Цивільне право: на що звертав увагу ВС у II півріччі 2023 року? | НААУ

Цивільне право: на що звертав увагу ВС у II півріччі 2023 року?

Cудова практика
10:00 Вт 30.01.24 3313 Переглядів
Версія для друку

Розміщення фото у соціальній мережі без обмеження кола користувачів, які переглядають фото, вважається наданням мовчазної згоди на використання такого фото іншими особами.

Про це, зокрема, йдеться у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду. Судову практику ВС у сфері цивільного права та процесу за II півріччя 2023 року зібрав у дайджест Комітет НААУ з питань цивільного права та процесу.

Так, ВС вказує на те, що за загальним правилом фотографія, на якій зображено фізичну особу, може бути публічно показана, відтворена або розповсюджена тільки за згодою фізичної особи.

Законодавство не визначає, як має бути оформлена згода людини на використання фотографії з її зображенням. Така згода може бути надана у письмовому вигляді, усно або у формі мовчазної згоди.

Мовчазна згода може проявлятися в тому, що людина знала і бачила, що її знімають на фото чи відео, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок, а також у випадку самостійного розміщення фото чи відеозображення для необмеженого кола користувачів і без зазначення про існування авторських чи суміжних прав на них.

Верховний Суд вважає, що поширення або розміщення фото у соціальній мережі без обмеження кола користувачів, які можуть переглядати це фото, є публічним показом фото, яке здійснює ця людина самостійно.

Тож використання таких фото є правомірним, адже попереднє поширення або розміщення у соціальній мережі було публічним і за згодою людини, яка своїми діями зробила таку інформацію відкритою.

У випадку, якщо фото були відкриті лише для певного кола користувачів, то публічного розповсюдження таких фото не було, а отже, їх використання без згоди автора є неправомірним.

Також у дайджесті представлені правові позиції Верховного Суду у сферах:

  • житлового права (щодо виселення з наданням іншого жилого приміщення; щодо передачі житла у приватну власність; особливості виселення особи з житла у зв`язку зі зверненням стягнення на предмет іпотеки);
  • зобов'язального права (щодо строку поруки;  щодо захисту свого особистого немайнового або майнового права та інтересу; щодо черговості зарахування коштів банком, відступлення права вимоги за кредитним договором; ініціювання спору про недійсність договору з метою ухилення від виконання зобов'язань тощо);
  • речового права (щодо відшкодування збитків; визнання правочину недійсним);
  • спадкового права (порядок приватизації  житла в порядку спадкування; щодо розмежування норм СК України та ЦК України тощо);
  • цивільного процесу (щодо кваліфікованого електронного підпису; виконавче провадження у разі смерті боржника; розподіл судових витрат; застосування строку позовної давності; визнання апеляційної скарги неподаною; щодо сплати судового збору; щодо зупинення провадження у справі; щодо обов’язку суду повідомити сторони про призначення судового засідання тощо).

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1560

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2842

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4258

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4512

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5956

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл