Керівники регіональних органів адвокатського самоврядування закликають депутатів створити об’єднання адвокатів у Верховній Раді | НААУ

Керівники регіональних органів адвокатського самоврядування закликають депутатів створити об’єднання адвокатів у Верховній Раді

Регіони
14:22 Пт 20.09.19 4895 Переглядів
Версія для друку

Керівники регіональних органів адвокатського самоврядування закликають народних депутатів створити позафракційне об’єднання адвокатів у Верховній Раді, аби не допустити остаточного ухвалення законопроекту №1013 «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії). Таку ініціативу вони обговорили на розширеній нараді керівництва НААУ і голів РАР і КДКА регіонів у Одесі.

Голови регіональних рад адвокатів наголосили на тому, що скасування виключного права адвокатів на представництво у судах звужує права громадян, зокрема, на професійний захист, який, за Конституцією, має здійснювати саме адвокатура.

«Давайте напишемо офіційне звернення до кожного народного депутата, щоб вони створили у парламенті депутатське об’єднання адвокатів. Крім того, офіційне звернення треба направити і до Кабінету Міністрів та голови Офісу Президента і озвучити проблему, яка дійсно на сьогодні є – і стосовно безоплатної правової допомоги, і монополії, і фінансування. Треба не вичікувати, а діяти самим», - закликав колег член Ради адвокатів України Донецької області Сергій Осика.

Представники регіональних органів самоврядування переконані, не треба сподіватися на підтримку колег-депутатів, а самим формувати депутатське лоббі.

«Адвокатська монополія була досягненням всієї адвокатської спільноти і її скасування буде очевидним регресом, поверненням до СРСР, звуженням прав адвокатів та прав громадян на кваліфікаційну правничу допомогу. Мене особливо дивує позиція парламентарів-колишніх адвокатів, які не стали на захист адвокатської монополії. Тому нам треба консолідуватися самим і звертатися до всіх міжнародних інстанцій, в тому числі і до Європейського суду з прав людини», - вважає голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош.

Також голови РАР мають намір звернутись до Конституційного суду, адже переконані, що Конституція не може бути змінена, якщо ці зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини. Першою областю, яка написала відповідне звернення, стала Одеська.

«Це не монополія адвокатів. Це монополія громадян на отримання кваліфікованої правової допомоги, а не певного кола осіб, чия кваліфікація викликає серйозні сумніви, адже ми знаємо, яку допомогу вони надають», - наголосив голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз.

Крім того, адвокати вважають, що треба заручитися підтримкою суспільства, адже від скасування виключного права адвокатів на представництво у судах постраждає саме якість наданих громадянам послуг.

«Щоб завадити скасуванню адвокатської монополії, адвокатура має показати суспільству те, що тільки вона може впоратися з цим завданням, а саме – наданням професійної правничої допомоги. І саме на регіональні органи адвокатського самоврядування покладається дуже велика відповідальність. Представляючи адвокатуру регіону, ми самі маємо забезпечити найвищий рівень захисту і самі маємо переконати не тільки органи влади, але і все суспільство у цьому», - підкреслила голова Ради адвокатів Херсонської області Інна Мокіна.

Нагадаємо, законопроект 1013 про скасування адвокатської монополії скерований до Конституційного суду. НААУ має надати свою позицію щодо цього законопроекту до 4 жовтня.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1758

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3041

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4451

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4709

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6157

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13689

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11033

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11073

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл