Унікальну правничу бібліотеку адвоката Олекси Коссака передано до музею адвокатури Івано-Франківщини | НААУ

Унікальну правничу бібліотеку адвоката Олекси Коссака передано до музею адвокатури Івано-Франківщини

Різне
12:45 Ср 19.10.22 769 Переглядів
Версія для друку

Правничу бібліотеку відомого адвоката Коломийщини Олекси Коссака було передано до Кабінету-музею адвокатури Івано-Франківщини, відкритого на базі Юридичного Інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Презентував і передав бібліотеку онук адвоката Олекси Коссака юрист, українознавець, викладач Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Богдан Волошинський.

В урочистостях взяли участь ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, директор Наукової бібліотеки Роман Дзумедзей, голова Ради адвокатів Івано-Франківської області Світлана Петрова, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Західноукраїнського національного університету Микола Кравчук, викладачі та студенти Юридичного інституту.

Керівник Центру досліджень адвокатури і права, проректор Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України Ірина Василик привітала передачу наукової спадщини Олекси Коссака,  надіславши  вітального листа:  

"Олекса Коссак - яскравий представник "адвокатської доби", випускник юридичного факультету Львівського університету, доктор права, адвокат, володів сімома мовами, займався науковою діяльністю. Адвокатську діяльність проводив на Івано-Франківщині, відкрив власну адвокатську канцелярію у Коломиї. Він був адвокатом у гучних політичних процесах 30-х років ХХ ст., в тому числі захисником у судовому процесі організації "Пласт", захищав священників Української греко-католицької церкви, звинувачених у використанні української мови, відстоював право на використання української мови в судівництві. Адвокат Олекса Коссак був активним громадським діячем і меценатом майже всіх національно-патріотичних організацій, що діяли в Коломиї, зокрема товариств "Просвіта", "Рідна Школа", Національного музею у Львові. Він вів їх юридичний супровід, а також був активним членом Союзу Українських Адвокатів, заснованого у 1923 року у Львові.

Олекса Коссак зібрав велику правничу бібліотеку, яку залишив своїм нащадкам, заповідаючи використовувати її на благо української освіти і науки, підготовки молодого покоління юристів. Тому дуже символічно, що передає цю спадщину його онук, правник Богдан Волошинський, активний учасник Всеукраїнського Проєкту "Історія адвокатури України", який реалізовує Центр досліджень адвокатури і права Національної асоціації адвокатів України. Знаково, що наукова спадщина і книгозбірня адвоката Олекси Коссака тепер буде знаходитися у бібліотеці та Кабінеті-музеї історії адвокатури Івано-Франківщини Юридичного Інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який НААУ відкрила спільно з Радою адвокатів Івано-Франківської області чотири роки тому.

Серед переданих 218 книг є раритетні видання з права німецькою, французькою, польською мовами, політико-правові видання, юридичні видання міжвоєнного періоду, українські правничі посібники, юридичні енциклопедії, картотеки тощо. Ці книги стануть у нагоді студентам для написання курсових і магістерських робіт, викладачам і науковцям, а також адвокатам у професійній діяльності.

Висловлюю щиру вдячність пану Богдану Волошинському за ініціативу передачі бібліотеки свого дідуся до Музею адвокатури Івано-Франківщини. Щира подяка ректорові Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, керівництву Юридичного Інституту та Раді адвокатів Івано-Франківської області за активну співпрацю і чудовий приклад взаємодії з вшанування пам'яті провідних українських адвокатів".

Зі свого боку Голова Ради адвокатів Івано-Франківської області Світлана Петрова відзначила важливість події та ефективну співпрацю НААУ, Ради адвокатів Івано-Франківської області та Юридичного Інституту Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, підсумком чого став цей  захід.

“Центр досліджень адвокатури і права НААУ та Рада адвокатів Івано-Франківської області підготують і окремо подарують до Кабінету-Музею окремий освітній стенд про адвоката Олексу Коссака, який доповнить сьогоднішню експозицію.

Таким чином і надалі разом співпрацюватимемо з Інститутом щодо вшанування пам'яті наших колег - відомих адвокатів Івано-Франківщини, а наші адвокати долучатимуться також до навчального процесу і підготовки майбутніх адвокатів" - наголосила Світлана Петрова.

Репортаж місцевих ЗМІ про цю подію можна переглянути за посиланням тут.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 370

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 572

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 851

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2121

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3446

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7948

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7460

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8391

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл