Інформація щодо особливостей порядку переоформлення пенсій громадян України в Угорщину | НААУ

Головна цитата

Шановні колеги, в даному матеріалі для Вас підготовлена інформація, яка може стати Вам у нагоді під час консультування Ваших клієнтів щодо особливостей порядку переоформлення пенсій громадян України в Угорщину.

Публікація

Інформація щодо особливостей порядку переоформлення пенсій громадян України в Угорщину

15:05 Чт 14.03.19 Автор : Віктор Ясевін 3725 Переглядів Версія для друку

Шановні колеги, в даному матеріалі для Вас підготовлена інформація, яка може стати Вам у нагоді під час консультування Ваших клієнтів щодо особливостей порядку переоформлення пенсій громадян України в Угорщину.

Офіційні угорські статистичні дані свідчать про те, що станом на 2019 рік близько 10000 пенсіонерів з України отримують пенсії в Угорщині та з бюджету Угорщини. Лише протягом 2007-2017 років 5646 пенсіонерів з України переоформили свої пенсій до Угорщини.

Перш за все, нам потрібно з’ясувати хто ж з числа українських пенсіонерів має право на переоформлення своєї пенсії до Угорщини. До кола таких осіб віднесені пенсіонери, які:

1. Мають дійсний дозвіл угорських компетентних органів на постійне місце проживання в Угорщині (відповідно мають офіційну адресу реєстрації свого місця проживання в Угорщині);

2. Оформили та отримали в Державній міграційній службі України дозвіл для виїзду на постійне проживання за кордон.

Міжнародною договірною базою, яка регулює питання переоформлення пенсій між Україною та Угорщиною, є Угода між СРСР і Угорською Народною Республікою "Про співробітництво в галузі соціального забезпечення", підписана 20 грудня 1962 р., ратифікована 31 травня 1963р., та набула чинності 12 квітня 1963 року.

У разі виїзду пенсіонера на постійне проживання за кордон йому необхідно особисто звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України із заявою про припинення виплати пенсії.

До заяви про припинення виплати пенсії у зв’язку з виїздом на постійне проживання за кордон подається:

1. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відповідною відміткою територіального органу Державної міграційної служби України про виїзд за кордон на постійне місце проживання (здійснюється шляхом проставлення штампу "Постійне проживання (назва країни)" на сторінці для особливих відміток в паспорті громадянина України для виїзду за кордон);

2. Талон про зняття з реєстрації за місцем постійного проживання в Україні.

Необхідно звернути увагу, що відповідно до ст. 51 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон, пенсія, призначена в Україні, виплачується за шість місяців наперед перед від’їздом, починаючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

У разі повернення колишнього громадянина України з-за кордону на постійне місце проживання в Україну, виплата пенсії, що була йому призначена до виїзду, поновлюється відповідно до порядку визначеного ч.2 ст.49 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Для початку процедури оформлення та нарахування пенсії в Угорщині пенсіонер, громадянин України, повинен звернутись із письмовою заявою про оформлення та нарахування пенсії та додатками до заяви у вигляді відповідного комплекту документів до територіального підрозділу Пенсійної служби Угорщини за місцем реєстрації в Угорщині.

Термін розгляду заяви становить за загальним правилом 6 місяців з дати її подання. За цей час Пенсійна служба Угорщини надсилає запит до Пенсійного фонду України щодо перевірки та підтвердження трудового стажу заявника, а також витребовує його пенсійну справу, перевіряє наявність законних підстав для оформлення та нарахування пенсії в Угорщині (здійснюються неодноразові виїзні перевірки фактичного проживання заявника за місцем його реєстрації в Угорщині, письмово опитуються сусіди, та інші особи, які можуть підтвердити факт постійного проживання заявника за місцем реєстрації в Угорщині).

У випадку задоволення Пенсійною службою Угорщини заяви щодо оформлення та нарахування пенсії в Угорщині, пенсія нараховується та виплачується починаючи з дати прийняття Пенсійною службою Угорщини документів від заявника.

Громадяни України, які мають бажання переоформити пенсію в Угорщину, повинні знати що, в пенсійному законодавстві Угорщини відбулись певні зміни:

1. При визначенні посади, відповідно до якої потрібно призначати пенсію, Пенсійна служба Угорщини враховує посаду, яку заявник обіймав найдовший період з усіх інших посад під час свого трудового стажу, а не посаду, з якої він вийшов на пенсію. Наприклад: якщо останні 5 років перед виходом на пенсію заявник обіймав посаду начальника юридичного відділу, але за весь період трудового стажу найдовший час перебував на посаді головного спеціаліста юридичного відділу, пенсія буде призначатись, за посадою головного спеціаліста);

2. Право на пенсію за віком виникає для чоловіків та жінок:

- для осіб, які народились в період з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року, по досягненню ними віку 64 роки, право на пенсію за віком виникає в період з 1 січня 2019 року по31 грудня 2019 року;

- для осіб, які народились в період з 1 січня 1956 року по 1 липня 1956 року, по досягненню ними віку 64 роки 183 дні, право на пенсію за віком виникає в період з 2 липня 2020 року по 31 грудня 2020 року;

- для осіб, які народились в період з 2 липня 1956 року по 31 грудня 1956 року, по досягненню ними віку 64 роки 183 дні, право на пенсію за віком виникає в період з 1 січня 2021 року по 2 липня 2021 року;

- для осіб, які народились в період після 31 грудня 1956 року, по досягненню ними віку 65 років, право на пенсію за віком виникає в період після 31 грудня 2021 року.

3. Право на отримання повної пенсії за віком виникає у випадку наявності трудового стажу мінімум 20 років;

4. Неповна пенсія за віком може бути призначена особам, які досягли віку визначеного в п.2 та мають трудовий стаж мінімум 15 років;

5. Жінки, які мають трудовий стаж 40 років, але не досягли пенсійного віку, мають право на неповну пенсію за трудовим стажем.

Автор публікації: Віктор Ясевін

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл