Вийшла нова монографія Центру досліджень адвокатури і права | НААУ

Вийшла нова монографія Центру досліджень адвокатури і права

Різне
14:56 Пн 16.11.20 1067 Переглядів
Версія для друку

Центр досліджень адвокатури і права НААУ спільно з Радою адвокатів Львівської області видали монографію «Адвокатська, економічна і громадсько-політична діяльність Степана Федака (1861–1937)». Видання – це вже IV том із серії «Адвокатська біографістика» і приурочене воно 8-й річниці створення НААУ.

Автором книги є кандидат історичних наук Богдан Савчук, а рецензентами виступили: доктор історичних наук, професор, директор Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Ігор Соляр та доктор історичних наук, професор кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, заслужений працівник освіти України Іван Зуляк. Наукові редактори видання – Ірина Василик, Керівник Центру досліджень адвокатури і права та Ігор Райківський, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника». Монографію рекомендовано до друку Вченою радою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Це видання – перше в українській історіографії комплексне дослідженням життєпису та сфер діяльності Степана Івановича Федака – українського адвоката, громадського діяча, засновника й керівника національних економічних та гуманітарних організацій в Україні. У монографії висвітлено особливості адвокатської практики діяча, напрямки роботи канцелярії, практичній діяльності в дирекції страхового товариства «Дністер». Значну увагу приділено розкриттю ролі С. Федака в суспільно-політичних процесах в Україні кінця ХІХ ст. – 20-х рр. ХХ ст., його внеску в національне культурно-освітнє життя краю. Видання адресоване адвокатам, юристам, науковцям, краєзнавцям, викладачам, студентам, а також  широкому колу читачів, які цікавляться новітньою історією України та історією адвокатури.

«Постать Степана Федака в суспільно-політичному та адвокатському житті кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. найбільш знакова, адже він входив до Львівської палати адвокатів, обирався до складу її екзаменаційної комісії й приймав адвокатські іспити. Крім того, Степан Федак був одним із засновників правничих товариств і часописів, а також членом органів адвокатського самоврядування правників Галичини – Союзу Українських Адвокатів та Колегії оборонців.

Виданням цієї монографії львівська адвокатура вшановує пам’ять про адвоката Степана Федака, що належить, без перебільшення, до «першої гільдії» правозахисників перелому ХІХ – ХХ ст. і який  здійснив вагомий внесок у розбудову адвокатури, економічного й політичного руху всієї України.

Незабаром виповнюється 160 років від дня народження цього знаного, проте досі замовчуваного адвоката, економіста, мецената і філантропа. Аналіз його адвокатської практики, організації діяльності адвокатської канцелярії, виступи на судах у резонансних справах слугують  добрим прикладом для молодих адвокатів, забезпечить тяглість традицій між поколіннями», – зазначає в передмові до книги та у статті «Пам’ятайте, що Ви є Українці…»: життєві уроки адвоката Степана Федака» Богдан Павлишин, голова Ради адвокатів Львівської області, заслужений юрист України, адвокат.

«В адвокатурі Степан Федак –  один із визнаних її лідерів, керівник адвокатської канцелярії. Важливим актом солідарності українського правничого середовища Галичини стало зголошення 72 захисників до участі в судовому процесі над сином С. Федака. Найбільш цінним був його управлінський досвід як голови першого органу адвокатського самоврядування – Союзу українських адвокатів (далі – СУА), що існував у Львові в 1923–1939 рр.

У політичній сфері С. Федак сповідував принципи поміркованості, мирного вирішення спорів, переговорів, застосування, кажучи сучасною мовою, методів медіації. Найвищою його політичною посадою був портфель державного секретаря, тобто міністра харчових справ уряду Західноукраїнської Народної Республіки. Саме з ініціативи С. Федака в час польсько-українського протистояння за місто Львів у листопаді 1918 р. запровадили так звані «розвізні кухні», чим було врятовано міське населення Львова від голоду», – зазначає у статті «Життя, віддане адвокатурі та Україні» Ірина Василик.

«В основу пропонованої книги покладено досить широку джерельну базу, що була критично опрацьована автором і забезпечила ґрунтовність, об’єктивність його висновків. До наукового обігу введено нові цінні джерела, включаючи неопубліковані архівні матеріали. Загалом Б. Савчук використав понад 150 архівних справ і матеріалів рукописних зібрань, а також численні опубліковані документи, статті в тогочасних періодичних виданнях, мемуари і спогади тощо», – зазначає у статті «Життя, віддане адвокатурі та Україні» Ігор Райківський.

Презентація монографії «Адвокатська, економічна і громадсько-політична діяльність Степана Федака (1861–1937)».

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 650

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2270

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6962

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6616

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7673

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6941

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6549

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7932

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл