Представники НААУ взяли участь в обговоренні проєкту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (№ 6504) | НААУ

Представники НААУ взяли участь в обговоренні проєкту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (№ 6504)

Законодавство
14:02 Пн 06.02.23 632 Переглядів
Версія для друку

У січні 2023 року відбулися засідання робочої групи, утвореної при Комітеті ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Участь у засіданнях узяла Голова Комітету з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування НААУ Віра Козіна.

Ця робоча група була створена у грудні 2022 року з метою узгодження позицій зацікавлених сторін під час доопрацювання проєкту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6504).

Під час обговорення учасники дійшли згоди у більшості питань. Однак позиції розділилися у питаннях обмеження права на зайняття посад в ОМС у зв'язку з накладенням на особу адміністративного стягнення, відеофіксації конкурсного відбору кандидатів на посади в ОМС і повноважень сільського, селищного, міського голови зупиняти розпорядчі акти керівника апарату ради.

Так, представники НААУ підтримали позицію Асоціації міст України щодо обмеження права на зайняття посад в ОМС у зв'язку з накладенням на особу адміністративного стягнення, яка зауважила, що подібна заборона може обмежувати право громадян на участь в управлінні державними справами.

На думку Голови Комітету НААУ, відеофіксація та пряма трансляція записів конкурсного відбору кандидатів на посади в ОМС призведе до необхідності збирання та зберігання великого об'єму інформації про осіб, що виявили бажання піти на службу в ОМС, це зі свого боку призведе до додаткових витрат з місцевого та державного бюджетів. Однак у більшості випадків ОМС не зможуть забезпечити належний кібер-захист відповідної інформації, а тому доцільним є розглядати зберігання такої інформації на загальнонаціональному ресурсі, що також обумовить додаткові витрати.

Що ж до можливості сільського, селищного, міського голови зупиняти розпорядчі акти керівника апарату ради, то позиція учасників була розділена у зв'язку з тим, що у національному законодавстві європейських країн існують різні підходи до вирішення цього питання, але якщо національне законодавство передбачає, що остаточну відповідальність за прийняте рішення несе керівник служби, то особа, яка займає політичну посаду (мер), не має права втручатися.

За результатами робочої зустрічі учасники погодили необхідність доопрацювання законопроєкту та подальшого обговорення проблемних питань.

Текст і фото підготовлено командою Координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 562

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1051

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 941

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2194

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 3562

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 3589

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5230

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4739

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл