Як вирішити сімейний спір у Чехії: підсумки круглого столу (відео) | НААУ

Як вирішити сімейний спір у Чехії: підсумки круглого столу (відео)

Законодавство
17:04 Пт 12.05.23 1743 Переглядів
Версія для друку

До 24 лютого 2022 року чеські суди не застосовували право Чехії при вирішенні сімейних справ щодо громадян України. Але із поширенням режиму тимчасового захисту на українців ситуація кардинально змінилася.

10 травня комітети Національної асоціації адвокатів України з сімейного права, та з міжнародного права спільно з Центром «Адвокат дитини» та Центром сімейного права Вищої школи адвокатури організували та за участі чеських колег провели круглий стіл на тему «Вирішення сімейних спорів між громадянами України, які тимчасово проживають у Чеській Республіці». Модерувала обговорення заступниця голів комітетів з міжнародного права та з питань гендерної політики Ольга Поєдинок.

 

Нагадаємо, правову основу для вирішення сімейних спорів між громадянами України, які тимчасово проживають у Чеській Республіці, становлять:

  • Гаазька конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання;
  • Конвенція про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей;
  • Договір між Україною та Чеською Республікою про правову допомогу в цивільних справах. 

Водночас, як зауважила адвокат із сімейного права Чеської Республіки Павла Вацкова, існують деякі особливості у справах, пов’язаних із спадкуванням та незаконним переміщенням дітей. Бо тут застосовуються колізійні норми.

Також вона розповіла про деякі нюанси встановлення опіки, визначення місця проживання дитини, яка є громадянином України. Так, підсудність справи про встановлення опіки суди визначають за фактичним місцем перебування дитини, а винесення рішення про розірвання шлюбу неможливе без врегулювання питань щодо місця проживання дитини, порядок спілкування з іншим з батьків та аліментних зобов’язань.

А от для дарування чи придбання власності на ім’я дитини в Чеській Республіці необхідне схвалення суду. Бо потрібно врегулювати питання, хто буде відповідальний за сплату річних податків і дбатиме про належний стан нерухомості, ремонт (реконструкцію) у разі пошкодження.

Щодо права дитини на законного представника, то за словами П.Вацкової такий інструмент існує, але він не достатньо розвинений. Адже у практиці наявна незначна кількість справ, де у дитини є адвокат. 

У питанні щодо аліментів, порядку їх стягнення та розміру за нормами чеського законодавства існують визначені мінімальні розміри аліментів на дитину. Суд визначає розмір аліментів з огляду на інтереси, вік і кількість дітей, на яких стягуються аліменти, а також фінансового становища того з батьків, хто буде сплачувати кошти.

Тут член Центру сімейного права НААУ Ольга Михальчук нагадала, що якщо український суд прийняв рішення щодо виплати аліментів, можливий такий спосіб стягнення аліментів, як передання для виконання судового рішення виконавчим органам країни місцезнаходження платника аліментів. Для цього заявнику чи стягувачу необхідно звернутися до територіального органу юстиції України за своїм місцезнаходженням. При цьому необхідно буде надати відповідну заяву з визначеним переліком документів. Орган розглядає таку заяву та за погодження передає компетентному органу іноземної держави.

На доцільність запозичення чеського досвіду регулювання сімейних правовідносин звернув увагу керівник Центру сімейного права НААУ Анатолій Волков. Він зауважив, що в українському судочинстві справи про місце проживання дитини, майнові, аліментні відносини розглядаються окремо. Але у Чехії усі вони вирішуються у комплексі. Адвокат також звернув увагу на те, що в Україні один з батьків, з яким постійно проживає дитина, може за рішенням суду одноосібно вирішувати окремі питання, такі як вакцинація, реєстрація місця проживання, влаштування до школи, виїзд за кордон тощо. Водночас, у Чехії для подібних рішень необхідна згода обох батьків.  

А от чеський орган опіки та піклування (OSPOD) за своїми повноваженнями подібний до українського, наголосила представник НААУ у Чеській Республіці Олена Максименко. Цей орган, зокрема, складає акт умов проживання дитини та передає його до суду. 

Керівник Центру «Адвокат дитини» ВША Лариса Гретченко розповіла про законодавче право дитини на безоплатну правничу допомогу, можливість звертатися до адвоката за правовою допомогою. Вона зауважила, що адвокатською спільнотою проводяться публічні консультації, правоосвітні заходи для дітей, існують міжнародні проекти для консультування та захисту прав дітей у суді. Також нагадала про навчальні курси та заходи різних профілів для адвокатів спеціалізації захисту прав дітей.

Адвокат також висвітлила права дітей на освіту в умовах війни в Україні, способи участі (впливу) батьків в освітньому процесі, дії закладу освіти у разі відсутності учнів на навчальних заняттях, порядок реагування педагогічними працівниками у випадку виявлення дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах.

О.Максименко додала, що у Чеській Республіці суворо контролюється відвідування дітьми освітніх закладів. За відвідуванням стежать класний керівник, місцева служба у справах дітей. За тривале, безпідставне нез’явлення дитини до закладу освіти можливі штрафні санкції, а за ухилення від відвідування - обмеження волі.

Про майнові інтереси дитини в Україні розповів голова Комітету НААУ з цивільного права та процесу Олег Простибоженко. Зокрема, він указав, що для відчуження нерухомості, яка зареєстрована на ім’я дитини, необхідна згода органів опіки та піклування. А користування власними коштами можливе на власний розсуд дитини, без контролю органів опіки, якщо на рахунку їх обсяг є незначним.

«У планах Комітету НААУ з сімейного права було задумано налагодити співпрацю з іноземними колегами, періодично виникали запити щодо збору доказів чи правового супроводу судових процесів за іноземним законодавством, - прокоментувала круглий стіл голова Комітету Ганна Гаро. - І ще на початку 2022 року ніхто навіть не міг уявити, що питання вирішення сімейних спорів у Чехії невдовзі стануть настільки актуальними».

Відповіді на запитання, які ставили учасники заходу, будуть висвітлені на платформі Вищої школи адвокатури НААУ у рубриці «Відповіді на питання».

Популярні новини

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом пропонується штрафувати

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 222

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 256

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 318

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1626

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2198

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1991

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 3231

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4566

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл