Найбільше порушень прав адвокатів в 2020 році сталося у Києві та області | НААУ

Найбільше порушень прав адвокатів в 2020 році сталося у Києві та області

Різне
15:37 Пн 01.02.21 2133 Переглядів
Версія для друку

Впродовж 2020 року правоохоронні органи надіслали 170 повідомлень про обшуки та затримання адвокатів. Всього місцеві ради адвокатів здійснили 229 виїздів на обшуки і затримання колег. 53 обшуки й затримання сталися без повідомлення ради адвокатів регіону, що є порушенням закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Про це свідчать дані статистичної звітності про діяльність органів адвокатського самоврядування за 2020 рік.

При цьому Київ та Київська область утримують рекордні показники практично за всіма згаданими параметрами, і ця тенденція утримувалася в усі квартали минулого року. Загалом, у 2020 році рада адвокатів столиці отримала 40 повідомлень про затримання та обшуки, в область надійшло 30 таких документів. На третьому місці – рада адвокатів Одеської області, яка 25 разів отримала повідомлення про проведення процесуальних дій у захисників. 

В 2020 році члени ради адвокатів Київщини здійснили найбільшу кількість виїздів на затримання та обшуки в адвокатів – 70. У столиці РАР здійснила 42 виїзди, на Одещині – 32.

У Київській області також сталося найбільше несанкціонованих обшуків та затримань адвокатів – 32. В Харківській та Одеській області зафіксовано по 8 подібних випадків впродовж року.

До регіональних рад за минулий рік надійшло 1532 звернення адвокатів про відмову у наданні інформації на адвокатський запит, що також є порушенням профільного закону. зокрема, законом встановлено, що відмова в наданні інформації на адвокатський запит, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом, крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом.

За цим показником лідерами також виявилися Київська область (397) та Київ (342). 120 звернень отримала рада адвокатів Одеської області. Ради адвокатів регіону склали 360 адміністративних протоколів про порушення: 135 – у Київській області, 55 – в Одеській та 40 – у Дніпропетровській.

У 2020 році до РАР надійшло 121 звернення адвокатів з приводу порушення їхніх професійних прав. 31 звернення отримала РАР Київської області, 19 – Донецької та 11 – Дніпропетровської.

До Ради адвокатів України надійшло 112 звернень про порушення прав адвокатів за 2020 рік. 37 з них були направлені до правоохоронних органів, 111 – до Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності для подальшого опрацювання.

Як відомо, закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає, що під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону, за окремими винятками. Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасно повідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи у відносинах з адвокатами зобов’язані дотримуватися вимог Конституції України та законів України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та протоколів до неї, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, практики Європейського суду з прав людини.

 

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 557

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 987

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2269

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3890

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4104

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4020

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6139

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл