В Ужгороді близько 200 адвокатів взяли участь у форумі проти кулуарних змін профільного законодавства | НААУ

Головна цитата

28 жовтня в конференц-залі Ужгородського національного університету відбувся форум адвокатів Закарпаття, в якому взяло участь близько двохсот адвокатів з всієї Закарпатської області. Основною причиною скликання Радою адвокатів Закарпатської області форуму адвокатів краю стали спроби в кулуарний спосіб, без обговорення і узгодження з адвокатською спільнотою реформувати профільне законодавство.

Публікація

В Ужгороді близько 200 адвокатів взяли участь у форумі проти кулуарних змін профільного законодавства

15:29 Пн 30.10.17 Автор : Олексій Фазекош 2123 Переглядів Версія для друку

28 жовтня в конференц-залі Ужгородського національного університету відбувся форум адвокатів Закарпаття, в якому взяло участь близько двохсот адвокатів з всієї Закарпатської області.

Основною причиною скликання Радою адвокатів Закарпатської області форуму адвокатів краю стали спроби в кулуарний спосіб, без обговорення і узгодження з адвокатською спільнотою реформувати профільне законодавство.

Хоча, підготовлений Робочою групою цей законопроект не був опублікований та доведений до відома ні Національної асоціації адвокатів України, ні Спілки адвокатів України, яка є найбільшою громадською організацією, що об’єднує адвокатів, його загальні тенденції стали зрозумілі після інтерв’ю членів Робочої групи, а саме президента Асоціації правників України Андрія Стельмащука та Андрія Вишневського і Зої Ярош, що були опубліковані в засобах масової інформації. Аналіз цих виступів спонукав учасників форуму адвокатів Закарпаття висловити по ряду позицій, що пропонуються, різко критичну точку зору. Адвокатська спільнота Закарпаття вважає неприпустимими пропозиції, які пропонуються, а саме:

1. Прийняття кваліфікаційних іспитів виключно Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури, регіональні кваліфікаційні палати будуть тільки приймати документи та проводити співбесіди, і це при тому, що скласти кваліфікаційний іспит матимуть право виключно тільки ті, хто працювали два роки помічниками адвокатів, крім суддів у відставці. І це все пропонується здійснити в умовах запровадження монополії на правові послуги, що за реалізації такої моделі унеможливить фактично доступ до професії протягом двох років масі правників, які своїм фаховим рівнем мають всі підстави здобути статус адвоката, отже нанесе нищівний удар по розвитку всієї правової системи нашої держави. 

2. Абсолютно неприпустимим є також пропозиція, викладена в інтерв’ю Андрія Стельмащука в газеті «Закон і Бізнес» про переатестацію всіх адвокатів.  Учасники форуму адвокатів Закарпаття вважають такі пропозиції шкідливими для розвитку всієї української адвокатури, а тому вони не є прийнятними, адже адвокатура це незалежний правозахисний інститут, це не судді і не прокурори, і сам ринок юридичних послуг з часом проведе природнім способом селекцію, відсіявши непрофесіоналів. 

3. Учасники форуму та виступаючі на ньому, а саме члени Ради адвокатів Закарпатської області Олександр Попович, Тетяна Безега, заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів Ради адвокатів Закарпатської області Володимир Жилкін, були категоричні у своїх виступах, що нині чинний Закон приймався майже 10 років і здійснювати поспішне псевдореформування без обговорення та врахування позиції адвокатської спільноти є неприпустимим. На законних підставах і в законний спосіб нещодавно обрані загальнонаціональні та регіональні органи адвокатського самоврядування, і їх обрання було наслідком законного та демократичного волевиявлення всіх адвокатів України. Аксіомою є, що закон не має зворотної сили і вони мають пропрацювати свою каденцію. Натомість, у публічних виступах, про які вже заявлялось,  ініціаторів дефектного псевдореформування адвокатури лунають твердження про нездатність адвокатів нашої країни самостійно вирішувати свої внутрішньо організаційні питання і, як наслідок, приводиться теза про те, що держава повинна втрутитись в цей процес. Учасники форуму адвокатів Закарпаття звертають увагу на те, що такі ідеї носять махрово-нігілістичний характер, суперечать європейському баченню адвокатури як незалежного правозахисного інституту, базовим принципом діяльності якого є незалежність і самоврядність, за якої неприпустимим є будь-які спроби держави втрутитись в його діяльність та регламентувати її поза межами потреб цієї самоврядної професійної організації, яка на загальнонаціональному рівні об’єднується в Національну асоціацію адвокатів України. 

У своєму виступі на форумі адвокатів краю Голова Ради адвокатів Закарпатської області, Голова Закарпатського відділення САУ зазначив: «Ми розуміємо хто стоїть за ідеями в такий спосіб і так дефектно здійснити псевдореформу адвокатури. Але хотів би зазначити, що якщо хтось сподівається, що вітчизняна адвокатура нездатна захистити свої законні права та інтереси самоврядного правозахисного інституту, то він сильно помиляється. До нас на форум надійшла інформація майже з всіх регіонів України по підтримці нашої позиції, за якої ми висловлюємо у разі спроб в кулуарний спосіб реформувати адвокатуру без врахування думки самих адвокатів до рішучих дій. Тому від імені учасників форуму заявляємо, що ми не дозволимо такого псевдореформування, наслідком якого стане повне знищення інституту адвокатури на Україні, як незалежної, самоврядної, правозахисної організації. Звертаємось за підтримкою і закликом до активної публічної позиції та рішучих дій до всіх адвокатів України, керівництва Національної асоціації адвокатів України, яка їх всіх об’єднує, керівництва Спілки адвокатів України, як найбільшої громадської організації на Україні, що об’єднує адвокатів, доводимо нашу позицію до Президента України Петра Порошенка із закликом невідкладно втрутитись та не допустити прийняття такого дефектного профільного законопроекту, який знищить українську адвокатуру. Учасники форуму також звернулися до Верховної Ради України, всіх її депутатів, як виразників інтересів українського народу про те, що адвокатура є невід’ємною складовою правової системи нашої держави і таке її псевдореформування знищить можливість існування правової системи в нашій державі, її демократичні цінності та європейський вибір». 

Така позиція учасників форуму, який виражає точку зору всіх адвокатів Закарпаття, була оформлена резолюцією, яка буде надіслана на адресу Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Голови Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України Лідії Ізовітової та Президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова.

Стаття "В Ужгороді близько 200 адвокатів взяли участь у форумі проти кулуарних змін профільного законодавства (ФОТО, ВІДЕО)" опублікована у Інтернет-виданні «Закарпаття онлайн Beta»

Автор публікації: Олексій Фазекош

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл