Законопоект №1013 не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України - звернення НААУ до КСУ | НААУ

Законопоект №1013 не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України - звернення НААУ до КСУ

Різне
17:33 Пт 04.10.19 3261 Переглядів
Версія для друку

Законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України як такий, що скасовує та обмежує права і свободи людини і громадянина.

Про це йдеться в офіційному висновку Національної асоціації адвокатів України щодо відповідності законопроекту №1013 нормам Конституції, який НААУ скерувала до Конституційного суду України.

НААУ наголошує, що відповідно до частини першої статті 157 Основного Закону України Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини.

На думку правників, нововведення, які пропонує влада законопроектом №1013, а саме - надання можливості здійснення представництва у судах іншим особам, окрім адвокатів, права людини і громадянина якраз й обмежуються. Зокрема, право на отримання професійної правничої допомоги, передбачене у статті 59 Конституції України. Відповідний законопроект був прийнятий парламентом, отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії та Конституційного суду України у 2016 році, нагадала НААУ.

«Таким чином Конституційний Суд України дійшов висновку, що саме адвокат має необхідний професійний рівень для забезпечення представництва інтересів та захисту прав особи у суді. При цьому, стаття 151-2 Конституції України передбачає, що рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені», - йдеться у зверненні.

Адвокатська спільнота вважає, що законопроект №1013 не відповідає міжнародним стандартам, суперечить світовому досвіду та є концептуальним кроком назад на шляху розвитку правової держави в Україні. Крім того, забравши у адвокатів виключне право на здійснення своїх повноважень в судах та надавши це право особам з різним правовим статусом, держава ставить під загрозу повноцінне забезпечення механізму гарантії громадянам права на професійну юридичну допомогу, наголошує адвокатська спільнота.

«Наведені та чисельні інші підстави змушують визначити законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) №1013 як такий, що створює загрози конституційній системі захисту прав та свобод людини і громадянина, авторитету судової влади та ефективності правосуддя, системі мінімальних стандартів, які гарантують якість правової (правничої) допомоги тощо. Крім цього, вказаний законопроект не відповідає міжнародним стандартам законотворчого процесу та тенденціям розвитку правових європейських держав», - наголосила НААУ.

Нагадаємо, законопроект №1013 був схвалений парламентом та направлений для висновку до Конституційного суду України.

 

Популярні новини

БПД

7 основних проблем системи БПД окреслили у звіті: трансляція…

Поглиблення кризи у взаєминах держави та адвокатури в сфері надання безоплатної правничої допомоги, довготривале ігнорування позиції НААУ призвело до корінних змін, які характеризуються втратою системою БПД первинних орієнтирів на людину як найвищу цінність.

9:54 Вт 19.03.24 199

Гарантії діяльності

Збої у роботі електронного суду підтвердили в ІСС

З 21 по 27 лютого в підсистемі «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи було зафіксовано періодичні технічні збої. Вони мали тимчасовий характер і ДП «Інформаційні судові системи» провело роботи щодо їх усунення.

9:32 Вт 19.03.24 260

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 1294

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 1374

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 6466

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 6148

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 8037

Видання

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

17:06 Чт 14.03.24 7456

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл