Як українському адвокату за кордоном платити податки | НААУ

Як українському адвокату за кордоном платити податки

За кордоном
16:47 Пн 14.10.24 1998 Переглядів
Версія для друку

Через війну в Україні чимало адвокатів виїхали за кордон та почали вести діяльність у європейських країнах. Що слід знати у питанні оподаткування діяльності, як визначати податкове резидентство?

Відповіді на ці та інші питання адвокати дали на вебінарі, організованому Комітетом Національної асоціації адвокатів України з питань митного та податкового права.

Польща

Питання визначення податкового резидентства адвоката у випадку його проживання в Польщі більше ніж 186 днів та умови, за яких особа буде вважатися податковим резидентом Польщі, а коли – податковим резидентом України, розглянула секретар Комітету з питань митного та податкового права Ганна Леус.

Вона назвала такі основні правила визначення податкового резидентства фізичної особи:

- особа вважається резидентом держави, де вона має постійне житло. Якщо вона має постійне житло в обох країнах, людина вважається резидентом тієї держави, де має найбільш тісні особисті й економічні зв’язки (центр життєвих інтересів);

- у разі, коли держава, в якій особа має центр життєвих інтересів не може бути визначена, або коли вона не має постійного житла в жодній з країн, особа вважається резидентом тієї держави, де звичайно проживає;

 - якщо особа звичайно проживає в обох країнах або коли вона звичайно не проживає в жодній з них, людина вважається резидентом тієї держави, громадянином якої вона є;

 - якщо особа є громадянином обох держав або коли вона не є громадянином жодної з них, компетентні органи держав вирішують це питання за взаємною згодою.

У випадку визнання особи податковим резидентом України доходи, отримані в Польщі, підлягають зазначенню у податковій звітності та оподаткуванню в Україні як іноземні доходи з урахуванням Конвенції про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень. Аналогічно при визнанні особи податковим резидентом Польщі доходи, отримані в Україні, мають бути відображені в польській податковій звітності.

Угорщина

Представник НААУ в Угорщині Віктор Ясевін зауважив, що професійна діяльність українських адвокатів на території цієї країни може здійснюватися у двох формах:

1) в статусі угорського адвоката або іноземного юридичного консультанта, набутого відповідно до Закону Угорщини «Про адвокатську діяльність»;

2) продовження професійної діяльності в Україні дистанційно як український адвокат.

В обох випадках податкові органи України розглядатимуть адвоката як податкового резидента України. А перебування в Угорщині більше 183 днів протягом року автоматично робить українця ще й податковим резидентом Угорщини.

Для вирішення проблеми подвійного резидентства, між Україною та Угорською Республікою було підписано Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень. Ст. 14 цієї Конвенції визначено, що дохід, який одержується резидентом однієї Договірної держави щодо професійних послуг чи іншої діяльності незалежного характеру, оподатковується тільки в цій Державі, за винятком випадку, коли він володіє регулярно доступною постійною базою в другій Договірній державі з метою проведення цієї діяльності. Якщо у нього є така постійна база, дохід може оподатковуватися у другій Договірній державі, але тільки стосовно доходу, що приписується до цієї постійної бази.

Велика Британія

Представник НААУ в Шотландії, Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Олександр Черних наголосив на тому, що

У Сполученому Королівстві українські адвокати можуть практикувати під власним титулом «адвокат», - розповів представник НААУ у цій країні Олександр Черних, який послався на відповідні роз'яснення Юридичного товариства та Органу з регулювання діяльності солісіторів. Водночас, існують певні обмеження на галузі і форми надання правничої допомоги.

Усі громадяни України, які перебувають на території Великої Британї понад 183 дні, вважаються податковими резидентами і у разі провадження діяльності як самозайнята особа (self-employed) мають подавати щороку звіт за період з 06 квітня попереднього року по 05 квітня поточного. Реєстрація самозайнятої особи відбувається через сайт GOV.UK і особа має проконтролювати отримання UTR-коду, за яким вона потім подає звіти.

Доходи в Україні треба теж декларувати як доходи за кордоном і відображати їх за курсом на день отримання доходу. Декларуванню підлягають усі доходи в сумі понад 1000 фунтів. Доходи до суми 12570 в рік не оподатковуються, з доходів понад цю суму необхідно сплатити 20 % і суму 40 % з доходів понад 50 270 фунтів до 125140 фунтів на рік. Суми вище оподатковуються за ставкою 45 %. Перевага системи оподаткування самозайнятих осіб полягає у тому, що можливо відносити на витрати бізнес-відрядження, витрати на оплату комунальних платежів, придбання техніки та забезпечення діяльності адвоката.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Електронний ордер пропонують закріпити на рівні закону

Ордер може бути згенерований у «Особистому кабінеті адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та бути підписаний шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката.

15:32 Вт 15.10.24 111

Cудова практика

Низька якість правничої допомоги порушила право на справедливий…

Правнича допомога, надана заявниці, була явно недостатньою. Недоліки такої допомоги завдали шкоду особі з огляду на відсутність у неї можливості виправити чи будь-яким чином зменшити негативний вплив такої допомоги на результат провадження.

9:56 Вт 15.10.24 545

За кордоном

Як українському адвокату за кордоном платити податки

Через війну в Україні чимало адвокатів виїхали за кордон та почали вести діяльність у європейських країнах. Що слід знати у питанні оподаткування діяльності, як визначати податкове резидентство?

16:47 Пн 14.10.24 1999

Навчання

Змінено Порядок підвищення кваліфікації адвокатів

Адвокати, діяльність яких була зупинена через набрання законної сили вироком або накладення дисциплінарного стягнення, зобов’язані постійно підвищувати свій професійний рівень (професійну кваліфікацію). Аби такі адвокати після відновлення діяльності були готові здійснювати на належному професійному рівні захист, надавати правничу допомогу, а також виконувати свої професійні обов’язки.

15:43 Пн 14.10.24 1803

Війна

В.Гвоздій розповів фінським колегам про досвід діяльності…

Фінляндія, яка має близько 1300 км сухопутного кордону з Росією, у квітні 2023 року вступила до НАТО. Втім межування з агресивним сусідом очевидно залишає актуальними ризики конфлікту і навіть війни. Тому фінські адвокати цікавляться досвідом українських колег з організації роботи в умовах воєнного стану.

20:16 Пт 11.10.24 5120

Доступ до професії

Освітянам і студентам розповіли про становлення та традиції…

Науково-методичний Центр досліджень адвокатури і права НААУ розпочав співпрацю з Національною академією педагогічних наук України. Першим спільним заходом двох інституцій став вебінар для викладачів та студентів.

11:26 Пт 11.10.24 5566

Самоврядування

Як має діяти КДКА, якщо суд скасував її рішення у дисциплінарній…

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону продовжує розглядати дисциплінарну скаргу після скасування судом рішення КДКА по суті дисциплінарної справи, якщо рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката є діючим.

14:56 Чт 10.10.24 5622

Дискусія

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

12:09 Чт 10.10.24 2356

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл