Олексій Фазекош: «Сон розуму породжує чудовиськ», або СТОП 9055 | НААУ

Головна цитата

Так звана реформа, а точніше сказати, псевдореформа чи навіть антиреформа адвокатури досягла своєї кульмінації. І тому вважаю за потрібне написати цю статтю як квінтесенцію всього того, що було мною написано та висловлено в ЗМІ проти прийняття проекту 9055, який ставить під загрозу не лише існування адвокатури як незалежної і самоврядної правозахисної інституції, а й правової держави взагалі.

Публікація

Олексій Фазекош: «Сон розуму породжує чудовиськ», або СТОП 9055

12:39 Ср 05.12.18 Автор : Олексій Фазекош 2274 Переглядів Версія для друку

Моє улюблене іспанське прислів’я «El sueño de la razón produce monstruos», як і однойменна відома гравюра Франсиско Гойї («Сон розуму породжує чудовиськ») з циклу сатири «Лос Капрікос», як ніколи влучно характеризує загальний фон того, що відбувається навколо законопроекту №9055 в останні дні, чи навіть години.

Так звана реформа, а точніше сказати, псевдореформа чи навіть антиреформа адвокатури досягла своєї кульмінації. І тому вважаю за потрібне написати цю статтю як квінтесенцію всього того, що було мною написано та висловлено в ЗМІ проти прийняття проекту 9055, який ставить під загрозу не лише існування адвокатури як незалежної і самоврядної правозахисної інституції, а й правової держави взагалі.

Впевнений, що мою думку про те, що сьогодні відбувається відвертий наступ на елементарне розуміння ролі правозахисного інституту в демократичній державі, підтримує дуже багато адвокатів, адже всі ми є свідками прямого тиску, залякування та «візантійщини» з боку влади на адресу юридичної спільноти.

Задля досягнення своїх меркантильних інтересів в Адміністрації Президента не гребують нічим: тут вам і маніпулювання зі ЗМІ, й «підключення» грантових організацій й активістів, й звернення від фейкових адвокатів та «ведучих юристів» (невідомо, правда, хто їх такими визначив, як і не зрозуміло, куди ж вони ведуть).

Апогеєм цинізму влади стали сьогоднішні ігрища навколо Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, який банально «перегнули через коліно». А як інакше можна назвати ситуацію, коли засідання Комітету, анонсоване на 5 грудня, раптом розпочали 4 грудня. А коли з першого разу не «добрали» 1 голос, то зробили «повторне переголосування» членів Комітету. Звісно й очевидно, що прийняте в такий спосіб рішення Комітету жодним чином не може вплинути на вдале проходження проекту №9055 через парламент. Скоріше, навпаки, за цей токсичний, скандальний законопроект взагалі не буде голосувати ніхто, адже всім зрозуміло, що насправді відбувається навколо нього і яку загрозу він несе для держави.

 

Виджет Відео з Youtube: Фазекош до народних депутатів про знищення адвокатури

 

Тим не менш, автори псевдо реформи не заспокоюються, і продовжують «робити свою чорну справу» в шаленому темпі й ритмі, під захоплене улюлюкання своїх прихильників.

Вони ще, може, й не п’ють шампанське, але вже точно приміряють «нові» посади. Чого далеко за прикладом ходити, он той же Денис Бугай вже написав у себе у Фейсбук: «Особливі слова вдячності, авторитетним колегам, які знайшли можливість долучитися до засідання та прямо заявити свою думку щодо #9055! Далі буде... далі буде #моя_нова_адвокатура». Ось так прямо й заявив - МОЯ адвокатура, наче це якась чергова фірма, яку можна купити, очолити чи просто рейдернути. Навряд чи після цих слів ще треба комусь доводити, які справжні цілі у реформаторів.

Але є один нюанс, на який мені не байдуже, і на який я хочу звернути увагу.

ВСЯ інформація про те, який гарний проект 9055, побудована на брехні й на маніпулюванні.

Я не знаю, про що думають люди, коли зраджують своїх знайомих. Можливо, вони просто ні про що не думають. Це скоріше за все. Просто зраджують по інерції, бездумно, безвідповідально. Важко уявити, як так можна, але ж саме так воно і відбувається. Але зрадити свою Професію, свою Конституцію, а відтак і свій Народ можна тільки з певними намірами. І тут вже не важливо, що саме змушує зраджувати і брехати - хворобливі амбіції чи бажання досягти успіху. Але це так по-ідіотськи. Ну хіба можна вважати успіх успіхом, коли він побудований на зраді? І хіба може людина бути щасливою, якщо для цього їй потрібно постійно брехати? Абсурд. Тим не менш, християнська релігія вчить, що зради й брехню потрібно прощати. Щоправда, в цьому твердженні все далеко не так просто – воно наче кличе роздумувати над собою, щоб відкрити саме той істинний зміст, який був закладений у нього самим засновником цієї релігії Ісусом Христом. А полягає цей зміст у тому, що брехню й зраду потрібно не лише простити, але й виправити, викорінити, знищити. І за це варто боротися, не шкодуючи власних сил!

І особисто я можу сказати про брехню навколо проекту 9055, кожному, хто на це заслуговує.

Давайте подивимось, хто сьогодні був в Комітеті правосуддя й так голосно казав, що адвокати обома руками «за» реформу. Це – Денис Бугай, Андрій Вишневський, Олексій Кот, Дмитро Остапенко, Тетяна Ющенко, Сергій Боярчуков, Олексій Філатов, Зоя Ярош та декілька інших осіб. І всі вони позиціонували рішення Комітету як перемогу і таке інше. А тепер придивимось трохи уважніше до кожного з них.

Адвокати Бугай, Вишневський та Ющенко пов’язані між собою програмою «Адвокат Майбутнього», яка фінансується саме Бугаєм. Наявність Сергія Боярчукова взагалі була потрібна саме сьогодні в Комітеті через те, що доповідачем по законопроекту №9055 був саме його партнер по ЮФ «Алєксєєв, Боярчуков та партнери», а нині народний депутат Сергій Алєксєєв. До речі, побачивши вчора, хто доповідач по «проекту», я вже здогадувався, що Комітет «нагнуть». Але йдемо далі - Олексій Кот завжди і всюди позиціонує себе як член Ради з питань судової реформи, тієї самої яку й очолював Олексій Філатов, головний натхненник цієї адвокатсько-реформаторської вакханалії. Тобто всі ці люди – не випадкові «в реформі», а пов’язані між собою дійові особи. І це до речі, вони самі довели, опублікувавши отой самий лист партнерів юрфірм на підтримку проекту 9055 від 30 листопада 2018 року.

Розкриваємо лист і дивимось на підписантів, а там усі знайомі обличчя: Сергій Боярчуков, Денис Бугай, Андрій Вишневський (разом з партнером по фірмі), Олексій Кот (і ще 5 осіб з юрфірми «Антіка», яку він очолює), керуючий партнер «Дубинський і Ошарова», де віднедавна працює і Тетяна Ющенко, Євген Кубко (партнер фірми «Салком», де довгий час працював Олексій Кот, поки не створив юрфірму поверхом нижче) та ще декілька адвокатів (Юліан Хорунжий, Артем Стоянов, Андрій Романчук, Амінат Сулейманова, Ірина Назарова), які давно і ретельно розбудовують Асоціацію правників України, почесним президентом якої є той самий Денис Бугай, який вже чекає не начекається на СВОЮ нову адвокатуру. Все! Коло замкнулось. Тобто і лист від «провідних» юрфірм, і «підтримка більшості адвокатів» - це все ініціативи АПУ, яку на свій розсуд «використовує» старший брат - АП. А коли громадська організація, до якої входять окрім адвокатів ще тисячі не-адвокатів, заявляє про підтримку проекту 9055 зі сторони «більшості» адвокатів, оце й є ота брехня й маніпулювання, про які я говорив вище.

Саме цікаве те, що всі ці шановні «провідні» адвокати, яких як на мотузці «ведуть» в АП (вчора у статті Петра Немеша вже згадувалось про те, що Олексій Філатов так натиснув на журналістів, що ті відверто «злили» інфу, хто саме їм замовив «звернення» великих до депутатів), навіть не дуже обтяжують себе аргументацією, а чому вони так ретельно обстоюють проект 9055.

Вони лише як мантру повторюють «темники» з Адміністрації Президента:

- підвищення ролі адвокатури в нашому суспільстві,

- прозорість обрання та діяльності органів адвокатського самоврядування,

- збалансована система дисциплінарної відповідальності адвоката,

- доступ до реєстрів.

І це власне й є усі «позитиви» проекту. А ні, ще окремі активісти кажуть про «необхідність забезпечити незалежне адміністрування Єдиного реєстру адвокатів України». Це вже точно «рука» Інни Рафальської, яка ніяк не може «протягнути» в Реєстр усіх отих фейкових адвокатів, яким встигла навидавати «посвідчення» її громадська організація.

Але ж правда в тому, що окрім доступу до Реєстрів, усі інші тези – теж брехня й маніпуляція.

Так, вже сьогодні 10 депутатів Верховної Ради звернулися до голови парламенту Андрія Парубія з проханням не включати до порядку денного парламенту законопроект №9055 про адвокатуру та адвокатську діяльність, автором якого є Президент Петро Порошенко, через те, що він містить безліч корупційних ризиків. Про це, зокрема, йдеться у депутатському зверненні, копію якого мають Українські Новини.

Депутати зазначають, що комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції у рамках засідання 21.11.18 прийняв рішення, яким визнав цей законопроект корупціогенним. Депутати вважають, що законопроект №9055 містить низку корупційних ризиків, у тому числі в порядку доступу до професії, проведення кваліфікованого іспиту, подачі адвокатських запитів (зловживання права на адвокатський запит). Також законопроект містить корупційні ризики в питаннях суміщення адвокатської діяльності.

Щойно мені стало відомо, що Заслужені юристи України з УСІХ регіонів держави (а не тільки з «провідного» офісу АПУ під пильним оком Д.Бугая) направили звернення до народних депутатів з проханням не підтримувати проект 9055  як такий, що не відповідає потребам розвитку правосуддя, підпорядковує пересічного адвоката органам слідства, а всю систему адвокатського самоврядування – виконавчій владі.

Не стоїть осторонь цих доленосних процесів в державі й моє рідне Закарпаття.

Щойно на адресу голови ВР А.В. Парубія був відправлений лист від адвокатів Закарпатської області, Заслужених юристів України, які звернулись із закликом докорінно розібратись у ситуації навколо так званої реформи адвокатури, яку пов’язують з прийняттям законопроекту №9055 “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” від 6 вересня 2018 року. «Ми категорично стверджуємо, що в разі прийняття цього законопроекту відбудеться цинічне порушення конституційних прав громадян, руйнація єдиного правозахисного інституту в Україні, скочування країни у правовий безлад, юридичну тиранію і правоохоронний хаос», - пишуть закарпатці.

Справжні адвокати жахаються того, що у разі проведення такої реформи відбудеться повернення у «єжово-беріївські» часи, коли присутність адвоката у суді була чимось зайвим, таким що не мало жодного сенсу.  Законопроект №9055 – це прямий шлях до нехтування демократичними принципами, знищення правової держави, встановлення авторитаризму й правового свавілля в Україні. Бо по суті відбудеться те, що адвокатська діяльність стане кримінально караною сама по собі, а відтак не буде здійснюватися безперешкодно і незалежно, як це передбачено всіма міжнародними стандартами — від Основних принципів ООН про роль юристів до професійних правничих міжнародних організацій та власне Ради Європи. Адвокат буде обирати — або ризикувати притягненням до відповідальності (в тому числі і втратити право на практику), або виконувати декоративну функцію, утримуючись від жодних зауважень до прокурора чи судді.

Однак навіть відносно такої «декоративної» моделі адвокатури автори реформи бояться втратити важелі впливу, й у Перехідних Положенням до законопроекту фактично виписують механізм блокування права кожного громадянина на вільний вибір захисника, як те чітко прописано в ст.59 Конституції України. В разі прийняття законопроекту №9055 будуть створюватись усі законодавчі передумови для того, щоб слідчий або прокурор на власний розсуд вирішував, який адвокат буде захищати того чи іншого обвинуваченого. Не потрібно ніяких юридичних знань, аби чітко уявити, до чого це призведе.

І голос адвокатів він вже висловлений неодноразово, й звучить чітко: недолуга реформа адвокатури є брехливою й неконституційною по своїй суті. Й ті, хто її «пропихує» - не агенти змін, а провокатори й маніпулятори.

Вони ж навіть у чесну дискусію бояться вступати.

Відкриваю будь-який їх текст і читаю: законопроект потрібен, бо він забороняє адвокатам надавати правничу допомогу одночасно двом клієнтам зі взаємовиключними інтересами або у справі іншої сторони. Ну так за це й сьогодні регіональні КДКА позбавляють свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Або: Якщо адвокат мене зрадить, чи понесе він за це відповідальність? Або: Розповідати правду адвокату, це … безпечно? Або: Якщо моя справа токсична і на адвоката тиснутимуть, подаючи скарги, чи зможе захиститись чи кине мене?

Це що за дитячі жарти такі? Це на кого розраховано? На студентів вузів, які перший раз почули про юриспруденцію? Шановні, ми не в ігри бавимось, зрозумійте! Мова йде про порушення Основних засад Конституції, які полягають в тому, що: 1) слідчий буде «міняти» адвоката, коли схоче; 2) прокурор ініціюватиме «дисциплінарне» провадження проти адвоката, який «багато базікає» в процесі; 3) суддя взагалі буде робити з адвокатом, все що завгодно, бо відтепер реформатори хочуть прописати прямо в присязі адвоката тезу про ідеологією служіння судовій владі.

Чому жоден з «АПУ»-шних героїв не пише про те, що порушення рівності учасників судового процесу посилить ”кастовість” суддів і непрозорість правосуддя? А проект 9055 чітко прописує умови для того, щоб суддя за невизначеними критеріями застосовував до адвоката санкції за зловживання процесуальним правами. Таким чином, суддя отримує невиправдану перевагу і можливість тиснути на сторону захисту, але реформаторам на те байдуже, а, може, навпаки, саме того вони й хочуть.

І вже відверто шокує той факт, що законопроект 9055 надзвичайно лояльно ставиться до можливого залучення адвоката до конфіденційного співробітництва з правоохоронцями… тут взагалі без коментарів.

Якщо хтось не розуміє, то я скажу як воно є: адвокатура за проектом 9055 стане тінню прокуратури й посіпакою суду. А згодом, наповнена вихідцями з прокуратури та судів, заангажована до співпраці з правоохоронцями, корумпована та затиснута між свавіллям судді та порушеннями з боку прокуратури, вона стане останнім щаблем до перетворення країни на диктатуру.

Це обман європейських партнерів, яким розповідають про реформи, а роблять зміцнення режиму за рахунок силових структур, залежних судів, спроб поставити під контроль адвокатуру та залякати громадян.

Я вже повторював багато разів, але маю донести до народних депутатів ще раз одну просту істину.

Проект 9055 замість того, аби посилювати захист прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, опікується зовсім іншим – нівелює право громадян на захист, дрібнить адвокатуру на феодальні князівства, спрощує доступ для професії державним службовцям й представникам репресивного апарату держави. Це питання не «інтересу» адвокатів — це питання подальшого функціонування України як правової держави!

Це питання існування Демократії в Україні як такої.

Якщо це усвідомити, то жодних питань, як саме треба голосувати за цей проект ні у кого не виникатиме. Переконаний, депутатами буде зроблений єдиний правильний вибір – вибір не тільки на користь Української Адвокатури, але й на користь Української правової держави, демократичних цінностей та Української нації.

Стоп 9055!

Стаття опублікована на сайті "ZRADA"

Автор публікації: Олексій Фазекош

 

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл