ВАКС намагається дискредитувати органи адвокатського самоврядування – Оксана Каденко | НААУ

ВАКС намагається дискредитувати органи адвокатського самоврядування – Оксана Каденко

Різне
14:27 Чт 15.10.20 2014 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України на своєму засіданні 15 жовтня 2020 року обговорила звернення суддів Вищого антикорупційного суду до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора щодо втручання у діяльність суддів учасниками справи про завдання збитків ДП НАЕК «Енергоатом» та ДП «Схід ГЗК».

У документі йдеться, що конкретні адвокати, які є захисниками у відповідному кримінальному провадженні, а також органи адвокатського самоврядування здійснюють тиск на суддів ВАКС у спосіб заявлення клопотань та відводів, порушення порядку судового засідання, публічних виступів у засобах масової інформації та звернень до офісу Генерального прокурора щодо неналежної поведінки суддів ВАКС.

Проаналізувавши документ, член РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко вважає звернення ВАКС до ВРП та Генпрокурора юридичним сюрреалізмом, який дискредитує органи адвокатського самоврядування.

«У зверненні йдеться, що в ніч з неіснуючого «з 31 вересня на 1 жовтня невідомі особи привели у дію вибуховий пристрій на порожній стоянці і внаслідок цього троє суддів ВАКС дійшли до висновку, що обвинувачені у справі, адвокати, НААУ та невстановлені особи у співучасті між собою вчинили втручання у діяльність судових органів, чим вчинили злочин». З цього приводу судді і звертаються до прокурора і ВРП, щоб кожний в межах своєї компетенції прийняв рішення. НААУ, як юридична особа, ні теоритично, ні гіпотетично не може бути суб’єктом злочину і судді ВАКС, які чинять кримінальне судочинство, як ніхто мають про це знати. На моє переконання, це робиться для того, аби дискредитувати органи адвокатського самоврядування, адже у цьому зверненні неодноразово наголошується на тому, що органи адвокатського самоврядування виступають співучасниками тиску на суд з метою схилити суддів до бажаного для нас рішення або створити перешкоду у здійснені їхніх обов’язків», - наголосила Оксана Каденко.

Ще одне звинувачення НААУ ВАКСом в тому, що на виконання рішення РАУ №50 від 5 серпня 2020 року НААУ звернулася до відповідних інституцій, де ВАКС побачив «завідомо неправдиві відомості про те, що головуюча суддя пов’язала діяльність адвокатів з ризиками у розумінні міри запобіжного заходу».

«Я ознайомилась з відеозаписами цього судового засідання, які є у загальному доступі. Для будь-якого стороннього спостерігача очевидно, що головуюча суддя мала на увазі саме це і говорила саме це, зокрема: «я вважаю, що позиція захисту у будь-якому випадку узгоджується з клієнтом. Тому я вам хочу сказати, що така позиція захисників КПК називає це ризиками. А тому це може вплинути на обрання міри запобіжного заходу. Я вам даю зараз 10 хвилин, щоб ви подумали, чи хочете ви продовжувати таку позицію». Ну якщо є в світі хоч один сторонній спостерігач, якому не очевидно, що мова йшла про те, щоб припинити заявляти клопотання адвокатами, бо суд обере запобіжний захід відносно клієнта, то хочу почути від нього обґрунтовану позицію», - сказала Оксана Каденко.

Крім того, член РАУ звернула увагу на ще одне твердежння у зверненні ВАКС, що адвокати здійснюють тиск на суд, даючи інтерв’ю у ЗМІ.

«Я передивилась всі ці інтерв’ю, пости та передачі. На мою думку, крім свободи вираження погляду в дуже етичній формі в цих публічних виступах адвокатів нічого не побачила. Водночас і самі судді не говорять про те, що там було щось принизливе і суб’єктивне. Вони просто говорять про те, що сам факт того, що адвокат дозволив собі коментувати судове провадження є формою  сторони втручання у діяльність судових органів. Хочу нагадати, що є гарантія адвокатської діяльності, яка полягає в тому, що адвокат не може переслідуватися за висловлення своєї позиції як у справі, так і в ЗМІ», - зазначила член РАУ.

Рада адвокатів нагадала, що адвокат зобов’язаний використовувати всі необхідні та доступні йому законні засоби для забезпечення клієнту ефективного захисту, а також повноцінної реалізації відносно нього принципу верховенства права. При цьому право заявляти відводи, звертатись до суду з клопотаннями, ініціювати роз’яснення прав та судових рішень, звертатись до правоохоронних та інших органів тощо є передбаченими законом засобами, використання яких на користь клієнта, навіть у випадку, якщо зазначене потребує значного часу для реалізації, за загальним правилом, не може розглядатись як спосіб тиску на суд чи перешкоджання професійній діяльності суддів. Натомість перешкоджання цьому є порушенням прав людини.

«Ми повинні поставити питання і про те, що судді ВАКС намагаються через порядок судового процесу знищити права захисників та права людей? Ми всі маємо право заявляти клопотання, заявляти відводи, робити заяви, а нам кажуть, що по порядку ми вам цього не дозволяємо. Тобто, йде підміна понять. В цьому випадку – порядку, який вони собі встановили або як вони його розуміють. Це фактично знищення прав громадян у процедурі судового розгляду. І це досить чітко проглядається саме у цій справі. Саме суд зловживає тут своїми правами», - вважає Лідія Ізовітова.

Рада адвокатів України вважає неприпустимим ототожнення професійної адвокатської діяльності, здійснюваної з метою захисту клієнта (його прав та законних інтересів), із діяльністю, що здійснюється з метою перешкодити виконанню суддями службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення, а також вважає неприпустимим публічне розповсюдження неправдивих відомостей, що завдають шкоду авторитету Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України та інших органів адвокатського самоврядування.

 

Виджет Відео з Youtube: Фрагмент 1 засідання ВАКС

Виджет Відео з Youtube: Фрагмент 2 засідання ВАКС

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1440

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1448

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2068

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1856

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1908

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3248

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3823

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3582

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл