинні прийматися в увагу при встановленні "розумного" гонорару.

6. Конфіденційність інформації. Це правило чітко визначає, що адвокат не повинен розкривати інформацію, що до подання клієнта, якщо клієнт не погоджується на це, або якщо ця інформація завдасть шкоди клієнтові.

7. Конфлікт інтересів. Це правило описує ситуації, які мають потенційне зіткнення інтересів, якщо адвокат погоджується на ведення справи.

8. Співвідношення між суспільною й приватною сферами. Правило забороняє певні дії адвокатові, щодо посадової особи, якщо при цьому очевидна вигода його дійсного або колишнього клієнта наявна.

9.Колишній суддя або арбітр. Правило забороняє адвокатові подання або представлення інтересів у справі, якщо він займався нею як суддя, прокурор, детектив і так далі.

Також дані правила встановлюють положення етичних норм адвокатів щодо: юридичних радників і зацікавлених осіб; правила зв'язку з особами, що не є клієнтами адвоката; регулюють діяльність юридичних фірм і правила входження до асоціацій правників; зобовʼязують адвоката діяти на благо суспільства.

Податки

Яким би не був ваш статус у США, але якщо маєте номер соціального страхування (SSN), то держава очікує, що ви сплачуватиме податки. Для резидентів США передбачено сплата податків з усіх доходів у всіх юрисдикціях.

Більше 40 штатів разом із оплатою федеральних податків також вимагають сплачувати штатний податок на прибуток (щороку). В цих штатах особи, які отримали прибуток у вигляді зарплати, дивідендів тощо, також мають подати штатні податкові декларації про прибуток до 18 квітня.

Кожен штат має власне податкове провадження тому найкраще звернутися за роз’ясненням і допомогою до професіоналів у цій сфері - CPA (Certified Public Accountant) у штаті в якому ви проживаєте і працюєте.

За несплату податків передбачені штрафи і пеня. В окремих випадках ухилення від податків відкривають кримінальні провадження. За несвоєчасну сплату або подання недостовірної інформації податкова служба може заморозити банківські рахунки або вилучити гроші із заробітної плати.

До 18 квітня більшість американських громадян повинні подати свої податкові звітності та сплатити податки.

Українцям, які приїхали до США у 2022-2023 році чи раніше, варто подавати декларації про доходи, навіть якщо вони були нижчі за мінімальний рівень оподаткування.

Сплачувати податки за 2022 рік повинні усі жителі США (за винятком деяких іноземних дипломатів), якщо їхній дохід перевищує суми від 12,950 до 28,700 доларів - залежно від віку й сімейного статусу. Люди, які мають дохід від самозайнятості, зобов’язані звітувати про свої доходи та подавати податки, якщо заробили за рік принаймні $400.

Під час подання податкової декларації з січня по середину квітня наступного року відбувається обрахування сплачених податків. Після цього, платник податків або має доплатити уряду суму недоплачених податків, або може отримати повернення коштів, якщо виявиться, що протягом року він заплатив більше, ніж потрібно.

NYT наводить дослідження Сиракузького університету, за яким шанси потрапити під перевірку становлять лише близько 0,38%. За дослідженням, у 2022 фінансовому році ймовірність того, що агент податкової служби перевірить мільйонера, становили лише 1,1%. У результаті було перевірено ледве більше одного з кожних 100 мільйонерів (загалом у США торік було подано понад 165 мільйонів податкових декларацій).

Податки в Україні з біженців у США

Українцям, які втікали від війни та, зупинившись у котрійсь з країн, заробляли там кошти та/або отримували грошову допомогу, слід мати на увазі положення Податкового кодексу України про іноземні доходи - такі кошти підлягають декларуванню та оподаткуванню. При цьому допомогу, отриману від іноземних держав та компаній, слід вказати як іноземні доходи, але податок на доходи і військовий збір із таких сум не сплачуються. Натомість інші доходи, крім допомоги, отримані за кордоном, будуть оподатковані в Україні за ставкою 18% та із них візьмуть військовий збір 1,5%.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1272

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2564

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3979

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4234

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5678

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл