Через гостру кадрову кризу РАУ закликає Президента України призначити суддів | НААУ

Через гостру кадрову кризу РАУ закликає Президента України призначити суддів

Гарантії діяльності
13:19 Чт 18.11.21 2113 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України направила звернення до Президента України Володимира Зеленського із закликом вирішити проблему гострого дефіциту кадрів у судовій системі і призначити суддів, стосовно яких внесені подання Вищої ради правосуддя.

Відповідне рішення Рада адвокатів України ухвалила на своєму засіданні 17 листопада 2021 року.

Наразі в Офісі Президента України перебуває 128 подань Вищої ради правосуддя про призначення на посади суддів до судів першої інстанції. Крім того, 51 кандидат на посаду судді очікує складання присяги.

«РАУ закликає Президента України як гаранта Конституції України видати укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких Вищою радою правосуддя внесені відповідні подання. У зверненні зазначено, що Основний Закон наділяє Главу держави повноваженням призначати суддів за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом», - ідеться у зверненні РАУ.

Адвокати звертають увагу на те, що за офіційною статистикою Вищою ради правосуддя, наразі в судовій системі України спостерігається кадровий колапс – судам не вистачає понад 2000 суддів. Орієнтовно – третина вакансій в судовій системі не заповнена. На сьогодні правосуддя не здійснюється у восьми судах. Це означає, що близько 137 тисяч громадян у різних областях нашої країни позбавлені конституційного права на доступ до правосуддя та судовий захист своїх прав і свобод.

«Адвокатура і судова система включені до Розділу VIII Конституції України «Правосуддя», створюючи функціональний механізм для реалізації гарантій конституційних прав і свобод громадян. Цей механізм є дієвим у правовій демократичній державі, коли і адвокатура, і суди працюють у сприятливих умовах стабільного законодавства, безперешкодної реалізації професійних прав і обов’язків адвокатів і суддів, достатнього кадрового, організаційного, фінансового і бюджетного ресурсу. Не менш важливим фактором ефективності системи правосуддя є довіра з боку суспільства, повага і престиж юридичних професій, які покликані відстоювати справедливість і рівність усіх перед законом», - ідеться в документі. 

Велику стурбованість адвокатів викликає  обмежений доступ до правосуддя громадян України, інтереси яких вони постійно представляють і захищають у суді, через непрацюючі суди та гостру нестачу суддів у державі. Судовий захист прав і свобод людини, як відомо, один із видів державного захисту прав і свобод людини, який гарантується кожному.

За умов кадрової кризи судовий розгляд перетворюється на тривалий у часі, логістично ускладнений процес, параметри якого виходять за межі відповідності європейським правовим стандартам.

«Призначення засідань на наступний календарний рік – поширена практика у судах першої та апеляційної інстанцій, оскільки цивільні, адміністративні, господарські справи немає кому розглядати. На жаль, непоодинокі випадки, коли громадяни не доживають до отримання справедливого рішення суду щодо розміру пенсії за віком або переоформлення власності. Відчутною для адвокатів є проблема, коли через відсутність суддів взагалі неможливо сформувати колегії для розгляду справи. Це нівелює не лише принцип розумного строку розгляду справи, а й принципи безстороннього і неупередженого розгляду справ за результатами автоматичного розподілу, адже справи просто немає між ким розподіляти», - наголошує РАУ.

РАУ наголошує, що право на захист громадян у судах є конституційною нормою і не може бути обмежене через такі чинники.

Крім того РАУ звертається до Президента України із закликом відновити роботу ВККСУ в реалістичні терміни та спростити процедуру доступу до професії судді.

«Гостра кадрова криза в судовій системі вимагає негайного і дієвого вирішення в інтересах громадян України. Від імені Ради адвокатів України як вищого органу адвокатського самоврядування звертаємося до Вас як до гаранта Конституції України із закликом підтримати внесені Вищої радою правосуддя подання про призначення суддів. Також просимо Вас ініціювати зміни до законодавства, які б дали можливість розблокувати початок роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та переглянути процедуру доступу до професії судді для того, аби створити прозорі умови для кадрового наповнення судової влади підготовленими, відповідальними і мотивованими фахівцями», - йдеться у документі.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при визначенні цивільних прав і обов’язків особи чи при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред’являється особі.

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 177

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 1837

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6521

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6190

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7219

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6869

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6538

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7907

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл