ВАКС намагається дискредитувати органи адвокатського самоврядування – Оксана Каденко | НААУ

ВАКС намагається дискредитувати органи адвокатського самоврядування – Оксана Каденко

Різне
14:27 Чт 15.10.20 2075 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України на своєму засіданні 15 жовтня 2020 року обговорила звернення суддів Вищого антикорупційного суду до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора щодо втручання у діяльність суддів учасниками справи про завдання збитків ДП НАЕК «Енергоатом» та ДП «Схід ГЗК».

У документі йдеться, що конкретні адвокати, які є захисниками у відповідному кримінальному провадженні, а також органи адвокатського самоврядування здійснюють тиск на суддів ВАКС у спосіб заявлення клопотань та відводів, порушення порядку судового засідання, публічних виступів у засобах масової інформації та звернень до офісу Генерального прокурора щодо неналежної поведінки суддів ВАКС.

Проаналізувавши документ, член РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко вважає звернення ВАКС до ВРП та Генпрокурора юридичним сюрреалізмом, який дискредитує органи адвокатського самоврядування.

«У зверненні йдеться, що в ніч з неіснуючого «з 31 вересня на 1 жовтня невідомі особи привели у дію вибуховий пристрій на порожній стоянці і внаслідок цього троє суддів ВАКС дійшли до висновку, що обвинувачені у справі, адвокати, НААУ та невстановлені особи у співучасті між собою вчинили втручання у діяльність судових органів, чим вчинили злочин». З цього приводу судді і звертаються до прокурора і ВРП, щоб кожний в межах своєї компетенції прийняв рішення. НААУ, як юридична особа, ні теоритично, ні гіпотетично не може бути суб’єктом злочину і судді ВАКС, які чинять кримінальне судочинство, як ніхто мають про це знати. На моє переконання, це робиться для того, аби дискредитувати органи адвокатського самоврядування, адже у цьому зверненні неодноразово наголошується на тому, що органи адвокатського самоврядування виступають співучасниками тиску на суд з метою схилити суддів до бажаного для нас рішення або створити перешкоду у здійснені їхніх обов’язків», - наголосила Оксана Каденко.

Ще одне звинувачення НААУ ВАКСом в тому, що на виконання рішення РАУ №50 від 5 серпня 2020 року НААУ звернулася до відповідних інституцій, де ВАКС побачив «завідомо неправдиві відомості про те, що головуюча суддя пов’язала діяльність адвокатів з ризиками у розумінні міри запобіжного заходу».

«Я ознайомилась з відеозаписами цього судового засідання, які є у загальному доступі. Для будь-якого стороннього спостерігача очевидно, що головуюча суддя мала на увазі саме це і говорила саме це, зокрема: «я вважаю, що позиція захисту у будь-якому випадку узгоджується з клієнтом. Тому я вам хочу сказати, що така позиція захисників КПК називає це ризиками. А тому це може вплинути на обрання міри запобіжного заходу. Я вам даю зараз 10 хвилин, щоб ви подумали, чи хочете ви продовжувати таку позицію». Ну якщо є в світі хоч один сторонній спостерігач, якому не очевидно, що мова йшла про те, щоб припинити заявляти клопотання адвокатами, бо суд обере запобіжний захід відносно клієнта, то хочу почути від нього обґрунтовану позицію», - сказала Оксана Каденко.

Крім того, член РАУ звернула увагу на ще одне твердежння у зверненні ВАКС, що адвокати здійснюють тиск на суд, даючи інтерв’ю у ЗМІ.

«Я передивилась всі ці інтерв’ю, пости та передачі. На мою думку, крім свободи вираження погляду в дуже етичній формі в цих публічних виступах адвокатів нічого не побачила. Водночас і самі судді не говорять про те, що там було щось принизливе і суб’єктивне. Вони просто говорять про те, що сам факт того, що адвокат дозволив собі коментувати судове провадження є формою  сторони втручання у діяльність судових органів. Хочу нагадати, що є гарантія адвокатської діяльності, яка полягає в тому, що адвокат не може переслідуватися за висловлення своєї позиції як у справі, так і в ЗМІ», - зазначила член РАУ.

Рада адвокатів нагадала, що адвокат зобов’язаний використовувати всі необхідні та доступні йому законні засоби для забезпечення клієнту ефективного захисту, а також повноцінної реалізації відносно нього принципу верховенства права. При цьому право заявляти відводи, звертатись до суду з клопотаннями, ініціювати роз’яснення прав та судових рішень, звертатись до правоохоронних та інших органів тощо є передбаченими законом засобами, використання яких на користь клієнта, навіть у випадку, якщо зазначене потребує значного часу для реалізації, за загальним правилом, не може розглядатись як спосіб тиску на суд чи перешкоджання професійній діяльності суддів. Натомість перешкоджання цьому є порушенням прав людини.

«Ми повинні поставити питання і про те, що судді ВАКС намагаються через порядок судового процесу знищити права захисників та права людей? Ми всі маємо право заявляти клопотання, заявляти відводи, робити заяви, а нам кажуть, що по порядку ми вам цього не дозволяємо. Тобто, йде підміна понять. В цьому випадку – порядку, який вони собі встановили або як вони його розуміють. Це фактично знищення прав громадян у процедурі судового розгляду. І це досить чітко проглядається саме у цій справі. Саме суд зловживає тут своїми правами», - вважає Лідія Ізовітова.

Рада адвокатів України вважає неприпустимим ототожнення професійної адвокатської діяльності, здійснюваної з метою захисту клієнта (його прав та законних інтересів), із діяльністю, що здійснюється з метою перешкодити виконанню суддями службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення, а також вважає неприпустимим публічне розповсюдження неправдивих відомостей, що завдають шкоду авторитету Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України та інших органів адвокатського самоврядування.

 

Виджет Відео з Youtube: Фрагмент 1 засідання ВАКС

Виджет Відео з Youtube: Фрагмент 2 засідання ВАКС

 

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 2187

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3459

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4868

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 5126

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6575

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13704

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11040

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11078

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл