У справі Леас проти Естонії ЄСПЛ визнав Порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод | НААУ

Головна цитата

Заявник, громадянин Естонії Йоханнес Леас скаржився на порушення його права на справедливий суд з огляду на обмеження йому в доступі до матеріалів спостереження (нагляду) у кримінальному провадженні проти нього. Заявник стверджував, що йому не було надано доступу до всієї інформації, зібраної внаслідок застосування заходів спостереження (нагляду).

Публікація

У справі Леас проти Естонії ЄСПЛ визнав Порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

15:32 Чт 07.03.19 Автор : Олександр Дроздов, Олена Дроздова та Юлія Ісаєва 1578 Переглядів Версія для друку

У справі Леас проти Естонії ЄСПЛ визнав порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

ЄСПЛ ухвалив це рішення 6 березня 2012 року.

Заявник, громадянин Естонії Йоханнес Леас скаржився на порушення його права на справедливий суд з огляду на обмеження йому в доступі до матеріалів спостереження (нагляду) у кримінальному провадженні проти нього. Заявник стверджував, що йому не було надано доступу до всієї інформації, зібраної внаслідок застосування заходів спостереження (нагляду). Згідно з його доводами доступ до інформації про спостереження (нагляд) був необхідним, оскільки, по-перше, сторона захисту бажала зробити свій власний вибір доказів, на які слід посилатися у кримінальному процесі, на додаток до доказів обраних прокурором. По-друге, доступ до інформації дозволив би стороні захисту оцінити законність її отримання, тобто оскаржити допустимість доказів, поданих стороною обвинувачення, тобто заперечити допустимість доказів, поданих стороною обвинувачення

Заявник був підозрюваний у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди, яка полягала у сприянні успішній участі ТОВ у тендерному аукціоні з проведення ремонтних робіт декількох об’єктів, що перебували на балансі місцевої влади. Надалі, прокурором, а пізніше головою суду в різний період часу були надані дозволи на проведення спостереження (нагляду) за заявником та здійснення прослуховування, приховане спостереження та аудіозапис заявника, представників товариства відповідно.

5 липня 2005 року заявник та представник Товариства були затримані в автомобілі заявника. З протоколу затримання також слідувало, що в бардачку автомобіля були знайдені грошові кошти в поліетиленовому пакеті в розмірі ≈5430 ЄВРО. В подальшому, у процесі досудового розслідування, заявник неодноразово вимагав від органів прокуратури файли та записи проведених спостережень, оскільки матеріали справи містили лише окремі факти, які були виокремлені та долучені прокурором в якості доказу винуватості заявника. Однак, прокурор відмовив у наданні такої інформації з огляду на те, що «…це може зашкодити кримінальному провадженню або призвести до кримінального правопорушення». Заявник повторно звернувся до прокуратури та суду з вимогою надати дозволи на спостереження та матеріали спостережень у повному відтворенні. Однак, в кінцевому результаті стороні захисту не вдалося ознайомитися з такими записами.

По завершенню судового розгляду, відносно заявника було ухвалено обвинувальний вирок у вчиненні злочину з одержання неправомірної вигоди. Заявником здійснювались дії щодо оскарження вироку до вищестоящих судів, проте судами такі скарги визнавались необґрунтованими. Враховуючи встановлені обставини по справі, ЄСПЛ було констатовано порушення Конвенції.

Повний текст рішення ЄСПЛ у справі Леас проти Естонії у перекладі Олександра Дроздова, Олени Дроздової та Юлії Ісаєвої

Автор публікації: Олександр Дроздов

Автор публікації: Олена Дроздова

Автор публікації: Юлія Ісаєва

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл