Напади на адвокатів у справах, пов’язаних з конфліктом на Сході, мають належно розслідуватися – доповідь Верховного комісара ООН з прав людини | НААУ

Напади на адвокатів у справах, пов’язаних з конфліктом на Сході, мають належно розслідуватися – доповідь Верховного комісара ООН з прав людини

Різне
14:19 Пн 07.09.20 1713 Переглядів
Версія для друку

В Україні адвокати, які надають захист на оплатній основі, можуть піддаватися небезпеці через представництво клієнтів в кримінальних справах, пов'язаних з конфліктом. З квітня 2014 до квітня 2020 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини у своїй доповіді задокументувало 12 нападів на адвокатів, які здійснювали захист на оплатній основі у справах такого типу. Експерти прямо пов’язують напади з професійною діяльністю.

Доповідь опублікована на сайті ООН.

«Незабезпечення владою безпеки адвокатів, в тому числі в приміщеннях судів, і відсутність дієвого розслідування таких нападів порушує право на особисту недоторканність і право на захисника, а також передбачений у країні захист від втручання під час виконання адвокатами своїх функцій», - ідеться у документі.

У 2017 і 2018 роках УВКПЛ задокументовано вісім нападів членів крайніх правих груп на адвокатів, які захищали осіб, з нібито «антиукраїнськими» поглядами (у всіх цих випадках йшлося про адвокатів, залучених на платній основі). Шість з цих нападів було скоєно в присутності поліції, яка не втручалася. Четверо адвокатів зазнали нападу в приміщенні суду, а в двох інших випадках були підпалені автомобілі адвокатів. Крім того, УВКПЛ задокументовано два випадки, коли адвокати піддавалися нападам з боку членів цих груп через захист осіб, щодо яких здійснювалося кримінальне провадження про ймовірне членство в збройних групах.

При цьому УВКПЛ стурбоване тим, що розслідування задокументованих нападів не привели до встановлення та притягнення правопорушників до відповідальності. Деякі нападу були зняті на камеру, що викликає питання щодо готовності поліції ефективно розслідувати ці випадки. Крім того, в більшості задокументованих випадків напади кваліфікувалися як «хуліганство», а не як насильство по відношенню до адвокатів або пошкодження їх майна. коли слідчі не приймають до уваги те, що жертви піддалися нападам як представники захищеної професії, це призводить до неефективності розслідування і безкарності, а також до покарання, яке не відображає тяжкість вчиненого злочину.

«Хоча з 2018 року частота нападів на адвокатів, що займаються кримінальними справами, пов'язаними з конфліктом, скоротилася, УВКПЛ зазначає, що нездатність органів влади розслідувати їх станом на дату цієї доповіді викликає стурбованість. Більш того, нездатність влади запобігати таким нападам, втручатися, розслідувати їх і притягати винних в нападах до відповідальності може сприяти тому, що адвокати будуть утримуватися від участі в таких справах. Це, в свою чергу, може звузити коло захисників, послугами яких можуть скористатися обвинувачені в справах», - ідеться у доповіді ООН.

У рекомендаційній частині звіту експерти ООН радять Офісу Генерального Прокурора забезпечувати правильну кримінальну кваліфікацію нападів на суддів і адвокатів відповідно до Кримінального кодексу України, яка буде відображати їхню справжню природу і тяжкість

Разом з тим, у доповіді вказано на те, що адвокати, залучені до аналогічних справ на безоплатній основі, часто надавали послуги низької якості або діяли не найкраще в інтересах своїх клієнтів.

«УВКПЛ стурбоване тим, що призначені державою адвокати в кримінальних справах, пов'язаних з конфліктом, часто не діють в найкращих інтересах своїх клієнтів, порушуючи право обвинуваченого на ефективне представництво. В той час, як в інших кримінальних провадженнях адвокати з системи безоплатної правової допомоги довели свою ефективність, в вищезазначених «чутливих» провадженнях вони, як видається, неохоче протистояли слідчим і прокурорам», - ідеться у доповіді.

При цьому у більшості кримінальних справ, пов'язаних з конфліктом, моніторинг яких здійснювало УВКПЛ, захист обвинувачених здійснювали адвокати з системи безоплатної правової допомоги. Окремі випадки, задокументовані УВКПЛ за звітний період, свідчать про тривожну безперервну тенденцію частих порушень одного або декількох з вищевказаних елементів права на захисника.

Доповідь ґрунтується на 673 детальних інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини в рамках 517 кримінальних проваджень, що пов’язані із конфліктом на Сході. Інформація для звіту була також отримана від родичів та адвокатів, представників органів державної влади та інших джерел в ході моніторингу 1280 судових засідань, а також понад 3300 судових рішень та офіційних документів.

Нагадаємо, доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію в Україні, яка описує події з 16 листопада 2018 року до 15 лютого 2019 року, також містила містить факти порушень прав адвокатів.

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 950

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2560

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7258

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6909

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7963

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6954

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6560

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7942

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл