ТОП-5 новел, які передбачає новий Кодекс з процедур банкрутства для фізичних осіб | НААУ

Головна цитата

Новий Кодекс з процедур банкрутства вигідний як для боржників, так і для кредиторів. Для боржників – це можливість зупинити процес накопичення боргів з тим, щоб відновити свою платоспроможність і через час розрахуватися за всіма зобов’язаннями, а для кредиторів – банкрутство фізичних осіб відкриває юридичну можливість для позбавлення від безнадійної заборгованості або ж процедури часткового її погашення. А ось наскільки зміни приймуться в Україні – покаже час

Публікація

ТОП-5 новел, які передбачає новий Кодекс з процедур банкрутства для фізичних осіб

10:00 Вт 29.10.19 Автор : Юрій Григоренко 5204 Переглядів Версія для друку

Враховуючи досить несприятливу економічну ситуацію в Україні, зміни у непростих стосунках боржник-кредитор назрівали давно. І спроби запустити механізми вирішення проблеми робилася неодноразово, зокрема, законом про фінансову реструктуризацію та іншими законодавчими ініціативами. Проте, документи так і залишилися лежати на парламентській лаві запасних, бо не вистачило ні ресурсів, ні нормативної бази для їх запуску.

Тому новий Кодекс з процедур банкрутства, який набув чинності з 21 жовтня 2019 року, прийшовся як ніколи на часі. Тепер законом визначено всі нюанси процедури банкрутства не тільки юридичних, а й фізичних осіб, що є революційним нововведенням в Україні.

ТОП-5 новел, які передбачає новий Кодекс з процедур банкрутства для фізичних осіб:

1.Процедура банкрутства фізичних осіб.

Якщо за старим законодавством юридичні особи могли визнавати себе банкрутами, то у фізичних осіб такого права не було. Процедуру банкрутства фізична особа може запустити, якщо заборгованість становить 30 мінімальних зарплат – а це 125,2 тисяч гривень. Ініціювати процедуру банкрутства може лише сама фізична особа.

2.Арбітражний керуючий є обов’язковим.

Як на стадії реструктуризації, так і на стадії погашення боргів у справі про банкрутство фізичної особи бере участь арбітражний керуючий. Це незалежний так званий кризовий менеджер, який володіє достатніми знаннями і вміннями, аби процес банкрутства пройшов з найменшими стресами. Арбітражний керуючий здійснює управління активами боржника, а його дії контролюються кредиторами та судом.

3.Мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Якщо раніше під час позовного провадження та виконавчого провадження з боржника стягували кошти із зарплати чи інших видів доходів, то зараз, під час запуску процедури банкрутства, вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів до 170 днів. У цьому періоді кредитори не мають права збільшувати штрафні санкції – заборонено нараховувати як пеню, так і неустойку. Для боржника це шанс «видихнути» і зрозуміти, як діяти далі, щоб порвати боргове коло.

4.Спрощення процедури ініціювання банкрутства.

Раніше для початку процедури банкрутства юридичним особам була потрібна підтверджена заборгованість на рівні мінімум 300 мінімальних зарплат, то для фізичних осіб вона становить 30 мінімальних зарплат. При цьому, як і фізичним особам, юридичним особам потрібно авансувати послуги арбітражного керуючого за 3 перші місяці. Проте, якщо заборгованість інколи сягає мільйони гривень, то сума послуг арбітражного керуючого буде здаватися краплею у морі.

5.Можливість не сплачувати борг до кінця.

Після початку процедури банкрутства фізичній особі надається право або реструктурувати борг, або погасити його за рахунок майна. На стадії погашення боргів реалізація активів боржника здійснюється за допомогою електронних торгів. Далі – борги закриваються в порядку черговості: черги арбітражного керуючого та черги кредиторів. Якщо суми, отриманої від продажу майна, не вистачає для погашення боргу, то такі борги залишаються без погашення, особа визнається банкрутом, а провадження у цій справі закривається.

Таким чином, новий Кодекс з процедур банкрутства вигідний як для боржників, так і для кредиторів. Для боржників – це можливість зупинити процес накопичення боргів з тим, щоб відновити свою платоспроможність і через час розрахуватися за всіма зобов’язаннями, а для кредиторів – банкрутство фізичних осіб відкриває юридичну можливість для позбавлення від безнадійної заборгованості або ж процедури часткового її погашення. А ось наскільки зміни приймуться в Україні – покаже час…

Автор публікації: Юрій Григоренко

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл