Обмеження доступу до реєстрів не має порушувати прав третіх осіб | НААУ

Обмеження доступу до реєстрів не має порушувати прав третіх осіб

Законодавство
11:08 Пн 16.09.24 1025 Переглядів
Версія для друку

Критерії та механізм обмеження під час воєнного стану доступу до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, повинні виключати можливість порушення прав третіх осіб.

На це звернув увагу Комітет НААУ з питань цивільного права та процесу у зауваженнях і пропозиціях до проекту Закону №11533 від 29.08.2024 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей надання відомостей публічних електронних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, та деяких інших публічних електронних реєстрів».

Автори ініціативи зокрема звертають увагу на те, що реєстри прав інтелектуальної власності містять відомості щодо об’єктів інтелектуальної власності (винаходів, корисних моделей, промислових зразків, тощо), пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, які становлять підвищений інтерес ворога під час ведення воєнних дій.

Тому пропонується у законах «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів», «Про авторське право і суміжні права» передбачити, що, доступ фізичних та юридичних осіб до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності про державну реєстрацію прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, може бути обмежено на період дії воєнного стану в Україні.

Доступ обмежуватиметься за заявою власника патенту, промислового зразка, свідоцтва на торговельну марку, суб’єкта авторського права на твір.

При цьому, звертають увагу у НААУ, контролю з боку держави за тим, чи дійсно належить зазначений об’єкт до сфер, пов’язаних з національною безпекою та обороною, законопроект не пропонує. Водночас, визначення понять «оборона України» та «національна безпека» у законах «Про оборону України», «Про національну безпеку України» є настільки широкими, що до них можна віднести будь-який об’єкт інтелектуальної власності.

Таким чином, для недобросовісного власника об’єкта інтелектуальної власності вникає можливість приховувати факт реєстрації прав на об’єкт з метою уникнення його поділу або поділу доходів, які він буде отримувати від його застосування і на які матимуть право інші учасники цивільних відносин, наприклад, підприємство, на якому особа працює, другий з подружжя, співавтори.

Наявність цього ризику, переконані в комітеті НААУ, вимагає більш детального нормативно-правового регулювання з метою запобігання порушенню прав третіх осіб.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Цивільне право та процес: оприлюднено дайджест судової практики

Дайджест судової практики у сфері цивільного права та процесу за I півріччя 2024 року оприлюднений на сайті Національної асоціації адвокатів України.

14:32 Пн 16.09.24 914

Законодавство

Обмеження доступу до реєстрів не має порушувати прав третіх осіб

Критерії та механізм обмеження під час воєнного стану доступу до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, повинні виключати можливість порушення прав третіх осіб.

11:08 Пн 16.09.24 1026

Дискусія

Проблеми стягнення в Україні віртуальних активів обговорили…

Україна, хоча і посіла пʼяте місце серед 154 країн світу в рейтингу глобального індексу впровадження криптовалют, вона досі не має законодавчого регулювання цієї галузі. Ухвалений на початку 2022 року Закон «Про віртуальні активи» так і не набрав чинності, оскільки був ветований Президентом.

18:27 Пт 13.09.24 5087

Законодавство

Для безпеки і здоров’я працівників інспекційні відвідування…

Поняття «інспекційне відвідування» як захід державного контролю відсутнє у міжнародно-правових актах з питань, які стосуються за додержання безпеки та захисту здоров’я працівників.

15:11 Пт 13.09.24 5267

Гарантії діяльності

Роботу над Конвенцією про захист адвокатської професії завершено

У Раді Європи підготували фінальний текст проекту Конвенції про захист адвокатської професії - першого у світі документу, що закладає міжнародні стандарти захисту адвокатів, гарантує їхню незалежність і захищає від ризиків, пов'язаних з виконанням професійних обов'язків.

10:33 Пт 13.09.24 6011

Законодавство

Як у ЦК уточнити віндикаційні та негаторні вимоги?

Відповідно до ст. 387 ЦК власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Коли ж існують перешкоди у здійсненні права користування та розпоряджання своїм майном, власник має право вимагати їх усунення (ст. 391 ЦК).

16:43 Чт 12.09.24 6704

Cудова практика

Правила стягнення витрат на професійну правничу допомогу нагадали…

Податкова програла спір, ініційований підприємством, про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень. Одночасно суд стягнув з відповідача витрати на професійну правничу допомогу. З оскарженням таких рішень держорган дістався касаційної інстанції.

11:36 Ср 11.09.24 8261

Підтримка

У НААУ вивчають додаткові можливості підтримки адвокатів

Повномасштабне вторгнення серйозно вплинуло на психічне здоров'я всіх українців. Певні вразливі групи, що найбільше зазнали впливу війни на особисте і професійне життя, є і серед адвокатів.

17:03 Вт 10.09.24 8966

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл