Нова Стратегія НААУ передбачає зміни доступу до професії та спрощення дисциплінарних процедур | НААУ

Нова Стратегія НААУ передбачає зміни доступу до професії та спрощення дисциплінарних процедур

Різне
13:36 Пт 09.07.21 3013 Переглядів
Версія для друку

 

Нова Стратегія НААУ розрахована до 2025 року, передбачає пріоритетну увагу до таких напрямків діяльності адвокатури, як цифровізація, доступ до професії та дисциплінарні процедури, реформування системи безоплатної правової допомоги.

Про це повідомив заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій під час під час Публічних слухань звіту НААУ за 2020 рік та стратегії розвитку НААУ на 2021-2025 роки.

«В наступні роки фокус Стратегії буде зосереджений на подальшій цифровізації всіх процесів, які будуть направлені не лише на доступ до сервісів НААУ і доступ до професії, на але і на те, аби наші колеги могли ефективно працювати в системі «Електронний суд», яка є частиною великої системи ЄСІТС», - повідомив Валентин Гвоздій.

Він додав, що в цілому документ містить принципові положення, які є базовими при здійсненні взаємодії НААУ з державними органами, партнерами в юридичній спільноті та іншими самоврядними організаціями. Водночас, стратегія має і функціональну частину, яка передбачає більш конкретні зміни, час їх впровадження та відповідальних виконавців.

Зокрема, стратегія передбачає удосконалення кваліфікаційних процедур і доступу до професії. В рамках її впровадження уже в вересні-жовтні буде прийнято новий порядок складання іспитів, які складатимуться з 3 етапів. «З’явиться співбесіда, все буде дуже формалізовано, методика оцінювання буде чітка та буде запроваджено онлайн тестування», - повідомив Валентин Гвоздій. Виконання письмової частини буде вимагати застосування актуальної практики Верховного суду та ЄСПЛ.

Також в рамках стратегії будуть змінені дисциплінарні процедури. «Ми будемо ставити за мету, аби законодавець запровадив спрощене дисциплінарне провадження за тими дисциплінарними проступками, які мають завершений склад. Наприклад, несплата щорічних внесків», - сказав Валентин Гвоздій.  У цьому напрямку уже прийнято і рішення РАУ, яке дозволяє розгляд дисциплінарних процедур у письмовому провадженні.

Серед інших пріоритетів стратегії – реформування системи БПД, аби вона відповідала цілям захисту конституційних прав громадян та забезпечувала вільний вибір захисника; активізація співпраці з навчальними закладами, молодим поколінням адвокатів; інформування про діяльність адвокатури як професійної спільноти, так і всього українського суспільства.  

За словами керівника Секретаріату НААУ, Голови Комітету з питань стратегічного розвитку та визначення пріоритетних напрямків діяльності Вадима Красника, Стратегія була напрацьована з урахуванням пропозицій і зауважень від регіональних органів адвокатського самоврядування та окремих адвокатів. «Цього разу до стратегії долучилися регіональні органи, комітети НААУ взяли участь у доопрацюванні, подачі пропозицій і зауважень. Кожен адвокат міг надсилати свої пропозиції, і практично вся адвокатська спільнота взяла участь у напрацюванні цього документу. Ми всім вдячні за участь у цій роботі», - сказав Вадим Красник.

Нагадаємо, Рада адвокатів України на своєму засіданні, яке відбулось в м. Кам’янець-Подільський, прийняла Стратегію розвитку на 2021-2025 роки.

Документ складається з чотирьох основних етапів: планування (включаючи розробку стратегії), реалізація, оцінка результатів і наслідків (аналіз причин досягнення чи недосягнення результатів) та уточнення стратегії з метою підтримки її актуальності, а також містить 26 пунктів, в яких чітко окреслені основні завдання, цілі та пріоритетні напрямки діяльності.

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1002

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1511

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1380

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2619

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 3987

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4008

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5653

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4762

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл