НААУ та Асоціація розвитку суддівського самоврядування України провели Форум з корпоративного права | НААУ

НААУ та Асоціація розвитку суддівського самоврядування України провели Форум з корпоративного права

Різне
15:15 Пт 26.03.21 1878 Переглядів
Версія для друку

НААУ за ініціативою Комітету з господарського права та процесу у співпраці з Комітетом з дослідження судової практики Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (АРССУ) провели Форум з корпоративного права.

Із вітальним словом до учасників звернулися модератори: Голова Комітету з господарського права та процесу, адвокат Ганна Осетинська, її заступник, адвокат Олександр Черних, Голова правління АРССУ, суддя Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля, суддя Господарського суду Тернопільської області, Голова Комітету з дослідження судової практики АРССУ Володимир Гевко. Присутні вказали на актуальність проведення заходу та важливість професійного обміну думками між адвокатами, науковцями й суддями, які розглядають корпоративні спори.

Голова Комітету з господарського права та процесу НААУ окреслила коло питань для обговорення під час заходу та акцентувала увагу на тому, що останні законодавчі новели в галузі корпоративного права породжують правові колізії й суперечності в судовій практиці з корпоративного регулювання.

Представники судової влади презентували новели судової практики й  позиції судів із практичних питань розгляду корпоративних спорів.

Першим виступив Іван Калаур, народний депутат України, Голова підкомітету з цивільного та адміністративного законодавства Комітету ВРУ з питань правової політики, д.ю.н, професор, заслужений юрист України, який у своїй доповіді на тему: «Рекодифікація ЦК України: вплив на правове регулювання корпоративних відносин» розповів, що робочою групою з рекодифікації Цивільного кодексу України розроблено Концепцію оновлення ЦК України, який прийнятий ще в 2003 році і не відповідає сучасним тенденціям. Зокрема, планується уточнити перелік сфер, у яких складаються приватноправові відносини, що регулюються цивільним законодавством. До цих сфер, на думку доповідача, варто уключити й корпоративну.

Олександр Черних звернув увагу на те, що висловлені пропозиції щодо оновлення ЦК України не можуть бути цілісно підтримані адвокатською спільнотою без обговорення з широким загалом та залучення до розробки представників господарсько-правових наукових та практичних кіл.

Олена Кібенко, суддя об’єднаної палати Касаційного господарського суду Верховного Суду, д.ю.н., професор повідомила про зміну підходів у судовій практиці ВП ВС у спорах про оскарження учасниками товариств правочинів, укладених від імені товариства менеджментом товариства у 2019-2021 роках. Детальніше із доповіддю можна ознайомитися за посиланням.

Про юрисдикцію корпоративних спорів та зміни в практиці Верховного Суду протягом останніх 5 років щодо розгляду корпоративних спорів розказав суддя Володимир Гевко.

Олеся Лукомська, начальник відділу забезпечення роботи секретаря та суддів судової палати управління забезпечення роботи судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду здійснила системний аналіз судової практики з корпоративних спорів за 2020-2021 роки.

Ефективні способи захисту корпоративних прав стали темою доповіді Юлії Бездолі, судді Господарського суду Одеської області, члена правління АРССУ. У своєму виступі спікер зазначила таке: «Захист у суді свого корпоративного права, залежить, у першу чергу, від вдало обраного способу захисту, який повинен давати змогу ефективно захистити порушене, або таке, що не визнається, чи оспорюється право особи. Крім того, у майбутньому таке рішення суду повинно бути реальним та можливим на практиці й до примусового виконання, за потреби».

Марія Демидова, суддя Господарського суду Чернігівської області, к.ю.н, член АРССУ схарактеризувала особливості розгляду похідних позовів про відшкодування збитків у спорах між господарським товариством та його посадовою особою. Доповідач зауважила: «Ще з травня 2016 року у зв'язку з внесенням змін до законодавства, у господарському судочинстві було запроваджено нову категорію справ – це справи у спорах між господарським товариством та його посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, завданих такою посадовою особою господарському товариству її діями (бездіяльністю). Мета змін – захист прав міноритарних акціонерів. Нововведення – надання можливості учасникам (акціонерам) звертатися до суду з похідним позовом до його посадових осіб про відшкодування завданих збитків господарському товариству».

Загалом під час Форуму учасники мали можливість обговорити з доповідачами проблеми правозастосування й особливості захисту прав учасників корпоративних та похідних від них правовідносин.

Завершуючи захід, модератори подякували спікерам за дуже корисну інформацію, що допоможе покращити роботу й адвокатів, і суддів під час розгляду справ у сфері корпоративного права.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 167

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1441

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3031

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7740

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7389

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8353

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6975

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6598

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл