ВАКС став ініціатором необґрунтованих скарг на адвокатів під час карантину | НААУ

ВАКС став ініціатором необґрунтованих скарг на адвокатів під час карантину

Різне
12:10 Чт 30.07.20 2134 Переглядів
Версія для друку

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій взяв участь у круглому столі «Особливості роботи суду в період пандемії: організаційні заходи та питання санітарно-епідеміологічної безпеки».

Захід відбувся за участю Голови ВРП Андрія Овсієнка, Голови РСУ Богдана Моніча, представників Верховного суду, ДСА, Мінюсту, Національної школи суддів, експертів ВООЗ, Консультативної місії ЄС в Україні. Одним із завдань цього заходу було узгодження подальших кроків щодо розробки уніфікованих рекомендацій щодо діяльності судів у період пандемії

При цьому Валентин Гвоздій звернув увагу на порушення прав адвокатів з боку суддів під час дії карантинних обмежень, запроваджених постановами Кабінету міністрів.

«Ми сьогодні хочемо звернути увагу на абсолютно неприйнятну тенденційну позицію ВАКСу, який відверто ігнорує права адвокатів, і сьогодні ми не збираємося це толерувати. У нас задокументовані випадки, коли суддями цієї установи зухвало порушуються права адвокатів», - сказав Валентин Гвоздій. Він навів дані про те, що суддями ВАКСу ініційовано більше 20 дисциплінарних скарг на адвокатів, які є необґрунтованими. «Тільки ВАКС майже 20 скарг на адвокатів написав, і ми вже бачимо, що вони необґрунтовані», - сказав заступник Голови НААУ.

Він наголосив на тому, що ВАКС знаходиться в Києві, тоді як адвокати, які беруть участь у судових засіданнях, мають основне місце роботи в різних регіонах України. За умов карантину, коли обмежено доступ до громадського, міжміського та міжобласного транспорту, адвокати, як і інші громадяни, відчувають об’єктивні перешкоди для того, аби прибувати на судові засідання в іншому регіоні. Окрім того, ризики для здоров’я також не можна ігнорувати, і на захисті здоров’я та безпеки адвокатів стоїть Конституція України. Він звернув увагу на те, що адвокати не є державними чиновниками, і не отримують компенсації чи фінансування з державного бюджету для придбання засобів індивідуального захисту, в тому числі для перебування у приміщеннях судів. Навіть адвокати, які працюють у системі безоплатної правової допомоги, не отримали жодного забезпечення такими засобами і транспортом від Міністерства юстиції, хоча НААУ направляла таке звернення до Мінюсту.  

«Ми не хочемо саботувати судові процеси і не збираємося цього робити, але ми вимагаємо дотримання наших прав не тільки на життя і здоров’я, але і на працю, на вільний вибір професії  і не можна нас звинувачувати в тому, що ми обрали професію адвоката», - сказав Валентин Гвоздій. Він закликав органи суддівського врядування і самоврядування дослухатися до позиції адвокатури і виробити рекомендації для суддів, які будуть враховувати права захисників.

«Сьогодні в судах адвокатам ніхто не видає маски, Міністерство юстиції не забезпечило, хоч ми зверталися, адвокатів БПД засобами захисту. Ми самі намагаємося забезпечувати найбільш вразливі категорії адвокатів, адвокатів старшого віку, і я не хочу толерувати коментарі, що якщо вони обрали професію адвоката і їм 60 років, то вони повинні йти в суди і наражати себе на смертельну небезпеку», - сказав Валентин Гвоздій. Він наголосив на тому, що в України 60 тисяч адвокатів і всі «конструктивно налаштовані на нормальне забезпечення судочинства».

 

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 674

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 987

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2249

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2355

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2120

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3131

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3469

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8001

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл