Комітет НААУ з міжнародного права спільно з Українською асоціацією міжнародного права провів прес-брифінг на тему: «Актуальні міжнародно-правові виклики перед Україною» | НААУ

Комітет НААУ з міжнародного права спільно з Українською асоціацією міжнародного права провів прес-брифінг на тему: «Актуальні міжнародно-правові виклики перед Україною»

Різне
15:01 Вт 30.06.20 916 Переглядів
Версія для друку

Прес-брифінг на тему: «Актуальні міжнародно-правові виклики перед Україною»  було проведено Комітетом НААУ з міжнародного права спільно з Українською асоціацією міжнародного права в Українському антикризовому медіа-центрі.

Участь у заході взяли Голова та заступник Голови Комітету з міжнародного права Віталій Власюк і Ольга Поєдинок, член Комітету Елеонора Салова, член Молодіжного комітету - UNBA NextGen Олена Русалова.

Предметом обговорення під час заходу стали такі питання:

1) реформування інституту громадянства – перспективи подвійного громадянства;

2) ратифікація Римського статуту;

3) міжнародні злочини проти України та її громадян;

4) доля спеціальності "Міжнародне право" у вищих навчальних закладах;

5) законопроект про запровадження інституту фандерів (реєстраційний номер 3304).

Варто зазначити, що під час обговорення питання реформування інституту громадянства Ольга Поєдинок звернула увагу присутніх на зміну курсу державної політики у напрямку лібералізації питання множинного громадянства. Зокрема, спікерка ознайомила присутніх із основними новелами, які пропонує законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства» (реєстр. № 2590 від 13.12.2019 р.), який внесений до парламенту Президентом України та визначений як невідкладний, а також звернула увагу на його окремі недоліки, які потребують доопрацювання.

На думку О. Поєдинок, яку підтримали також й інші учасники заходу, законодавчо передбачена можливість існування множинного, зокрема, подвійного громадянства є досить важливою в умовах сучасних процесів глобалізації, які відбуваються у світі. Це дасть змогу вирішити проблему правового статусу громадян України, які набули також й іноземного громадянства, зокрема, у зв’язку із подіями, які пов’язані з окупацією Криму та військовою агресією на Сході України.

Віталій Власюк закцентував увагу на важливості повної ратифікації Римського статуту Україною. Зокрема, Голова Комітету НААУ з міжнародного права розповів про зобов’язання, які вже має Україна, відповідно до підписаної нею заяви про визнання юрисдикції МКС, а також спростував поширені міфи пов’язані з помилковим сприйняттям Римського статуту в українському суспільстві.

Елеонора Салова у своєму виступі звернула увагу присутніх на ситуацію, яка відбулася на окупованих територіях України, де здійснюються воєнні та різновиди міжнародних злочинів – так звані злочини проти людяності. Невідповідність законодавства України про кримінальну відповідальність положенням міжнародного кримінального і гуманітарного права дає можливість винним у вчиненні більшості з вказаних злочинів уникати кримінального переслідування. У зв’язку із цим, спікерка наголосила на необхідності удосконалення положень законодавства України про кримінальну відповідальність, зокрема, необхідності імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноцид, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини) у кримінальне законодавство України.

Також, Елеонора Салова у своєму виступі звернула увагу на характеристику основних положень законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (від 27.12.2019 реєстр. № 2689), а також зауважила про важливість прийняття вказаного законопроекту Верховною Радою України.

Разом із тим, члени Комітету НААУ з міжнародного права вважають, що проект зазначеного Закону потребує суттєвого доопрацювання.

Учасники заходу також обговорили питання пов’язане з майбутнім спеціальності «Міжнародне право», зокрема, у контексті представленого Міністерством освіти і науки України проекту Концепції розвитку юридичної освіти, яким передбачено, що «вища юридична освіта – вища освіта ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» галузі знань 08 «Право», здобута на основі повної загальної середньої освіти». Указане означає, що юрист-міжнародник не матиме доступу до регульованих правничих професій, зокрема, не зможе бути адвокатом. За результатами обміну думками учасники дійшли висновку, що «Міжнародне право» має продовжити своє існування, як окрема спеціальність, за якою можна здобути повну вищу юридичну освіту. 

Також, присутні на прес-брифінгу представники Комітету НААУ з міжнародного права, за результатами проведеного обговорення, висловили підтримку ідеї запровадження інституту фандерів в Україні.

Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=mqWlgZopncU

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 141

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1457

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2008

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1829

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 3066

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4448

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4450

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 6011

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл