Публічне врядування під час воєнного стану: огляд змін | НААУ

Публічне врядування під час воєнного стану: огляд змін

Законодавство
14:00 Пн 08.05.23 1170 Переглядів
Версія для друку

У період дії воєнного стану діяльність, пов’язана із вирішенням стратегічних завдань державних органів, підприємств, установ, організацій зазнала суттєвих змін. Вони зачепили функціонування державної слубжи та органів місцевого самоврядування, трудові та земельні відносини, боротьбу із корупцією та інші сфери регулювання.

Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування підготував:

  • Огляд актів, що стосуються сфери публічного врядування, прийнятих за період дії воєнного стану у 2022 році (охоплює 9 законів, 36 постанов та 2 розпорядження Кабінету Міністрів України);
  • Огляд законопроектів, що можуть  вплинути на обсяг повноважень органів місцевого самоврядування, внесених у 2022 році за період воєнного стану та знаходяться на розгляді Верховної Ради України.

Нагадаємо, одним із ключових у нових умовах війни став Закон України № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Він установив особливості укладення та розірвання трудових договорів, зміни істотних умов праці, переведення на іншу роботу, надання відпусток, тривалості роботи та періоду відпочинку, оплати праці. Закон отримав пріоритетне застосування, адже за встановленим на період дії воєнного стану правилом норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього закону, не застосовуються.

Постановою Кабміну від 07.03.2022 № 221 керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, надано право до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу). Керівникам органів місцевого самоврядування було рекомендовано застосовувати це положення в межах фондів заробітної плати, передбачених у кошторисах.

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 151

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1428

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3018

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7726

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7376

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8352

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6975

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6598

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл