Інформація щодо існуючих в Угорщині організаційно-правових форм господарських товариств, розміру і порядку формування їх статутного капіталу, а також обсягу відповідальності їх засновників | НААУ

Головна цитата

Шановні колеги, в даному матеріалі для вас узагальнена інформація щодо існуючих в Угорщині організаційно-правових форм господарських товариств, розміру і порядку формування їх статутного капіталу, а також обсягу відповідальності їх засновників/учасників. Викладена нижче інформація може стати Вам у нагоді під час консультування Клієнтів, які розглядають можливість започаткування свого бізнесу в Угорщині.

Публікація

Інформація щодо існуючих в Угорщині організаційно-правових форм господарських товариств, розміру і порядку формування їх статутного капіталу, а також обсягу відповідальності їх засновників

12:15 Чт 20.12.18 Автор : Віктор Ясевін 1924 Переглядів Версія для друку

Шановні колеги, в даному матеріалі для вас узагальнена інформація щодо існуючих в Угорщині організаційно-правових форм господарських товариств, розміру і порядку формування їх статутного капіталу, а також обсягу відповідальності їх засновників/учасників. Викладена нижче інформація може стати Вам у нагоді під час консультування Клієнтів, які розглядають можливість започаткування свого бізнесу в Угорщині.

 

Відповідно до положень законодавства Угорщини резиденти та нерезиденти Угорщини (як фізичні так і юридичні особи), мають право бути засновниками та учасниками юридичних осіб на території Угорщини.

Законодавство Угорщини визначає наступні організаційно-правові форми господарських товариств:

1. Партнерство з обмеженою відповідальністю (угорською мовою: Betéti társaság (скорочено Bt.)).

2. Товариство з обмеженою відповідальністю (угорською мовою: Korlátolt Felelősségű Társaság (скорочено Kft.)).

3. Акціонерне товариство (угорською мовою: Részvénytársaság (скорочено Rt.), яке може поділятись на відкрите та закрите (угорською мовою відповідно: Nyilvánosan működő részvénytársaság (скорочено Nyrt.) та Zártkörűen működő részvénytársaság (скорочено Zrt.)).

4. Партнерство з необмеженою відповідальністю (угорською мовою: Közkereseti társaság (скорочено Kkt.)).

 

1. Партнерство з обмеженою відповідальністю (Bt.).

Зазвичай цю організаційно-правову форму обирають представники дрібного родинного бізнесу.

Мінімальна кількість засновників Bt. становить 2 особи, з яких одна особа повинна бути внутрішнім засновником, друга особа зовнішнім засновником.

Внутрішній засновник:

- відповідає за зобов’язаннями Bt. не лише в межах своєї частки у статутному капіталі, але й особистим майном;

- представляє юридичну особу у правовідносинах;

- виключно він має право бути Керівником Bt.

Зовнішній засновник:

- відповідає за зобов’язаннями Bt. лише в межах своєї частки у статутному капіталі;

- має право представляє юридичну особу у правовідносинах виключно за наявності довіреності;

- має право на доступ та розпорядження банківськими рахунками юридичної особи, виключно якщо це право для нього закріплено у статуті Bt.

Мінімальний розмір статутного капіталу не передбачений.

Формування статутного капіталу Bt. можливе шляхом внесення засновниками як грошових коштів, так і майна.

2. Товариство з обмеженою відповідальністю (Kft.).

Дана організаційно-правова форма юридичної особи в Угорщині є найбільш поширеною.

Засновники/учасники Kft. несуть відповідальність за зобов’язаннями Kft. виключно в межах своє частки у статутному капіталі.

Законодавство Угорщини не регламентую мінімальну та максимальну кількість засновників Kft., проте визначено мінімальний розмір статутного капіталу, який на сьогодні становить 3000000 HUF (відповідно до курсу HUF/EUR станом на грудень 2018р., приблизно 9523 EUR).

Статутний капітал Kft. може бути сформовано, як грошима так і майном.

Передбачена вимога про те, що 30% статутного капіталу (а це 900000 HUF) обов’язково формується грошовими коштами.

У випадках формування статутного капіталу Kft. на 100% з грошових коштів на дату проведення державної реєстрації юридичної особи, кожний засновник зобов’язаний внести 50% від своєї частки у статутному капіталі Kft.. Наступні 50% часток засновників у статутному капіталі Kft. обов’язково повинні бути внесені протягом 1 року з дати проведення державної реєстрації юридичної особи.

При формуванні статутного капіталу, як грошовими коштами так і майном, грошові кошти повинні бути внесені на дату проведення державної реєстрації юридичної особи, а майно протягом 1 року з дати проведення державної реєстрації юридичної особи.

У випадку формування статутного капіталу Kft. майном, таке майно підлягає обов’язковій оцінці, яку здійснює незалежний експерт.

3. Акціонерні товариства (Rt.).

Кількість акцій та їх номінальна вартість визначається на дату державної реєстрації Rt..

Засновники/учасники несуть відповідальність за зобов’язаннями Rt. в межах належних їм акцій, крім випадків визначених законодавством.

3.1. Відкрите акціонерне товариство (Nyrt.)

Мінімальний розмір статутного капіталу 20000000 HUF (відповідно до курсу HUF/EUR станом на грудень 2018р., приблизно 63492 EUR).

При формуванні статутного капіталу виключно грошовими коштами, засновники на дату проведення державної реєстрації юридичної особи зобов’язанні внести ¼ від розміру статутного капіталу. Формування статутного капіталу повинно бути завершено протягом 1 року з дати проведення державної реєстрації Nyrt..

Не грошова частка засновника у статутному капіталі Nyrt. повина бути внесена до статутного капіталу на дату державної реєстрації юридичної особи виключно у тому випадку, якщо вона становить ¼ від розміру уставного капіталу Nyrt..

3.2. Zártkörűen működő részvénytársaságnak (Zrt.)

Мінімальний розмір статутного капіталу 5000000 HUF (відповідно до курсу HUF/EUR станом на грудень 2018р., приблизно 15837 EUR).

При формуванні статутного капіталу виключно грошовими коштами, засновники на дату проведення державної реєстрації юридичної особи зобов’язанні внести ¼ від розміру статутного капіталу. Формування статутного капіталу повинно бути завершено протягом 1 року з дати проведення державної реєстрації Zrt..

Не грошова частка засновника у статутному капіталі Zrt. повинна бути внесена до статутного капіталу на дату державної реєстрації юридичної особи виключно у тому випадку, якщо вона становить ¼  від розміру уставного капіталу Zrt..

4. Партнерство з необмеженою відповідальністю (Kkt.).

Дана організаційно-правова форма юридичної особи заснована на корпоративному договорі, який укладається між засновниками.

Законодавством визначена мінімальна кількість засновників Kkt. – два засновника.

Вимога щодо обов’язкового мінімального розміру статутного капіталу відсутня.

Засновники відповідають за зобов’язаннями юридичної особи не лише в межах своїх часток, але й особистим майном.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

1. Законодавство Угорщини закріплює виключну компетенцію/монополію адвокатів щодо надання послуг з підготовки установчих документів господарських товариств та їх подальшу подачу до органу державної реєстрації з метою проведення державної реєстрації. Будь-яка інша особа (нотаріус, юрисконсульт) відповідно до положень законодавства Угорщини позбавлена права надавати такі послуги.

2. Державну реєстрацію господарських товариств в Угорщині віднесено до компетенції спеціального реєстраційного суду (Cégbíróság).

Автор публікації: Віктор Ясевін

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл