Скасування виключного права адвокатів на представництво не може перетворюватися на швидке політичне рішення | НААУ

Скасування виключного права адвокатів на представництво не може перетворюватися на швидке політичне рішення

Законодавство
12:42 Ср 27.11.19 3503 Переглядів
Версія для друку

Законопроект №1013 про скасування адвокатської монополії, який отримав схвальний висновок Конституційного суду, має стати предметом професійного діалогу з парламентом.

Про це заявила голова Комітету з питань верховенства права Марина Ставнійчук під час круглого столу «Скасування адвокатської монополії. Що далі?» в Київському національному університеті ім. Шевченка.

«Ми повинні вимагати відкритого діалогу з народними депутатами і монобільшістю. Наш діалог має набути конструктивного характеру з владою, і ми маємо зробити все, щоб ті зміни, які були тільки 3 роки назад ухвалені парламентом і створювали конституційну основу для ефективного правосуддя, не були поламані», - наголосила Марина Ставнійчук.

Вона вказала на те, що висновок Конституційного суду «має політичний підтекст», при цьому надано 5 окремих думок суддів КСУ, тобто, третина суддів, які брали участь у розгляді цього питання, висловили окремі аргументи. На користь політичної  доцільності цієї зміни Конституції свідчать і темп внесення і обговорення законопроекту №1013, при цьому в парламенті у такому ж режимі прийнято загалом 7 законопроектів, які передбачають безсистемні зміни до Основного закону.

Марина Ставнійчук нагадала, що конституційна реформа має відповідати чітко визначеним цілям і відбуватися в умовах широкого фахового обговорення щодо їхньої доцільності. При ініціюванні законопроекту №1013 цих вимог дотримано не було.

2016 року, коли впроваджувалися зміни до Конституції в частині правосуддя, вони враховували попередні напрацювання Конституційної асамблеї і передбачали адаптацію кращих міжнародних практик і стандартів у сфері захисту прав людини.

«Ми пострадянська країна, де прокуратура десятками років стояв над судом або рівно з судом в судовому процесі. Коли став черговий етап судової реформи, то виходячи з європейських підходів, 2016 відбулося внесення змін до Конституції, запроваджено зокрема ст 131-2, оскільки адвокатура має стати складовою механізму ефективного правосуддя. Ми входили з низки міжнародних документів, у тому числі доповідей Венеційської комісії.  Була на поверхні легальна мета, і ми пішли на те, що є один розділ Конституції – «Правосуддя», де знайшли відображення основні моменти діяльності судової системи і адвокатури, яка відповідає міжнародним стандартам, і адвокатура увійшла в конституційне регулювання», - нагадала Марина Ставнійчук.

При цьому через три роки ця позиція пропонується до перегляду, хоча остаточно виключне право адвокатів навіть не набуло чинності за перехідними положеннями Основного закону і ефект цієї реформи ще неможливо оцінити.

«2016 року Конституційний суд казав, що розширюється механізм захисту прав людини за рахунок  нової редакції статті про професійну правничу допомогу, а в 2019 році без жодних пояснень так само каже що розширяться механізми, якщо скасувати ті підходи, які були запроваджені 2016 року», - сказала голова Комітету НААУ щодо взаємної протилежності позицій КСУ у питанні виключного права адвокатів на представництво в судах.

 

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1844

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3127

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4536

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4794

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6241

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13690

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл