Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та прокурорів? | НААУ

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та прокурорів?

Етика
14:37 Чт 18.04.24 8274 Переглядів
Версія для друку

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

В Україні стартував курс Програми Ради Європи HELP (Human Rights Education for Legal Professionals): «Етика для суддів, прокурорів та адвокатів». Він покликаний визначити ключові концепції юридичних професій та зрозуміти спільні цінності, етичні принципи та чесноти. Лекторами виступають фахівці Національної школи суддів України, Вищої школи адвокатури, та Тренінгового центру прокурорів України.

Участь у відкритті проекту взяли представники Національної асоціації адвокатів України.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернула увагу на проблему різного розуміння і застосування суддями, адвокатами і прокурорами одних і тих норм матеріального права, процесуального права. Саме тому адвокатура пропонувала проводити спільні заняття. Але ці звернення довгий час не знаходять відгуку. Але необхідність спільних дій у цьому напрямі підтверджує Конституція, яка згадує ці три професії, відповідальні за правосуддя в Україні, у розділі VIII. Тому потреба в об’єднанні зусиль щодо опрацювання питань етики є природньою. Відтак і цей курс програми HELP - надзвичайно актуальний. 

Різні завдання інституцій, які діють в системі  правосуддя, та різні за змістом присяги професійників, - чи зумовлюють вони відмінності у правилах поведінки їх представників?  Чи може етика будуватись на однакових засадах, або слід чітко розмежовувати етику для прокурорів, етику для суддів та етику для адвокатів? На думку Л.Ізовітової, потрібно шукати щось спільне.

Окремо вона наголосила на небезпечній тенденції впливу політичних сил і медійного поля на поведінку суддів, адвокатів і прокурорів у конкретних провадженнях. І це катастрофічно як для правосуддя, так і в аспекті захисту прав людини, оскільки впливає на базовий принцип - незалежність діяльності.

Л.Ізовітова пригадала, що у вересні 2018 року Рада суддів, Рада прокурорів та Національна асоціація адвокатів України підписали резолюцію «Професійна етика правосуддя». Але спроба знайти консенсус залишилася лише благими намірами. Тож вона висловила сподівання, що сьогоднішній курс стане практичним кроком до порозуміння заради спільної мети – справедливого правосуддя в нашій державі.

На первинну мету створення усіх етичних правил (Правила адвокатської етики, Кодекс професійної етики та поведінки прокурорів, Кодекс суддівської етики) звернула увагу член РАУ від Рівненської області Ганна Лазарчук. Вона наголосила, що ці правила існують не стільки для захисту професійних прав, скільки для людини: обвинуваченого або підозрюваного, якщо йдеться про кримінальний процес, або позивача чи відповідача - у цивільному провадженні. Найголовніше – це людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека.  І ми діємо, виконуємо свої професійні обов'язки для того, аби утвердити цю найвищу соціальну цінність.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 854

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 993

Доступ до професії

Адвокати змінюють хід історії, нагадали у Центрі досліджень…

В рамках меморандумів про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та провідними вищими навчальними закладами країни, Центр досліджень адвокатури і права НААУ продовжує просвітницьку роботу.

11:46 Ср 01.05.24 1004

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникає з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 3075

За кордоном

Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката -…

Цього місяця у Сан-Дієго (США) Американська асоціація юристів (American Bar Association, АВА) провела щорічну весняну конференцію на тему «Оволодіння майбутнім: революціонізація вирішення спорів у динамічному світі».

14:19 Вт 30.04.24 2374

Самоврядування

Адвокатура має не тільки виглядати, але і діяти незалежно, - IBA

«За роки мого знайомства з Україною, можу з упевненістю сказати, що Національна асоціація адвокатів України добре представляє українську адвокатську спільноту на міжнародній арені. Адвокати, з якими я тут зустрічаюся, мають дуже високий рівень».

12:42 Вт 30.04.24 2505

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 3429

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 6947

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл