Відбулося чергове засідання Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців | НААУ

Відбулося чергове засідання Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців

Різне
14:18 Ср 22.06.22 790 Переглядів
Версія для друку

Голова Центру Марія Островська  17 червня  провела чергове засідання Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців, на якому обговорили  актуальні  проблеми правової допомоги та захисту військовослужбовців.

Керівник проектів і програм Вищої школи адвокатури НААУ Лариса Гретченко повідомила про інформаційну освітню підтримку актуальних тем  волонтерської правової допомоги в межах проекту “Адвокати ЗСУ”. Привертають увагу непоодинокі повідомлення та зауваження щодо якості порад, які надаються окремими адвокатами у волонтерських чат-групах. На цьому непорозумінні акцентують правники, які є спеціалістами різних галузей права, що межують з військовим законодавством та міжнародним гуманітарним правом (правом війни). У зв’язку з цим з метою забезпечення єдиного праворозуміння і правозастосування тематичного законодавства Лариса Гретченко виступила з пропозицією створення рекомендаційних роз'яснень і пам'яток для адвокатів волонтерського руху з важливих і найбільш поширених питань сімейного права, медичного забезпечення, соціального захисту, реалізації трудових прав і гарантій, матеріального забезпечення військовослужбовців.

Голова Центру Марія Островська погодилася з недостатньою компетентністю юристів у спеціалізованій тематиці права війни. Часто знання черпаються з новин чи соцмереж, без аналізу чинних законодавчих норм чи без врахування їх поточних змін. Зауважила, що необізнаність із певним правовим аспектом – це абсолютно нормально для правників, бо не можна охопити всі сфери законодавства та практики. Учасники групи ставлять у чатах питання перед більш досвідченими колегами й очікують дієву пораду. Водночас надання помилкових, неоднозначних чи некоректних відповідей на їхні запитання є неприпустимим і шкідливим, таким, що має ризик низького рівня якості волонтерської правової допомоги і спричинення негативних наслідків для клієнта. Адвокат наголосила, що старається власними зусиллями сприяти отриманню колегами експертних рекомендацій, і закликала інших адвокатів так само не замовчувати проблеми, які виникають безпосередньо в чатах.

Заступник Голови Центру Олександр Черних підтримав міркування колег з організаційно-правових аспектів pro bono допомоги. Він зауважив, що на основі випадків неправильних консультацій формується не лише репутаційна складова адвокатів, а й створюються непереборні перешкоди в ефективному  відстоюванні прав і законних інтересів військовослужбовців. І це має бути виправлено профільним Центром НААУ за допомогою фахових колег. 

Член Центру, заступник Голови молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen Жанна Грушко підключилася до підготовки пам’яток і методичних роз’яснень, у т. ч. з нагальних питань мобілізації, відстрочки від призову та звільнення з військової служби.

Координатор Комітетів НААУ Ганна Гаро запропонувала всі напрацювання Центру видати в інформаційному бюлетені, аби збільшити коло читачів.

Окрему увагу на засіданні Центру приділили висвітленню гуманітарної та правової місій усіх рухів з надання допомоги pro bono військовослужбовцям, недопущення політичної заангажованості та викривленої агітації під час такої діяльності. З огляду на необхідність залучення ширшого кола адвокатів до правничих проектів Марія Островська запропонувала створити окремі секції Центру для поглибленої методичної роботи за відповідними галузями права.

Також керівник Центру повідомила про запровадження на базі Вищої школи адвокатури серії публікацій з різних аспектів правового захисту військовополонених і членів їхніх сімей.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1032

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1339

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2593

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2702

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2128

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3134

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3475

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8006

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл