Роль адвокатів у забезпеченні прав людини під час воєнного стану в Україні неможливо перебільшити – Лідія Ізовітова під час засідання ССВЕ | НААУ

Роль адвокатів у забезпеченні прав людини під час воєнного стану в Україні неможливо перебільшити – Лідія Ізовітова під час засідання ССВЕ

Різне
17:06 Пт 01.04.22 3944 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова взяла участь в онлайн засіданні Постійного комітету ССВЕ, яке відбулося у Брюсселі. До заходу долучився Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Виступ Голови НААУ, РАУ був присвячений ситуації в Україні та особливостям діяльності адвокатури за обставин воєнного стану.

«Для української адвокатури в ці часи надзвичайно важлива внутрішня консолідованість, надійна підтримка від органів адвокатського самоврядування, яку ми намагаємося надавати кожному адвокату, а також збереження довіри до адвокатів з боку суспільства. Питання прав людини наразі становить для всієї нашої країни, для тисяч наших громадян одне з найбільш нагальних питань порядку денного.  Роль адвокатів у забезпеченні всього комплексу прав людини, роль у захисті прав людини перебільшити неможливо», - сказала Лідія Ізовітова.

«Перед всією нашою спільнотою наразі велика відповідальність, аби параметри правової держави в нашій країні не деградували», - наголосила Голова НААУ, РАУ.

Наразі система правосуддя в Україні працює за правилами воєнного часу.

«На нас покладено конституційну функцію захисту прав громадян, а право на захист, за Конституцією України, не підлягає обмеженням навіть під час запровадження воєнного стану. Ми розуміємо цю відповідальність перед усіма громадянами України, і ми розуміємо відповідальність перед всією професійною спільнотою адвокатів», - сказала Лідія Ізовітова. При цьому адвокати не відмовляються надавати безоплатну правничу допомогу в системі БПД, в якій виплати гонорарів стали затримуватися через статус незахищених видатків бюджету. 

Голова НААУ наголосила на тому, що самоврядна організація адвокатури має працювати безперервно і ефективно під час воєнного стану.

«Великі ресурси нашої організації  - фінансові, організацій, людські, логістичні – задіяні зараз на допомогу громадянам, адвокатам та їхнім родинам.  Задля прозорості цього процесу ми створили опікунську раду НААУ, яка колективно ухвалює рішення про надання благодійної допомоги з рахунку благодійного фонду НААУ. В цей час ми відчуваємо велику підтримку наших міжнародних партнерів. Ми надзвичайно вдячні всім, хто підтримав українських адвокатів у цей складний час», - звернулася голова НААУ, РАУ до представників європейських адвокатур та керівників ССВЕ.

До надання допомоги всім, хто постраждав від воєнних дій, залучені представництва НААУ за кордоном, які надають правничу допомогу українцям, які  вимушено прибувають зараз, на безоплатній основі.

Спільно з головами Рад адвокатів регіонів НААУ підтримує ланцюг допомоги західного регіону для адвокатів та їх сімей, які їдуть з областей, де наразі найнебезпечніше через російське вторгнення в Україну. Ради регіонів надають безоплатну правову допомогу переміщеним особам, військовим і волонтерам, працюючи pro bono в режимі цілодобового чергування.

«Ми докладаємо максимальні зусилля для того, аби діяльність органів адвокатського самоврядування, як і адвокатська діяльність продовжувалися в таких складних умовах. Ми маємо зберегти професію, її місію, і забезпечити право на адвокатську професію для тих, хто тільки розпочав цей шлях до лав адвокатури», - повідомила Лідія Ізовітова.

В ході засідання ССВЕ в Брюсселі заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій висловив вдячність іноземним адвокатурам і міжнародним професійним організаціям за надану підтримку адвокатури України. Зокрема, він повідомив про активності органів адвокатського самоврядування всіх рівнів щодо допомоги внутрішнім переселенцям, біженцям, а також про фандрейзингову та гуманітарну роботу представництв НААУ за кордоном.

«Ми відкриті до співпраці з європейськими інституція і навіть я особисто готовий бути контактною особою в цьому процесі», - запевнив Валентин Гвоздій.

Також Валентин Гвоздій долучився до обговорення підготовки засідання групи експертів Ради Європи із захисту прав адвокатів на початку квітня у Страсбургу.

Нагадаємо, ССВЕ – професійна організація, яка представляє понад один мільйон адвокатів та юристів з країн-членів Ради Європи та ЄС. НААУ має статус спостерігача в цій організації.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1267

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2559

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3974

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4229

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5673

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл