Сергій Барбашин розповів про права інтелектуальної власності в ІТ на освітньому дні весняної конференції EYBA 2023 | НААУ

Сергій Барбашин розповів про права інтелектуальної власності в ІТ на освітньому дні весняної конференції EYBA 2023

За кордоном
10:20 Пн 03.04.23 1280 Переглядів
Версія для друку

Голова UNBA NextGen, заступник Голови Комітету з інтелектуальної власності НААУ, Віце-президент EYBA Сергій Барбашин взяв участь як спікер в освітньому дні весняної конференції Європейської асоціації молодих адвокатів EYBA 2023.

Адвокат розкрив тему: “Як ідентифікувати та передати права інтелектуальної власності в ІТ”. Під час доповіді з учасниками розглянули, що IT продукт має комплексну структуру та складається з різних складових.  До структури готового продукту можуть входити торговельні марки, патенти, майнові та авторські права тощо. Для систематизації та захисту обʼєктів ІВ потрібно їх правильно ідентифікувати та передати від учасників (розробників, дизайнерів) команди до замовника (роботодавця).

Щоб правильно ідентифікувати об’єкт, важливо зрозуміти з яких елементів він складається. Перелік обʼєктів не є вичерпним та до таких об’єктів можна віднести код, графічні зображення, дизайни, алгоритми, бази даних, сценарії, логіку поведінки тощо. При цьому потрібно звертати увагу на правове регулювання авторського права та можливі особливості певних юрисдикцій.

Спікер порадив задля уникнення непорозумінь більш детально розписувати, які саме права передані. В залежності від виконаних робіт різними членами команди (UX/UI-дизайнер, тестувальник) ідентифікація таких прав може бути різною.

Для зменшення кількості додаткової роботи в договорі можна закріпити, що права ІВ переходять автоматично в момент наступний за створенням. Окрім цього можна додатково закріплювати передачу прав актами, але потрібно враховувати особливості та вимоги юрисдикції в якій знаходиться компанія.

Також, спікер Сергій Барбашин поділився з колегами книгами, статтями та судовою практикою, які варто використовувати у даних справах.

Разом з адвокатом в одній панелі виступив спікером доктор філософії і суддя адміністративного та податкового суду Сінтри (Португалія) Антоніо Мендес Олівейра, який розповів про штучний інтелект і права людини.

Під час виступів тривала жвава дискусія з учасниками конференції.

НААУ активно розвиває міжнародне співробітництво у сфері інтелектуальної власності. Зокрема, представники НААУ відвідали конференцію Web Summit 2022. Проведено воркшоп спільно з Європейською асоціацією молодих адвокатів (EYBA) на тему «Судові процеси у сфері інтелектуальної власності в США», а також міжнародний вебінар у співпраці з Міжнародною асоціацією із захисту інтелектуальної власності (AIPPI) на тему «Відеоігри та інтелектуальна власність в Європі».

Якщо ви також бажаєте розвиватися у даному напрямку, брати участь у міжнародних IP-заходах, просимо звертатися до Комітету з інтелектуальної власності, що діє у складу НААУ.

Текст і фото підготовлені командою Координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Велика приватизація: сподівання на повне розблокування процесу

Попри вкрай складну економічну ситуацію, спричинену війною, Україна вимагає дієвих підходів до відновлення економіки. І приватизація є одним із ключових джерел наповнення бюджету та перетворення неефективних державних активів на дієздатні підприємства, що створюють робочі місця та забезпечують податкові надходження.

16:38 Пт 30.08.24 1906

Cудова практика

Обчислення вислуги років за участь в операціях Миротворчих Сил:…

Час служби у складі Миротворчих Сил ООН військовослужбовцям Збройних Сил України зараховується до вислуги років для призначення пенсій на пільгових умовах: один місяць служби за три місяці.

14:28 Пт 30.08.24 2071

Підтримка

Родина загиблого на війні бійця отримала допомогу від Опікунської…

Опікунська рада НААУ підтримала родину загиблого на війні бійця, а також надала матеріальну допомогу двом пораненим воїнам та адвокату, який втратив майно через ворожі обстріли.

12:36 Пт 30.08.24 2213

Законодавство

Зміни до КПК про безальтернативне тримання під вартою суперечать…

Безальтернативне тримання під вартою для підозрюваних у правопорушеннях проти власності, у сфері господарської та службової діяльності суперечить положенням Конституції України, рішенням Конституційного Суду, а також практиці Європейського Суду з прав людини.

11:04 Чт 29.08.24 3830

Гарантії діяльності

Обшук у адвоката і гарантії діяльності: 8 висновків АП ВАКС, які…

Адвокати, як і судді, наділені окремими елементами імунітету спеціального суб’єкта у кримінальному провадженні проти них. Тож підхід, установлений щодо суддів варто застосовувати за аналогією щодо гарантій адвокатської діяльності.

10:12 Ср 28.08.24 6254

Cудова практика

Зниклий безвісти військовий: як визнати загиблим (судова практика)

В умовах війни буває так, що всі обставини свідчать про загибель військовослужбовця, але немає тіла або його неможливо ідентифікувати. В таких випадках отримати лікарський документ про смерть не вийде. Особа визнається безвісти зниклою, а родичі не можуть отримати всіх належних сум.

16:07 Вт 27.08.24 6643

Гарантії діяльності

Захисту достойні всі, адвокатура виконує цю вимогу Конституції

Формування у суспільстві думки, що адвокати якось неправильно обирають собі клієнтів, бо деякі люди не варті захисту, - дуже небезпечне явище для держави. У майбутньому це може бути використано нашими ворогами проти України.

12:58 Вт 27.08.24 5319

Привітання

Привітання з Днем незалежності України!

Шановні колеги, друзі та партнери!

8:57 Сб 24.08.24 34551

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл